Witam
Artykuł powstał w celu podzielenia się z innymi moimi spostrzeżeniami na temat suplemantacji ogólnie i po cześci marketingiem wokół suple – biznesu. Starałem się być obiektywny co do oceny produktu. Część informacji o technologii CFM i współczynniku BV pochodzi z forum, cześć od porad znajomego kulturysty – profesjonalisty i dietetyka a część z własnych doświadczeń. Mam nadzieje że art będzie pomocny. Miłej lektury!
CFM
Trzeba zaznaczyć rolę CFM działająca podobnie jak ulrafiltracja z tą jednak różnicą, że dzięki użyciu filtrów ceramicznych o zróżnicowanej wielkości otworów można uzyskać większą koncentrację aminokwasów (cząsteczek budujących struktury białkowe) i jeszcze niższą zawartość tłuszczu i cukru oraz - co ważne - odfiltrować zbędną wodę. Dzięki pominięciu konieczności użycia wysokiej temperatury do szybkiego odparowania wody, białko uzyskane w ten sposób charakteryzuje się wyższą jakością i przyswajalnością w porównaniu z metodą ultrafiltracji.
Najbardziej jednak zaawansowanym procesem stosowanym obecnie przy produkcji białek jest tzw. metoda przepływu krzyżowego- CFM (Cross-Flow Microfiltration). Opiera się ona na odpowiednim połączeniu procesów stosowanych przy mikro i ultrafiltracji. CFM pozwala na wykorzystanie zalet obu procesów przy jednoczesnej eliminacji ich wad, co znacznie zwiększa jakość uzyskanego w ten sposób białka. W efekcie uzyskujemy izolat białkowy (o stężeniu ok. 95%) o nienaruszonej strukturze i niemal zerowym udziale cukrów i tłuszczów. Jako jedyny tego typu proces, który przebiega w niskiej temperaturze i bez udziału chemikaliów, co powoduje, iż uzyskany w ten sposób preparat zawiera wszystkie bioaktywne frakcje białkowe o nienaruszonej strukturze czyniąc go idealnym składnikiem odżywczym dla naszych mięśni. Skomplikowaność procesu czyni go jednak dość kosztownym, lecz efekt w postaci najlepszego z możliwych do uzyskania białek na pewno jest wart swojej ceny - białko CFM jako jedyne z obecnie produkowanych można uznać za białko typowo anaboliczne. Pojęcie białka anabolicznego jest związane bezpośrednio z bilansem azotowym organizmu. Azot jest podstawowym składnikiem aminokwasów, z których z kolei są zbudowane białka. Gdy pula azotu dostępnego do wykorzystania przez organizm do syntezy białek jest większa od ilości azotu, jaką organizm aktualnie zużywa wtedy mówimy o dodatnim bilansie azotowym. W tej sytuacji organizm jest w stanie syntetyzować więcej białek niż zużywać i mówimy o stanie anabolicznym. Sytuacją odwrotną jest ujemny bilans azotowy, czyli katabolizm. Mówiąc prostym językiem, dzięki spożywaniu pełnowartościowego białka nasilają się procesy anaboliczne (budujące), a zanikają procesy kataboliczne, niszczące białka mięśniowe.
BV
Jego wskaźnik przyswajalności BV wynosi 159. Choć niektórzy uważają że wskaźnik BV jest do d...y. Ja uważam inaczej. Systematyczne spożywanie izolatu białek serwatkowych (WPI) oznacza niemal tyle, co wstrzykiwanie sobie hormonu wzrostu. Jednak w przeciwieństwie do "kuracji" hormonalnej, pozostaje w zgodzie z prawem sportowym, nie niesie zagrożenia, ale daje wymierny pożytek dla zdrowia, l tylko rozwija muskulaturę, również wzmacnia odporność na choroby, eliminuje wolne rodniki i wydłuża czas życia (u zwierząt laboratoryjnych aż o 60%).
BV 159 frakcji WPI daje też wymierną oszczędność w konsumpcji białek, jeżeli WPI potraktować, jako jedyne źródło białka pokarmowego, to sportowcowi - siłaczowi wystarczy ok. 88 g, zamiast zalecanych 140-tu. Należy jednak wyraźnie zaznaczyć - działanie sensu stricte anaboliczne wykazują jedynie frakcje pełnych, niedenaturowanych, izolowanych białek serwatkowych (WPI) oraz ich hydrolizaty.
Koncentraty białek serwatkowych (WPC) są znakomitym źródłem białka pokarmowego o BV 104, idealnie uzupełniającym sportową dietę, jednak o jedynie niewielkiej aktywności anabolicznej.
