Szacuny
4
Napisanych postów
612
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
1744
Witam.Zalezy mi by jeszcze urosnąć..powiedzcie mi jakie cwiczenia(chodzi mi o wszystkie partie miesni) powoduja zachamowanie wzrostu?? prosze o dobra rade..pozdrawiam.
Szacuny
18
Napisanych postów
1065
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
15416
Z tym hamowaniem wzrostu to nie dokońca prawda.
Kiedyś mówiło się że przysiady ze sztangą źle wpływają na wzrost.
Według mnie nie ma to zbytnio znaczenia jeżeli oczywiście nie zaczynasz trenować ciężarami np. w wieku 12 lat. Wtedy struktura kostna nie jest jeszcze w pełni rozwinięta i można nabawić się skrzywień kręgosłupa itp.
Ćwicz śmiało, nie olewaj żadnych partii.
Trening nie jest dodatkiem do diety, ani dieta do treningu.
To tylko niewielkie dodatki do genów, które posiadamy.
Natomiast wygląd początkującego, niekoniecznie musi odwzorowywać jego potencjał genetyczny.
Szacuny
18
Napisanych postów
1065
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
15416
Nigdzie nie napisałem że to jest to samo.
....ale jak pisałem 12-latek który zaczyna zabawe z dużymi cieżarami ma praktycznie 100% że w przyszłości będą problemy.
Nie trzeba daleko szukać, maly666 z tego forum jest tego dobrym przykładem, a zawodnik z niego konkretny
Zmieniony przez - JOVOVlCH w dniu 2008-10-29 11:26:35
Natomiast wygląd początkującego, niekoniecznie musi odwzorowywać jego potencjał genetyczny.
Szacuny
2
Napisanych postów
167
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
3553
Sam jakiś tydzień temu przesadziłem chyba z wyciskaniem z przed głowy od kilku dni bolały mnie plecy w dolnej części, nie mogłem się nawet schylać...wczoraj byłem na prześwietleniu kręgosłupa no i na szczęście nic nie wykryli ale jakieś ścięgna sobie ponaciągałem...przy okazji lekarz mi powiedział żebym troche zastopował bo moge sobie wzrost zahamować...ludzie z forum wcześniej mówili mi że to bajka,teraz takie ćwiczenia najbardziej obciążające kręgosłup wywalam z planu...Np. martwy ciąg,wycikanie zza/z przed głowy wiosłowanie sztangą chyba też ale nie wiem jak to jest z tymi przysiadami...
Szacuny
18
Napisanych postów
1065
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
15416
Jeśli naciągnąłeś plecy to albo za duży ciężar albo zła technika.
Wyrzucanie ćwiczeń nic nie zmieni, bo nawet wyciskając na klate idzie nabawić się kontuzji. Ojciec spuścił sztange zbyt blisko karku co obciążyło obręcz barkową i ścięgno puściło.
Konsekwencją była 3 miesięczna przerwa.
Także podstawa to ćwiczyć z głową.
Zmieniony przez - JOVOVlCH w dniu 2008-10-29 14:00:02
Szacuny
4
Napisanych postów
612
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
1744
ponoc tez cwiczenia na nogi moga wplywac na hamowanie wzrostu...to prawda?? mam nadzieje ze nie a jesli tak to ktore cwiczenia??...i takie jeszcze pytanie..czy moglby mi ktos ulozyc trening(chociaz jakie miesnie w jakie dni cwiczyc) by jak najlepiej przybrac na masie? bo jestem wyrzezbiony ale dosc szczuply a mam szybko przemiane materii i ciezko mi przytyc..z gory dzieki wszystko..
Szacuny
18
Napisanych postów
1065
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
15416
j/w więc nie pytać już o to samo!
Wolne cieżary najlepsze. W przypadku nóg nie ma wyjątku.
Chcesz mieć duże nogi, musisz siadać.
Maszyny jako dodatek.
Zmieniony przez - JOVOVlCH w dniu 2008-10-29 18:34:42
Szacuny
4
Napisanych postów
612
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
1744
bo czasami przy niektorych cwiczeniach juz pod konic serii troche mnie wygina do tylu lub na bok zalezy co robie...to szkodzi prawda?? lepiej dac mniejszy ciezar co nie??
Szacuny
11124
Napisanych postów
51315
Na forum
23 lat
Przeczytanych tematów
57816
bo czasami przy niektorych cwiczeniach juz pod konic serii troche mnie wygina do tylu lub na bok zalezy co robie...to szkodzi prawda?? lepiej dac mniejszy ciezar co nie??
Sam sobie odpowiadasz na pytanie... Wykonujesz ćwiczenia nie poprawnie technicznie. Zmniejsz ciężar, popracuj nad techniką.