SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

(LC) Babeczki / muffinki jajeczne

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 15711

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 6363 Wiek 46 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 140149
Potrzebujemy (orientacyjnie*):

4 jaja
1 duża cebula
pół papryki
ulubiona zielenina (szczypior, natka, koperek, lubczyk...)
15 dag pieczarek
22 dag piersi z kurczaka (bo akurat taką miałam )
4 dag żółtego sera (u mnie Hollender 17% tłuszczu)

* orientacyjnie, ponieważ przy większej ilości jaj i mniejszej pozostałych składników babeczki tak samo się upieką, będą tylko mniej "nadziane" i ewentualnie trochę wyrosną, no i odwrotnie - mniej jaj, a więcej składników to będą mocniej zbite i "napakowane"

Wykonanie:
Pierś kroimy drobniutko i przesmażamy na teflonie. Zdejmujemy i odkładamy do przestudzenia.





Na tą samą patelnię, na której został "smak" kurczaka, dajemy drobno posiekaną w kostkę cebulę i chwilę przesmażamy. Jak się poddusi lub lekko zrumieni, dorzucamy drobno pocięte w kostkę pieczarki i przyprawy (u mnie sól, pieprz, słodka papryka, curry, czosnek granulowany). Jak pieczarki puszczą wodę i lekko się podduszą, dorzucamy zieleninę i ciachniętą drobno paprykę**.





Smażymy jeszcze chwilkę, żeby odparowało, po czym przekładamy na chłodny talerz i odstawiamy do ostygnięcia.

** można dodać też inne składniki, np. świeże lub suszone grzyby, podgotowany al'dente brokuł, drobno pocięty, pomidor - jeśli jędrny to cały, jeśli nie to bez wodnistego środka, pomidory suszone, oliwki, itd.

W czasie, gdy warzywa stygną, włączamy piekarnik na 180-200 stopni.

Jajka dzielimy na białka i żółtka.
Białka ubijamy na sztywno z solą. Do ubitej piany dodajemy żółtka i miksujemy tyle tylko żeby połączyć, ale żeby piana nie opadła.

Przestygniętego kurczaka łączymy z przestygniętymi warzywami (można tutaj też dorzucić tartego sera) i wsypujemy masę do piany jajecznej. Mieszamy lekko by nie opadło, ale by farsz w miarę się w masie rozłożył.





Masą napełniamy formę na muffiny***, posypujemy żółtym serem (u mnie raczej symbolicznie) i wsadzamy na około 20-25 minut do nagrzanego piekarnika.
Jeśli nie mieszaliśmy zbyt długo żółtek z białkami, a potem warzyw w masie, to babeczki nieco urosną, więc lepiej nie przesadzić z ilością piany w dołku (z tym że mi tym razem nie urosły ).

***
- najlepiej do silikonowej, bo nie przywrą
- jeśli do metalowej to należy wysmarować uprzednio tłuszczem, tudzież można spróbować wyłożyć papierkami do muffin (wtedy przyklei się co najwyżej do papierka a nie do formy i nie rozleci podczas wyjmowania)
- z braku foremek do babeczek można wlać masę np. do formy na tartę, uprzednio wykładając jej dno papierem do pieczenia żeby nie przywarło - powstanie gruby placek a'la omlet, tudzież jajeczna pizza

Uwagi:
Podawać z surówką.
Można jeść od razu po zrobieniu na ciepło, można na drugi dzień na zimno lub podgrzać minutę w mikrofali.
Nadają się w drogę, do szkoły czy do pracy.

Z porcji podanych wypałniaczy i 4 jaj w widocznej foremce





wychodzi ok. 14 babeczek. Gdy dawałam 5 jaj i tą samą ilość wypełniaczy w foremce metalowej wyszło 12 większych babek.






Przy obecnych składnikach cała porcja (nie wliczając wartości warzyw) zawiera:






I gotowe babeczki









Przekrój





Zmieniony przez - obliques w dniu 2011-05-10 14:24:04
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 12 Napisanych postów 5688 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 34046
sog

szkoda że nie mam piekarnika

Zmieniony przez - zouzelina w dniu 2011-05-10 12:49:38

z Mayą http://www.sfd.pl/-t767671.html

Wolę być niedoskonałą wersją samej siebie, niż najlepszą kopią kogoś innego
Zwycięzcy to przegrani, którzy powstali i spróbowali o jeden raz więcej ..

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 77 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 814
sog, jak dobrze że mam piekarnik
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
obliques Zasłużona dla SFD
Ekspert
Szacuny 188 Napisanych postów 65575 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 188925
super
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 338 Napisanych postów 7798 Wiek 33 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 225721
super wygląda. jak będę mieć więcej czasu to na pewno spróbuje.
sog
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 1056 Wiek 28 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 20042
na pewno w tym tygodniu zrobię, bo zapowiadają się smakowicie

Zmieniony przez - skitelsik w dniu 2011-05-10 15:44:44
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Koniu151 Moderator
Ekspert
Szacuny 3035 Napisanych postów 51765 Wiek 34 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 349847
dawałem kiedyś podobny przepis, z tym że z blachy.

pzdr/

TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 94128 Napisanych postów 363965 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1667697
łap soga

treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 141 Wiek 33 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 1886
:) super na dietę nisko-węglowodanową! sog
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 1056 Wiek 28 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 20042
nie wyszły mi :( Może następnym razem się uda...
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51557 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Wielki SOG
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Chleb orkiszowy ala styx1

Następny temat

(LC) Tarta szpinakowa

WHEY premium