El_GritonHarem:
1 i 2) pierwsze słyszę, że aż 95% kulturystów...
a dlaczego? Głównie po to by wyhamowac, ewentualny katabolizm mogący mieć miejsce tuz przed kolejnym posiłkiem. A dlaczego katabolizm? Bo spada poziom składników energetycznych (glukoza, kw. tłuszczowe) i budulcowych (właśnie aminokwasy) we krwi. Dlaczego organizm tak pozytywnie reaguje na aminokwasy, nasilając procesy anaboliczne?. Bo są dla organizmu źródłem azotu, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu (strukturalnie, sygnałowo, fizjologicznie), dlatego stara się je efektywnie zagospodarować i danej chwili, bo naturalnie niestety nie ma zdolności ich magazynowania. Można organizm nakłonić do tego by azot magazynował-buduje z niego białko mięśniowe, ale trzeba go przekonać, że utrzymywanie takiego strasznie energochłonnego (i toksycznego) magazynu azotu jest potrzebne. Czyli trzeba trenować i uszkadzać mięśnie, aby organizm, chcąc się regenerować, przyswajał jak najwięcej aminokwasów.
3)Peptyd to co najmniej 2 połączone ze sobą aminokwasy. Nie koniecznie izomerów "L", mogą być i "D", tylko nasz organizm "działa" głównie w oparciu o chiralność "L" atomu węgla. Peptydy złożone z większej ilości aminokwasów muszą byc uprzednio strawione do krótszych form, co wymaga czasu, przez co skok stężenia aminokwasów w krwiobiegu jest niższy, ale dłużej sie utrzymuje, w przeciwieństwie do wolnych amino. Zależnie jak szybko i na jak długo chcesz "nasycić" krew.
4)Witamina C po wysiłku bo działa antyoksydacyjnie i może hamować katabolizm potreningowy. Tak nadal się tak zaleca, choć najnowsze badania pokazują, że jednak nie należy obniżać poziomu wolnych rodników po treningu, bo ich uszkadzający wpływ może bardzo wydajnie mobilizować mechanizmy anaboliczne organizmu do działania.
To tak ogólnie, ale mam nadzieję, że idea jest jasna.
bardzo dziękuję i dopytam jeszcze w jednej kwestii: czy jeśli aminokwasy całodzienne spożyje się razem z posiłkiem a nie 30 minut przed to inaczej będą działać? (nie chodzi mi o ochronę antykataboliczną, tylko o nasilenie syntezy białek i czy będą inaczej trawione oraz 'traktowane' jako zwykłe białko w takiej sytuacji przez organizm)
i małe pytanie, czy ma jakąkolwiek różnicę pochodzenie aminokwasów jesli chodzi o białko serwatkowe (chodzi o różnicę w działaniu i rodzaju poptydów między tymi pochodzącymi z izolatu a koncentratu, niektórzy producenci piszą np. że ich aminokwasy pochodzą z laktoalbuminy)