SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

jak polepszyc wyniki w plywaniu???

temat działu:

Inne dyscypliny

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 4761

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 42 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 1316
witam obecie jestem w trakcie rekonwalescencji po naderwaniu obrąbka stawowego w m.naramiennym i lekaz zalecil mi plywanie a ze juz kontuzja prawie zaleczona to uznalen ze mozna by sie rozwinac nieco w ta strone... jak narazie plywam 2x w tyg tak okolo 1,5km w 30-45 min (rozbieznosc czasowa wynika z faktu iż duzo plywam na samych rekach...).Na 50m mam okolo 39sek(kraulem i to wynik z przed wakacji) a zaba ze 3-4 sek wiecej... pytanie brzmi jak tytul postu, mianowicie jak poprawic te wyniki szczegolnie kraula?? jak plywac, prosze o wskazowki, ewentualnie jakis plan treningowy na 2, lub chetniej 3 dni w tyg... Moje 'parametry' sa w profilu..z gory dziekuje i pozdrawiam...
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 792 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 5312
Mozesz spróbować poprawić swoją technikę lub co bardzo polecam możesz pływac w specjalnych wiosełkach (łapkach, padle)na dłonie. Dadzą Ci dużo siły. Na początek polecam najmniejszy rozmiar a w miarę jak przybedzie Ci siły to wieksze.

Ubóstwiam nic nie robić
Kocham tracić czas
Lubię ciągle marzyć
Uwielbiam długo spać

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 270 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 2964
Ja mam inny problem. Mianowicie chcę polepszyć swoją wytrzymałość pływacką, bo jak dochrzaniam na 50 m kraulem to mi sił brakuje. 25 m przepływam w ok. 16 s a 50 m ponad 40 s :(.Ale sprawa jest taka że basen mam w soboty o 13.00 a o 9.00 rano mam jeszcze trening siatki (średnio ciężki) i jak ide na basen to ide na "drugim oddechu". Czy top wogóle ma sens?

It's nice to be important, but it's more important to be nice.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Izz, czyli przez plywanie w tych wioselkach przybedzie mi sily, tak?? wypracuje ja i bez nich bede plywal szybciej, jesli dobrze rozumiem?? i kolejne pytanie gdzie i mniej wiecej za ile moge je kupic??
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Tak przybedzie Ci siły i poprawisz swoja wytrzymałość. Bedzie to nowy bodziec dla twoich mieśni.
Takie "wiosełka" kosztują od 20zł do 100zł w zależności od wielkości i firmy.
Nie oryginalne są równie dobre co "firmowe".
Na początek polecam na same palce lub małe na dłoń a z czasem w miare jak przybedzie wytrzymałości i siły najwieksze. Można je kupić w sklepach dla płetwonurków lub próbować w dużych sklepach sportowych. Ewentualnie można poprosić właściciela sklepu sportowego aby zamówił taki towar - jest w katalogach.

Ubóstwiam nic nie robić
Kocham tracić czas
Lubię ciągle marzyć
Uwielbiam długo spać

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Thomw2, oczywiście, ze ma sens! JA pływam parę razy w tygodniu i to czesto po treningu na siłowni lub wspinaczce skałkowej.
Z tego co piszesz wnioskuję, że powinieneś poprawić technikę i ewentualnie zwrócić uwagę na oddychanie.

Ubóstwiam nic nie robić
Kocham tracić czas
Lubię ciągle marzyć
Uwielbiam długo spać

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
ok Izz wielkie dzieki za odpowiedź sog juz leci... czy ewentualnie ktos ma jeszcze jakies sugestie??
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 270 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 2964
Słyszałem coś takiego, że wytrzymałość kształtuje się właśnie kiedy sie jest już zmęczonym. Tylko na ile to działa. Zwłaszcza, że pływam wyłącznie po treningu. A jeśli chodzi o technike to sam się jej uczyłem, ale wg. koleżanki trenującej zawodowo - nie jest zła.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 32 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 1252
Cze Klonos zadaj sobie pytanie do dokladnie chcesz osiagnac poprzez plywanie:sile,wytrzymalosc czy ogolne rozplywanie organizmu!Ja osobiscie teraz postawilem na wytrzymalosc i powiekszenie pow. pluc!!Chodze na basen 2-3 razy w tygodniu.Na poczatku plyne 200m calym stylem,200 same rece!To jest rozgrzewka jak narazie o czywiscie caly trening to plywanie kraulem!!Teraz zaczyna sie dopiero trening:10X100m co 2min(mam nadzieje ze wiesz o co mi chodzi)!Po tym,jak mam jeszcze sile i checi to plyne cos na technike np,100m rece i 100n nogi i tak z 8-10 razy!!Po takim treningu juz nie mam sily i ide od razu spac!!!
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 0
bart_one mylisz pojecia co to wytrzymalosc, a sila.wytrzymalosc zdobywa sie wtedy gdy plywasz dlugie dystansy i powielasz to kilka krotnie. np. 5x400 dow. w tym 1,3,5 max. w taki sposob trzowysz wytrzymalosc, rowniez sila wzrasta ale w mniejszym stopniu. sile natomiast tworzy sie plywajac max200m powtarzajac to kilkanascie badz kilkadziesiat razy, a czas odpoczynku nie moze przekraczac 30sec. przy takim zadaniu miescie Tobie spuchna co doprowadzi do zakwasow. po jakims czasie poczujesz ze masz wiecej sily.

dziki

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 23 Napisanych postów 285 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 4882
trochę stary temat odświerzyłeś :) ale w sumie dobrze bo mnie ciekawi jak wyglądają te "wiosełka" moze ktoś dać linka do jakiegoś sklepu ewentualnie allegro ?
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Jak zrobić gwiazdę

Następny temat

FILM DRUGI

WHEY premium