...
Napisał(a)
Witam. Wiadomo, że białko zwierzęce jest lepiej przyswajalne od białka roślinnego. Ale tu mam pytanie, czy białko roślinne jest wogóle nie przyswajalne czy przyswaja się jego część? Wiem, że np w kaszy gryczanej jest dość dużo tego białka.
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
Białko roślinne jest przyswajane, ale o wiele gorzej niż zwierzęce. Poniżej masz tabelę wartości białek, o której decyduje między innymi przyswajalność:
http://dobradieta.pl/wart_bialek.php
Jak widać najwyższej wartości białko z roślinnych mają pestki i prawdopodobnie też orzechy.
Dlatego jeśli jesz białko roślinne (a więc nie posiadające wszystkich niezbędnych aminokwasów) z zwierzęcym (posiadającym wszystkie niezbędne aminokwasy)np. kaszę gryczaną z piersią z kurczaka liczysz białko roślinne jak i zwierzęce.
Jeśli jesz natomiast samą kasze białka z niej nie liczysz.
http://dobradieta.pl/wart_bialek.php
Jak widać najwyższej wartości białko z roślinnych mają pestki i prawdopodobnie też orzechy.
Dlatego jeśli jesz białko roślinne (a więc nie posiadające wszystkich niezbędnych aminokwasów) z zwierzęcym (posiadającym wszystkie niezbędne aminokwasy)np. kaszę gryczaną z piersią z kurczaka liczysz białko roślinne jak i zwierzęce.
Jeśli jesz natomiast samą kasze białka z niej nie liczysz.
...
Napisał(a)
Przecież profil aminokwasowy się uzupełnia więc wliczajmy i to białko. Mało kto je samą kaszę raczej tylko wegetarianin jakiś. Poza tym aminki krążą jeśli odpowiednio dobierasz żywność.
Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!
https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620
Polecane artykuły