SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

"Bułki z wędliną" do szkoły / pracy / w trasę

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 15718

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 4097 Wiek 43 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 28862
1. Bułki

750g mąki razowej typ 2000
75g drożdży
10g cukru
70g zmielonego siemienia lnianego (omega 3)
ciepła woda (min 500ml)
60g słonecznika,
20g siemienia lnianego

Wszystko wymieszać, wodę dodawać stopniowo na wyczucie. Ciasto musi luźno przechodzić przez palce ale być zwarte. Odstawić w ciepłe miejsce na 40 min. Powinno podrosnąć. Uformować bułki na blasze, najlepiej wyłożonej folią albo papierem. Ciasto klei się strasznie do rąk dlatego najlepiej formować łyżką namoczoną w wodzie. Formować raczej płaskie gdyż jeszcze trochę podrosną. Sposób formowania przedstawiam na filmiku. Odstawić jeszcze na 20-30min. Piec w 200 stopniach przez około godzinę (wszystko zależy od rodzaju piekarnika, żeby były dobre w środku muszą być przyrumienione z zewnątrz, uważać należy by jednak ich nie spalić. Po upieczeniu nie wyjmować od razu z piekarnika ale go uchylić. Po wyjęciu odłożyć bułki na około 8 godzin.

Wyszło 1,2kg bułek (20). Przeliczam na 120g gotowego produktu (2 bułki)
332 kcal
B: 10g
T: 8g
W: 52g

2. Mięcho (ja użyłem karkówkę, może to być szynka wieprzowa, mogą to być piersi z kurczaka, może to być pierś z indyka, jak wolisz)

2kg karkówki
przyprawy (majeranek, piprz)

Piec w folii 2,5 godziny w 200st. Zostawić w piekarniku na 30 min po pieczeniu.

Konkluzja:
W około 4 godziny wykonałem 20 razowych bułek i 2kg mięsa. Jest to 10 posiłków po 2 bułki i 200g mięsa. Poświęcając w weekend 4h robisz 10 pełnowarościowych posiłków czyli po 2 dziennie np. do szkoły. Więc nie pierdziel, że nie wiesz co jeść w szkole.





1 posiłek: 2 bułki i 200g karkówki.
730 kcal
B: 34g
T: 42g
W: 52g

Używając np. piersi z indyka masz więcej białka a mniej tłuszczu, proste.
























Zmieniony przez - grrubas w dniu 2011-03-27 15:06:27
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 4097 Wiek 43 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 28862
dani32
nie nie próbowałem bez cukru, jak robię chleb na zakwasie to wtedy cukier niepotrzebny ale jak na drożdżach to daję trochę cukru.

REVEN-33
też raz mi nie wyszły, no niestety trzeba samemu wyczuć, prawda jest taka że każdy piekarnik też inaczej piecze
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 746 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 7980
wygloda pycha chyba sprubuje zrobic:
D SOG SIE NAZLEY podbij na gg
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 746 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 7980
jesli mozesz to nap jeszce ile wyszlo ci $ zeby zrobic te 20 bulek
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 4097 Wiek 43 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 28862
1 kg mąki - 3,89pln (kaufland)
w zaokrągleniu 6pln, nie wliczam wody prądu i cukru

Karkówkę wyhaczyłem w promocji za 11pln za kg
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 1411 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 16215
robie podobne do roboty bo mam ciezką fizyczna prace i takich kanapek min 6-8 robie, ostatnio sie zastanawialem braniem ryzu i kotletow do pracy ale takie zimne dziwnie sie chyba je
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 17 Napisanych postów 2920 Wiek 30 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 25539
Master0 idzie sie przyzwyczaić

grrubas - to jest to! po redukcji moja pozycja nr 1 będzie - ile to mogę trzymać w lodówce? tzn. pieczywo.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 40 Napisanych postów 6924 Wiek 34 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 117946
fajny przepis, najpierw chleb, teraz buły

nie wliczam [...] cukru burżuazja widze po całości

pozdr
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
P4TR Nr.1 I.H.S. TEAM
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 3702 Wiek 32 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 73756
Dobrą robotę tutaj grubas robisz!

Ceny cukru nie wliczyłeś, a wstydź się Ty .

Zmieniony przez - P4TR Nr.1 w dniu 2011-03-27 21:31:36

Iron Horse Series Team

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 31 Napisanych postów 2344 Wiek 33 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 17221
Fajny patent, tylko nie dla mnie, bo ja bezglutenowiec na jakiś czas

Zmieniony przez - st_ud w dniu 2011-03-27 21:59:01
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 4097 Wiek 43 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 28862
ile to mogę trzymać w lodówce? tzn. pieczywo
Trzymam do 5 dni poza lodówką, później pleśnieje.
Mięso w lodówce też spokojnie 6 dni leży.

No tak w obecnej sytuacji te 10g cukru mogło by znacznie podnieść cenę. Ale nie ma co oszczędzać bo bez cukru drożdże nie wyrosną.

Zmieniony przez - grrubas w dniu 2011-03-27 22:08:32
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 2628 Wiek 41 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 28758
O kurde. Nie byłem na sfd już parę miesięcy, wszedłem teraz przypadkowo przez google i taki temat od razu. Świetna robota, dzięki za przepis.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

serek waniliowo-twarogowy

Następny temat

[LC] Sałatka z łososia, sera z sosem francuskim

WHEY premium