Dzięki tak wysokiej wartości biologicznej z tej samej ilości białka organizm może zsyntetyzować znacznie więcej tkanki mięśniowej niż w wypadku tradycyjnych białek. Jest to szczególnie ważne dla osób, które mają trudności z utrzymaniem rygorystycznej diety - już mniejsze ilości spożytej odżywki pozwalają na utrzymanie dodatniego bilansu azotowego, a przyjmowanie go w większych dawkach daje wymierne korzyści w postaci szybszej rozbudowy wysokojakościowej muskulatury. Izolaty CFM mimo tego, że należą do najdroższych białek w przeliczeniu na 100 g produktu są produktami najbardziej wydajnymi - o zawartości białka w suchej masie powyżej 90%, więc nie trzeba ich przyjmować w tak dużych ilościach, jak np. koncentratu (ok. 80% białka). Dodatkowo czynnikiem obniżającym ich faktyczną cenę jest wysokie BV - pozwalające osiągnąć te same efekty przy zastosowaniu znacznie mniejszych dawek.
CENA
Cena 1kg - 109zl, 2kg - 199zł. Jest dostępny także Aminostar No. 1 ale mimo minimalnie większej liczby protein 94 g/100g wypada zdecydowanie drożej: 900g – 152zł.
AMINOGRAM
Jeśli kupujesz odżywkę białkową to zwróć uwagę na ilość białku w białku oraz jak najmniejszą liczę węgli i fatu – przecież płacisz za białko a nie za gainera! Mimo zbliżonych cen w produktach występują różne zawartości aminokwasów. Aminostar CFM jest bardzo bogato wyposażone w praktycznie wszystkie aminokwasy. Porównałem inne odżywki WPC i WPI. I wniosek jest jeden: Aminostar wypada wręcz idealnie. Nie wierzycie to sprawdźcie sami:
100 g of product
Energy value
373 kcal/ /1 584 kJ
Protein
90,0 g
Carbohydrate
1,0 g
Fat
1,0 g
Amino acids spectrum in 100 g of protein
Essential amino acids
L-Leucine (BCAA)
11 180 mg
L-Threonine
8 010 mg
L-Isoleucine (BCAA)
7 170 mg
L-Methionine
1 700 mg
L-Valine (BCAA)
6 250 mg
L-Phenylalanine
3 100 mg
L-Lysine
8 810 mg
L-Tryptophane
1 870 mg
Non-essential amino acids
L-Arginine
2 200 mg
Glycine
1 700 mg
L-Aspartic acid
11 900 mg
L-Histidine
2 080 mg
L-Alanine
5 300 mg
L-Proline
7 800 mg
L-Glutamine
18 900 mg
L-Serine
5 300 mg
L-Cystine
2 300 mg
L-Tyrosine
2 900 mg
Przy takim składzie wydaje mi się że nie potrzebne jest dokupywanie osobnych BCAA.
SMAK
Smak wanili 10/10 – z mlekiem ale jeśli robisz rzeźbę to TYLKO z wodą wtedy smakuje co najmniej średnio. Oczywiście picie izolatu z mlekiem opóźnia czas absorpcji protein! Trzeba o tym pamiętać. Z mlekiem smakuje jak średnio słodkie lody waniliowe – dla mnie najlepsza proteina jaką piłem! Więc sami wybierzcie: woda czy mleko. Zawsze można dla smaku dodać troszkę chudego mleka.
Smak waniliowy który bardzo mi odpowiada - nie za słodki, nie czuć chemii. Ponoć czekolada jest jeszcze lepsza…
Rozpuszczalność 9/10 przy użyciu łyżki, bez piany. W porównaniu Ostrowii dałbym 3/10 gdzie bidon/szklankę po Ostrowii ciężko było domyć a z Amonistar nie ma takich problemów.
Brak wzdęć i kłopotów gastralnych – w końcu izolat to przefiltrowane WPC.
EFEKT
Stosowałem odżywkę z Met- Rx Amped. Po 5tygodniach ostrych treningów siłowych plus cardio uzyskałem ponad 4kg masy przy delikatnej utracie fatu.
STOSOWANIE
WPI jako że jest szybko przyswajany powinien być stosowany rano na czczo po przebudzeniu i po treningu. Nie do końca sprawdzi się jedynie jako białko na noc. Wtedy wydaje mi się że lepszą opcją jest koncentrat WPC lub matrix kliku frakcji białek (serwatka - szybko, albumina jaja - średnio, micelarna kazeina - wolno).
Ogólna ocena produktu 10/10.
Polecam!