masz nr.
2 
myśle ze modlitewnik to nie będzie większy problem, bo i my musimy zrobic do siłowni wiec zrobimy i pokaże na zdięciu czy taki ci pasuje, bo ten co jest w tym sklepie to taki dziwny troszeczke chyba ze da rade obniżać stojaki, bo jak nie to kiszka wtedy jest. ja robiłem na takich co maja tak wysoko oparcie na sztange, to nie jest dobre rozwiązanie, przynajmniej dla mnie. i ja bym proponowal żeby siedzisko było regulowane a sam modlitewnik byl na stałe, lepiej mieć delikane zachwianiena tyłka jak podnosisz niż na rękach, oczywiśie ja wiem że wszystko jest bardzo dopasowane, ale tak z zasady

lecz to ty wybierasz.
co do ławki na klatke o napewno nie da rady zrobic tego tak ładnie, chyba żebyśmy oddali do ocnku części niektóre, to było by fajnie. Ja bym zlikwidowal te skosy na tylnich podpurkach z prostego wzgędu,bo tam to wycina maszyna, a tu bedzie cią czlowiek i to strasznie dużo zabawy jest by zrobic dwa identyczne, a przecież takie maja byc,nie podobne, ale identyczne, wiec ja bym zrobil proste.
albo lepiej zobacz ten link wyzej co kolega napisał, takie cos zrobić nie ma problemu, bo tamta ławka, która ty pokazałeś jest zrobiona z materialu który jest bardzo gróby i ciężki, a co za tym idzie drogi, i dużo zabawy jest i to kosztuje, przedewszystkim ciebie, wiec lepiej ta drógą konstrukcje tą prostszą lecz jak chcesz to się go jutro zapytam czy się podejmie tego trudnego zadania.
Tak nawiasem mówiąc a raczej pisząc to ja bym nawet w tej łatwiejszej (tak ja nazwijmy) konstrukcji zrobil grubsze stojaki i poprzeczną belke, ale nie
nie o takiej średnicy jak w tej trudnej, bo tam to troszke przegieli, chyba

reasumując myśle ze da rade zrobic ale to napewno wyjdzie drozej niz klasyczny modlitewnik, bez skosów, i takich "dziwnych" stojaków, ja bym zrobil to tak jeżleichodzi o stojaki i tylko ba na reste nawet ni epatrze, bo przecież to może się złamać w pół,ale nie podemna na szczeście
http://www.allegro.pl/item138635021_profesionalny_modlitewnik_b_c_m_.html
albo te stojaki
http://www.allegro.pl/item136204125_modlitewnik_mocny_i_stabilny.html
ale to ty decydujesz, kończe bo się duzo rozpisałem