Szacuny
155
Napisanych postów
18766
Wiek
33 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
78763
info już poszło do firmy, odpowiedź pojawi się najszybciej, jak będzie to możliwe
Wybaczcie opóźnienie z informacją na forum, poświąteczny nawał obowiązków ogranicza mi możliwość spędzania czasu przed kompem, a co za tym idzie, na forum.
Szacuny
2
Napisanych postów
369
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
3111
Witam wszystkich
Słusznie zauważono pewne niedopatrzenie przy przygotowywaniu etykiet do druku
Aby nie owijać w bawełnę Produkt jest mieszaniną koncentratu białka serwatkowego i izolatu białka sojowego (nie jest to izolat białka serwatkowego) I taka też powinna być kolejność na etykiecie ponieważ w proporcji znacznie przeważa koncentrat białka serwatkowego
Szacuny
2
Napisanych postów
369
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
3111
Witaj wariatoooo
Masz rację z pewnością ten surowiec miał wpływ na cenę to nie ulega wątpliwości gdyż białko sojowe jest tańsze od serwatkowego Z tym ze nie jest to jedyny powód niskiej ceny Jak wspomniałem wcześniej w przeważającej ilości jest koncentrat białek serwatkowych co podnosi cenę Najzwyczajniej chociaż może to zabrzmieć dziwnie ten produkt miał być tańszy przez dostępny da większej liczby osób I na to nie tylko wpływ ma rodzaj oraz ilość użytego surowca...
Widzę że wiele osób ma pewne zastrzeżenia do białka sojowego (nie twierdzę ze Twój komentarz jest zastrzeżeniem prawdopodobnie jest tylko podkreśleniem faktu tańszej ceny surowca co jest niewątpliwie prawdą) Jednak dla nie do końca wtajemniczonych... Białko sojowe przez jednych jest uważane za nie do końca warte uwagi kiedy to inni twierdzą zupełnie odwrotnie czyli ze jest wartościowym produktem Prawda jest taka że nie jest bądź jest zależy od kupującego i je spożywającego Białko sojowe to zupełnie inne białko jak serwatkowe kazeinowe wołowe albumina pszeniczne itd Każde posiada zalety jak i wady Wybór zależy od preferencji i oczekiwań Myśląc o białku sojowym warto brać pod uwagę następujące zalety: jest pełnowartościowe posiada izoflawonoidy - silne przeciwutleniacze polifenolowe (jednak w ilosciach nie wpływających znacząco na gospodarkę hormonalną mężczyzn - białko sojowe to nie soja) warto również zapoznać się z pojęciem białka komplementarnego czyli kilku źródeł białek w jednej porcji których skład aminokwasów egzogennych wzajemnie się uzupełnia Białka mleka z natury zawierają dużą ilość cysteiny i metionyny (białka serwatkowe więcej aniżeli kazeina) z tym że posiadają mniej lizyny (wszystko odniesienie do wzorca FAO) Białka roślinne natomiast zawierają z natury więcej lizyny a są ubogie w metioninę i cysteinę Tym samym z powyższego wynika że w niektórych sytuacjach takowe połączenie ma sens Czyli zbliżenie profilu aminokwasowego do wzorca oraz dwa źródła różnych wartościowych związków łącznie z tymi które nie są białkami (należy pamiętać ze pomimo tego iż coś jest koncentratem bądź izolatem zawiera pewne ilości innych składowych surowca z którego został pozyskany) Tym samym jak już wspomniałem wszystko zależy od tego czego oczekujemy od produktu
A tak na marginesie pisałem wyżej o aminokwasach egzogennych i wymieniłem cysteinę oraz metioninę Dużo osób zapewne wie że cysteina nie jest aminokwasem egzogennym tylko endogennym a konkretniej względnie endogennym I teraz dlaczego o niej napisałem Otóż aminokwasy względnie endogenne (u człowieka są dwa - cysteina i tyrozyna) są syntetyzowane przez organizm tylko i wyłącznie pod warunkiem że organizm otrzyma wystarczającą ilość odpowiednich produktów - w przypadku cysteiny jest to metionina Tym samym aby wyprodukować cysteinę organizm potrzebuje metioniny co niejednokrotnie zwiększa zapotrzebowanie na dostarczenie metioniny Jednym słowem są w pewien sposób zależne i dlatego niejednokrotnie ich ilości w profilu aminokwasowym oraz zaleceniach żywieniowych podaje się łącznie (to takie info przy okazji)