SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Zawartość przeciwutleniaczy w produktach żywnościowych - tabela

temat działu:

Badania naukowe

Ilość wyświetleń tematu: 23503

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Wg tego badania wystarczy 1g/dobę:

Effects of Ascorbic Acid on Serum Cortisol and the Testosterone: Cortisol Ratio in Junior Elite Weightlifters
Marsit, Joseph L.; Conley, Michael S.; Stone, Michael H.; Fleck, Steven J.; Kearney, Jay T.; Schirmer, Ginger P.; Keith, Robert L.; Kraemer, William J.; Johnson, Robert L.
Abstract
This study examined the short-term effects of the daily ingestion of ascorbic acid (1,000 mg/d) on resting and postexercise concentrations of serum Cortisol (Cort), testosterone (T), and the testosterone:Cortisol ratio (T:C) in 17 junior elite weightlifters. Subjects were assigned to one of two groups equated for body mass and weightlifting total. GAA received ascorbic acid each day. GP received a placebo similar in appearance to the ascorbic acid supplement. Subjects participated in a competitive, high volume, high intensity training program. Blood (fasting) was drawn 5 times: baseline, Day 16 preexercise, immediate post, 1-hr post, and 24 hrs post. Exercise consisted of typical large-muscle-mass exercises familiar to all subjects and was standardized based on relative intensity (% 1-RM). ANCOVA, using preexercise ascorbic acid concentrations as the covariant, showed a significant difference (p = 0.02) for Cortisol at 24 hrs post. Testosterone or the T:C ratio did not differ between groups at any point.

(C) 1998 National Strength and Conditioning Association

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 78 Napisanych postów 871 Wiek 36 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 103746
1-1,5g wystarczy http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11590482 

Teraz... teraz wasze wargi praktycznie się już stykają...
A potem po prostu jej mówisz, jak bardzo jej nienawidzisz.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 23 Napisanych postów 2485 Wiek 30 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 40634
Dzięki,

Sogi powbijałem.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 113 Wiek 35 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 1559
faftaq skomentował byś ten cytat z książki Udo Pollmera?
"Oto haczyk całej historii: przeciwutleniacze są jednocześnie utleniaczami - kiedy oddają jeden elektron, natychmiast zaczyna in go brakować. Działają więc tak samo jak rodniki i próbują go zdobyć"
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 183 Napisanych postów 12431 Wiek 38 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 185431
udo nie wspomina moze o roznicy w reaktywnosci pomiedzy takimi formami oksydantow?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 113 Wiek 35 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 1559
udo nie wspomina moze o roznicy w reaktywnosci pomiedzy takimi formami oksydantow?

nie rozumiem pytania, chyba że słowo "takimi" zastąpię słowem "jakimi", o to chodzi?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 183 Napisanych postów 12431 Wiek 38 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 185431
nie

chodzi o to, ze antyoksydant, po oddaniu elektronu jakiemus wysoce reaktywnemu wolnemu rodnikowi, sam staje sie wolnym rodnikiem ale o wiele mniej reaktywnym /oczywiscie moze tez odzyskac swoje wlasciwosci antyoksydacyjne/
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Udo Pollmer znany jest z rozmaitych kontrowersyjnych stwierdzeń, nie koniecznie jestem zainteresowany ich komentowaniem. W skrócie: tutaj autor manipuluje pewnym faktami, by wywołać określone wrażenie. Proponuję przyjrzeć się witaminie E, która stanowi pierwszą linię obrony organizmu przed wolnymi rodnikami. Witamina E reaguje z nadtlenkiem rodnika i powstaje wodorotlenek i - faktycznie jak mówi Udo - rodnik witaminy E. Rodnik witaminy E jest jednak redukowany przez kwas askorbinowy. W reakcji tej pośredniczy także ubichinon (q10). Powstaje rodnik kwasu monodehydroaskorbowego i następnie ulega "wyciszeniu" w reakcji dysmutacji. Zagrożenie z jego strony jest więc żadne.

Z resztą Kaziu zwrócił uwagę na dość istotną kwestię reaktywności.

Faktem jest, że przeciwutlaniacze mogą zachowywać się jak proutleniacze, np witamina C poprzez reakcję Fentona może powodować powstawanie wolnych rodników. Generalnie jednak w organizmie ludzkim kwas witamina ta zachowuje się jak przeciwutleniacz. Problematyczne może być spożywanie wysokich dawek przeciwutleniczy, zwłaszcza w pewnych dysproporcjach.

Nie czuję się jednak biegle w tematyce przeciwutleniaczy by opisywać dokładny mechanizm ich działania, a już tym bardziej nie chciałbym być proszony o komentowanie stwierdzeń autorów znanych z mocno kontrowersyjnych wypowiedzi i dziwnych poglądów.


Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-09-19 23:32:35
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 113 Wiek 35 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 1559
Po prostu przeczytałem o tym i chciałem więcej info wyszukać, a czytam jego książkę według powiedzenia "zamiast akceptować lub odrzucać, sprawdź" Dzieki Wam za trop.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Spoko, jak widzisz na tyle na ile umiałem - ustosunkowałem się do Twojej wątpliwości
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Witamina D - a poziom testosteronu

Następny temat

Białko - wysokie spożycie a osteoporoza

Wiecej