Szacuny
3
Napisanych postów
74
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
636
Ostatnio kupowałem poprzez allegro obciążenie żeliwne i przeglądając oferty natrafiłem na oferty krążków... bitumicznych. Były one prawie 2x tańsze niż żeliwne.
Ktoś tego używa w ogóle? Czy to jest trwałe, czy jak spadnie na ziemię to pęka? Kiedyś miałem hantelki wypełnione masą bitumiczną i beton wewnątrz nich strasznie łatwo pękał, podczas ćwiczeń słychać było dźwięk przesypujących się wewnątrz kawałków skruszonego betonu. Spotkaliście się może na jakieś siłowni z takimi obciążeniami? Może sami ich używacie, bo ja (nie licząc tych chińskich hantelków) nie miałem z takim czymś nigdy do czynienia.
Pozdrawiam :)
Szacuny
5
Napisanych postów
415
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
3732
te bitumiczne to chała jakich mało, dlaczego ?
1. są ogromnych rozmiarów jeśli porównamy je proporcjonalnie do żeliwnych co utrudnia np ćwiczenia hantlami 2. materiał schowany pod plastikiem jest bardzo kruchy, w lokalnej siłowni są takie obciążenia i zaczyna się z nich wysypywać ze środka cokolwiek to jest
3. cena może i mniejsza od żeliwnych, ale żywotność stokrotnie mniejsza - jeśli nie więcej
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
17673
Napisanych postów
131618
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
1458077
Jak chcesz coś na dłuższy okres to jedynie żeliwne lub toczone stalowe, dostaniesz tez tanio na allegro, lub jak masz tokarza u siebie to może wytoczy.
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.