Szacuny
1
Napisanych postów
165
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
921
Witam,
Pytanie jest następujące.
Czy siła jaką człowiek jest w stanie osiągnąć jest zależna od jego masy? Czyli czy E-mc2 ma tutaj przełożenie?
Przykład, zawodnik waży 90kg, podnosi (abstra***ąc od tego co i jak) 150kg, czy ważąc 70, będzie w stanie utrzymać siłę mięśni i czy ważąc 110, będzie w stanie podnieść więcej?
To samo pytanie tyczy się wytrzymałości.
Pytam ponieważ zastanawiałem się nad pewną zależnością.
Chodzi o kolarstwo. Zakładając że zawodnicy różnią się wagą o 10kg, a współczynnik masy do mocy jest identyczny, czy zawodnik cięższy, jako silniejszy, będzie szybszy?
Szacuny
15
Napisanych postów
1210
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
19125
Nie bardzo kumam o czym piszesz z tymi zawodnikami ważącymi 90 kg i 110 kg. Co do wagi kolarza to tutaj jest coś o masie i kolarstwie http://www.ii.uj.edu.pl/~zbooy/polish/energia.html z tego wynika, że cięższy (silniejszy ale czy wytrzymalszy?) może mimo wszystko być wolniejszy.
Szacuny
1
Napisanych postów
165
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
921
Dzięki za ten artykuł.
Trochę pomógł ale mi chodziło raczej o to że cięższy zawodnik jako silniejszy fizycznie będzie jechał na twardszych przełożeniach przez co będzie osiągał większą prędkość. I jak dla mnie ta zasada się sprawdza, sprinterzy są z reguły masywniejsi od górali a np Armstrong, totalnie odbiega budową od Rasmusena czy Contadora. Jednak na podjazdach to rzadko się sprawdza, zgodnie z tym co było w artykule, choć wynika z tego też że jeżeli zawodnik mimo to zachowa wysoki współczynnik masy do siły to będzie górą (Armstrong, Jan Ulrich).
Szacuny
15
Napisanych postów
1210
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
19125
Oczywiście w kolarstwie liczy się głównie masa mięśni nóg, racze nic tu po 50 cm w łapie czy 200 kg wyciskane w seriach na klate, kilogramy mięsni poza nogami wręcz przeszkadzają.
Szacuny
0
Napisanych postów
108
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
5386
Nie do końca w głównej mierze to zależy od tego jakie dyscypliny trenuje ( torowe , szosa , mtb ) np Sylwester Szmyd na podjeździe jest w stanie wygenerowac 300+ WATu ( wiadomo że górale z ' wyższej półki bd mieli więcej np taki Contador ;] ) przy wadze 60 kg , a weźmy takiego zawodnika na tor to zginie na sprincie z ' bydlakami ' co ważą po 75-80 kg