Mioglobina odgrywa rolę magazynu i przekaźnika tlenu w mięśniach, przejmując go od hemoglobiny z krwi. W warunkach niedoboru tlenu np. podczas intesywnych ćwiczeń fizycznych, tlen utlenionej mioglobiny jest wykorzystywany w mitochondriach komórek mięśni do syntezy ATP. (wikipedia)
Wytlumaczyl on w jasny i obrazowy sposob roznice pomiedzy miesem bogatym i ubogim w mioglobine na przykladzie filetu z piersi kurczaka i piersi golebiej. Piers kury jest jasna poniewaz, praktycznie nie jest uzywana, kura porusza sie chodzac, natomiast piers golebia jest intensywnie czerwona, wiaze sie to z tym ,ze golebie niejednokrotnie pokonuja kilkaset kilometrow lotem za jednym razem, stad wiecej mioglobiny ,ktora magazynuje tlen w miesniach.
Tutaj nasuwa mi sie pytanie, ktory rodzaj miesa (ubogie czy bogate w mioglobine) jest lepszym zrodlem bialka zwierzecego? czy wogole ma to jakies znaczenie?
czekam na sensowne odpowiedzi...