Czy picie duzych ilosci zielonej herbaty, slynacej z przeciwutleniaczy, może zaszkodzic zdrowiu? Przy jakich ilosciach będą skutki uboczne?
Problem dotyczy zlozonosci metabolizmu reaktywnych form tlenu (RFT) i dzialania ochronnego systemu antyoksydacyjnego. Oprocz antyoksydantow z natury obecnych w naszym organizmie (enzymy, bialka wiazace metale) jestesmy skazani na kontakt z antyoksydantami egzogennymi, pochodzacymi glownie z diety. Do takich czynnikow naleza także flawnonoidy zawarte m.in. w zielonej herbacie, borowkach czy czosnku. Z cala pewnoscia flawnonoidy odpowiadaja za pozytywne, a nawet lecznicze dzialanie tych skladnikow naszej diety. Wiele antyoksydantow, wystepujac w nadmiarze, może mieć dzialanie proutleniajace, nasilajac w organizmie niebezpieczny stres oksydacyjny.
Czy zatem zyjac w swiecie narazajacym nas na niemal pernamentny stres oksydacyjny, możemy beztrosko siegac po wrzechobecne wokół nas antyoksydanty? Na przykład popijajac regularnie zielona herbate? Wedlug obecnego stanu wiedzy czlowiek powinien przyjmowac w diecie wieksza, niż sadzono do niedawna, ilosc antyoksydantow (np. palaczom tytoniu zaleca się przyjmowac trzy razy tyle witaminy C, co osobom niepalacym), ale bez zbednej przesady. Powinno się brac pod uwage stan zdrowia i zapotrzebowanie organizmu, a to zalezy m.in. od okresu zycia, wieku i plci.
Ciekawy jest również fakt, ze zielona i czarna herbata oraz kawa zawieraja spore ilosci nadtlenku wodoru (H2O2), typowej RFT latwo zamienialnej w wolne rodniki, ale i majacej jednoczesnie właściwości antyseptyczne. Wszystko wskazuje na to, ze na pozytywne dzialanie zielonej herbaty odpowiadaj również RFT. Pamietajmy, ze aktywnym przeciwutleniaczem jest również obecna w kawie i herbacie kofeina (1,3,7 - trimetyloksantyna)! Ponadto herbata lagodnie pobudza wlasnie ze względu na zawarte w niej pochodne ksantyny, a dzialanie zielonej herbaty jest fizjologicznie silniejsze niż innych odmian.
W zielonej herbacie flawnonoidy wystepuja jednak w takich ilosciac, ze przy umiarkowanym spozyciu sa naszymi sprzymierzencami. Dopiero spozyte w nadmiarze mogą stac się czynnikami toksycznymi przez rozchwianie obrony antyoksydacyjnej w organizmie. W przypadku zielonej herbaty musialoby to być jednak ilosci przekraczajace zdrowy rozsadek, bo pewnie nawet liczbe stu filizanek dziennie
Dr Marek Jurgowiak