SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

dziennik aktywnej mamy aktywne 9 miesięcy:)

temat działu:

Trening dla początkujących

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 26154

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 1407 Wiek 41 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 8241
Witam! To mój pierwszy dziennik na forum. Planowałam założyć dziennik w październiku po porodzie ale skoro już jestem aktywna to może inne przyszłe mamy skorzystają:) Od razu zaznaczam, że byłam bardzo aktywa wcześniej i lekarz sam powiedział, że nie mam tak drastycznie zmieniać stylu życia.
W grudniu zaczęłam trening obiegowy i tak do 20 stycznia było bardzo intensywnie a po tym jak się dowiedziałam o fasolce było bardzo kanapowo po miesiącu nic nie robienia zaczęły się jakieś problemy z sercem i duszności więc znowu zaczęłam się więcej ruszać i wszystko się unormowało:)
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 1407 Wiek 41 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 8241
A teraz troszkę konkretów:)
Mam na imię Monika
Lat: 26
Wzrost: 169
Waga przed: ciążą 59
Waga teraz: 65.5
Dieta: zależy od zachcianek:) żadna dieta nie ma sensu, jedyne co ograniczam to słodycze chociaż czasem jak cukier spadnie to i te się pojawiają

Treningi(a raczej aktywność): będą pewnie jeszcze przez jakieś 2 miesiące:) i zawsze tylko wtedy kiedy samopoczucie (i lekarz) pozwoli.

Od razu zaznaczam :nie chodzi mi o budowanie formy czy odchudzanie a tylko o utrzymanie jako takiej formy. Wcześniej ćwiczyłam 6 razy w tygodniu i dużo biegałam (w tym 2 maratony, 1 półmaraton i kilka innych biegów ulicznych). Teraz spaceruję, jeżdżę na rowerze, pływam, ćwiczę bez obciążeń.
To chyba na tyle. Wieczorem pierwsze zapiski i pozdrawiam wszystkie aktywne mamy:)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 124 Napisanych postów 23463 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 95227
"Dieta: zależy od zachcianek:) żadna dieta nie ma sensu, jedyne co ograniczam to słodycze chociaż czasem jak cukier spadnie to i te się pojawiają "

i wlasnie dlatego bede chetnie zagladal

trzymam kciuki.

ale beda jakies wypiski z jedzenia ?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 285 Wiek 36 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 6450
Powodzenia

" Brak Samodyscypliny Poprzedza Upadek "

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 3070 Wiek 36 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 64241
O, fajnie. Chyba pierwszy taki dziennik Staniesz się wzorem dla wszystkich przyszłych mam

"Jeśli spędzasz zbyt wiele czasu myśląc o czymś, nigdy tego nie dokonasz" (Bruce Lee)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11169 Napisanych postów 51807 Wiek 31 lat Na forum 25 lat Przeczytanych tematów 57816
Na wszelki wypadek wrzuć michę, to sprawdzę czy to co jesz jest OK
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 536 Wiek 39 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 4310
Powodzenia
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 7337 Wiek 33 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 45955
ciekawie się zapowiada

--== GAINER TEAM ==--

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 24786 Wiek 43 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 89719
Bardzo ladnie, trzymam kciuki

The woman is wild, a she-cat tamed by the purr of a Jaguar

Oficjalnie certyfikowana przez Vitalie jako 'odrazajaca anorektyczka'

HCFC: But skim milk is low in saturated fat
Charles Poliquin: So is Napalm

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 293 Napisanych postów 7798 Wiek 33 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 225727
powodzenia dla przyszłej mamy :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
No dobra będzie też micha:)Wiem, że jest sporo węglowodanów, na pewno mało białka i niewiele zdrowych tłuszczy (oliwa).

śniadanie:
2 kromki razowego (prawdziwe pieczywo na zakwasie), 150g twarogu, szczypiorek, papryka, łyżeczka konfitury (idealnie się komponowała z resztą;P)

2 śniadanie:
owsiane ok. 50g, 3orzechy włoskie, żurawina, kefir

obiad:
z 200g golonka (bez skóry), kapusta kiszona,
surówka z kapusty , papryka, pomidor

kolacja
owsiane 80g, orzechy, mleko, kefir

To z tego co pamiętam ale były jeszcze jakieś jabłka między czasie, kiwi i nie wiem czy coś jeszcze mi nie umknęło.

W porównaniu do pierwszych czterech miesięcy jest IDEALNIE;P
Od stycznia prawie wcale mięsa, tuńczyka, jajek, oliwy - wszystko to co przed ciążą się pojawiało w jadłospisie (odruch wymiotny).
I tu rada dla dziewczyn w pierwszych miesiącach: wszystko od czego nas nie mdli jest dobre;P
Ja wcześniej pilnowałam diety a w ciąży musiałam jeść co dwie godziny i to najczęściej chleb lub to co było pod ręką;) Jak zdarzyło mi się pominąć posiłek w pracy to najczęściej kończyło się wymiotami, jak musiałam jechać na badania krwi na czczo - to samo. Wystarczył mi sam zapach mięsa - MASAKRA.
Więc się nie stresujcie:) To po jakimś czasie mija i można wrócić do warzyw, ryby,jajek i bardziej racjonalnej diety. Chociaż piersi z kurczaka nie zjem już do końca życia taki mam do niej wstręt.

Się rozpisałam, pora na trening:
Rano ćwiczenia rozciągające + mięśnie pośladków,ręce, nogi:
- przysiady plie 2x40powtórzeń z małym obciążeniem (16kg - 2 hantelki po 8kg)
- naramienny - 3x40powtórzeń noszenie małych hantli bokiem i przodem
- triceps - 3x15 powtórzeń z małymi hantlami
Postaram się jutro wkleić jakieś fotki tych ćwiczeń tak żeby wszystko było jasne.

Później rower - 50 minut i wieczorem znowu rower - 40 minut ale już z chłopakiem więc trochę bardziej intensywnie.

To tyle na dzisiaj. Jutro wkleję może jakieś zdjęcia tych ćwiczeń nóg, pośladków które robię. Obciążenia są śmiesznie małe lub ich nie ma ale tu nie chodzi o budowanie mięśni bardziej o to żeby nie zanikły:)

Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki co do jedzenia choć nie obiecuję poprawy;P
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

FBW 3x tydzień do oceny

Następny temat

Masa do oceny i korekty

WHEY premium