SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

jak wpływa pieczenie w folii/grillowanie łososia na zawartość omega 3?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

Ilość wyświetleń tematu: 2176

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 425 Napisanych postów 56364 Wiek 34 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 184874
2-4 kapsy dziennie starczą zaley od tego jak z innymi tł stoisz

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 63 Wiek 37 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 598
jeśli w omega 3-6-9 golda w kapsułce jest 450 mg omega 3, 265 omega 6 i 175 omega 9 to raczej nie będzie pogłębiało złego stosunku omega 6 do 3, nie uważasz? o ile dążymy do przedziału od 1:1 do 1:4. Ale fakt, jeśli kupiłem olej lniany i nie mam problemu z jedzeniem oliwy z oliwek to następnym razem oleję kapsy, i kupię lniany.

Co do produktów olimpa odradzili mi, bo jak jest za tanie to musi być lipne. Czyli jednak ten produkt olimpu są ok?


Czy jeżeli zmieszam twaróg z olejem lnianym wieczorem i dodam cebulę albo inne warzywa to przyspieszy to utlenianie się oleju? Może pytanie jest idiotyczne ale mam wrażenie że jest bardzo delikatny i żal mi go spieprzyć przez sposób przyjmowania (szczególnie że sporo kosztuje).

Pozdrawiam
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 366 Napisanych postów 8676 Wiek 40 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 130653
omega-3 olimpu wychodzi najlepiej skladowo i cenowo. kto niby ci odradził??? jakiś "pypło-spec"? na noc twarog/ryba/mieso+olej+warzywa= super zestawienie. nic sie nie spieprzy- nie przesadzaj

Stop wishing start doing

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 296 Wiek 35 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 857
zawartość omega 3 w rybach zarówno hodowlanych jak i dziko żyjących jest podobna, z lekką przewagą dla dziko żyjących. Zawartość o6 i nasyconych jest wyższa w tkankach ryb z akwakultur.

Ryby są znakomitym źródłem o3, lepszym niż kapsułki pod warunkiem że ryby są świeże i nie są wielokrotnie podgrzewane. Badałem jakość kilku tranów i preparatów kapsułkowych i liczba nadtlenków była tym wyższa im bliżej było końca terminu ważności, a wiele jakość kilku produktów pozostawiała sporo do życzenia. Dla osób, które jedzą 1 - 2g n-3 z supli to nic wielkiego, ale dla osób co jedzą po 10g i więcej to może być istotny problem.

Trany i preparaty zawierające tłuszcz rybi powinny być bezwzględnie chronione przed działaniem wysokiej temperatury, a najlepiej przechowywane w lodówce - przedłuży to trwałość obecnej w nich witaminy E.

Poza tym wchłanianie kwasów n-3 z kapsułek jest niewspółmiernie mniejsze niż z ryb.

s

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 4513 Napisanych postów 66722 Wiek 36 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 697015
Na pewno wysoka temp. wplywa negatywnie, dlatego np lososia nie piecze/smazy sie zbyt dlugo. Jednak temp. musi byc wysoka z uwagi na liczne pasozyty w rybach.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 425 Napisanych postów 56364 Wiek 34 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 184874
łososia najlepiej na teflon z jednej strony 1-2min z drugiej to samo ale jeśli chodzi o pasożyty faktycznie trzeba uważać

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 4513 Napisanych postów 66722 Wiek 36 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 697015
Glebokie mrozenie powinno je wybic, jednak nie zawsze mamy rybe wczesniej mrozona.

Moderator działu Odżywianie

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Niedobrze po śniadaniu

Następny temat

pomoc

Shaker