Starsza ‘gwardia forum możliwe, że mnie kojarzy, gdyż kiedyś częściej się tu udzielałem. Potem była spora przerwa, a kiedy znów zacząłem tu zaglądać, wybrałem opcję obserwacji z ukrycia

Ostatnio miewałem sporo wolnego czasu, tak więc czas na następny krok

Co nie co o sobie.
Staż: ok. 2 lata.
A więc tak, co do stażu - zacząłem ćwiczyć w 2005 roku, jednak po pół roku systematyczność się skończyła - siły wyższe

Tak więc teraz, muszę tak kombinować z planem, żeby treningi miały ręce i nogi bez ćwiczeń, które obciążają kręgosłup.
Cel: ostatnio - redukcja, obecnie - ‘czysta’ masa mięśniowa
Z racji, że redukcja była całkiem niedawno, podam wymiary przed i po, potem wrzucę też porównawcze fotki.
Wymiary:
Wzrost: 173cm / bez zmian

Waga: 85/ 76,5kg - waga na masie doszła do 87, ale te 2 kg to były zawalone żarciem jelita, więc tego nie liczę.
Obwód klatki luz - ok. 110/108cm
Obwód ramienia - prawy 40,5, lewy 40/ prawy 39,5, lewy 39
Obwód talii - 93

Obwód udka - 62/58cm
Obwód łydki - 40/40cm.
Przez ostatnie 1,5 roku wagowo wyglądało to mniej wiecej tak:
Luty 2008 - ok. 72 kg
Wrzesień 2008 - ok. 78 kg
Marzec 2009 - 87/85 kg. (ostra masa

Czerwiec 2009 - 76 kg. (po redukcji)
Wyniki siłowe.
Niestety, wyników z okresu masy nie znam, teraz jestem świeżo po redukcji, więc sprawdzanie mija się z celem. Sprawdzę jak się nieco rozkręcę

Dieta.
na redukcji: 3,0b/1,6t/1,8-1,6w 2400kcal, bilans najpierw lekki +, potem zerowy.
teraz: 2,4(2,8 z roślinnym)b/1,5t/2,3w 2400kcal było wyjściowe. Obecnie 2800 - węgli stopniowo dorzucam, zatrzymam kiedy waga ruszy.
Teraz jedzonko wygląda tak:
Posiłek I:
Płatki owsiane 80g
Prostar Whey Protein 30g
Omlet z 2 całych jaj + 2 białek
Oliwa z oliwek 10ml
1/3papryki + 1/2 pomidora + ogórek małosolny mniam

1 tab. Daily Complete Formula
1 tab. omega3
Razem: 45(54)b/27t/53w 670kcal
Posiłek II:
Pierś 180g
Ryż brązowy gotowany w curry mniam

Oliwa z oliwek 10ml
1/3 papryki + 1/2 pomidora + ogórek małosolny
2 tab. Asparginu
Razem: 39(46)b/14t/68w 590kcal
Posiłek III:
Pierś 180g
Ryż brązowy gotowany w curry 75g
Oliwa z oliwek 10ml
Razem: 39(44)b/14t/51w 510kcal
Posiłek IV:
Pierś/wieprzowinka/wołowinka/indyk 200g
Oliwa z oliwek 20ml
Razem: 43(43)b/24t/0w 390kcal
Posiłek V:
Jajecznica z 2 całych jaj + 2 białek
Olej lniany 10ml
2 tab. Asparginu
2 tab. FilomagB6
1.tab. omega3
Razem: 20b/25t/1w 306kcal
Łącznie: B:184g(z roślinnym 220) T:134g, W:177g, E:2800kcal
*Między posiłkami ok., 30g orzechów włoskich, 20g pestek dyni, 10g migdałów (10b/32t/3w 336kcal)
*Trening najczęściej mam po pierwszym posiłku - i to ulegnie najprawdopodobniej zmianie, będzie po drugim.
*Okołotreningowo wywalam oliwe, po treningu surówka tylko dla smaku. Często dorzucam inne warzywa - najczęściej fasolke szparagową, kalafior.
*W posiłku IV będę stopniowo dorzucał węgli, a ucinał tłuszczy i nieco białka.
*Warzyw nie wliczam do ogólnego bilansu.
Suplementacja.
na redukcji: bcaa, białko, jabłczan kreatyny (SAN Cubbed), MAN Scorch, Dymatize Dyma Burn Extreme, apteczne ZMA, wapń, omega3, witaminki (Orange Triad), vit.C,
teraz:
*potreningowo - BCAA Xtra Activita/Activlab
*prozdrowotnie - Olimp Omega Gold, Ultimate Nutrition Daily Complete Formula,
magnez+potas (Aspargin), magnez+B6 (Filomag B6), Alertec przeciw uczuleniu na pyłki

*uzupełniająco - Ultimate Nutrition Prostar Whey Protein
Trening.
Półtora roku temu, ‘powrót’ na siłownie zacząłem od HST - i tak zostało na kilka cykli, potem dla odmiany wróciłem do klasycznego splitu, a teraz dzięki Wodynowi zaczynam splita, ale z małymi udziwnieniami/trickami

By WODYN

PONIEDZIAŁEK
I. klatka+plecy superserie
SS.1 -wycisk hantli skos + pociąganie na drążku nachwytem do czoła, 5serii rozgrzewkowych, 1-2 cięższych, progresja ciężaru, 12-15powt.
SS.2 -wycisk sztanga bardzo mały skos + wiosło jednorącz sztangą 4x12-15, ciężar stały
II. bary składanka
-unoszenie przodem + bokiem w opadzie + bokiem + wycisk 5x12-15, jednorącz, te same hantle, bez przerw LPLPLPLPLP.
III. łapy superseria składana
-drag curl + podciąganie do brody wąsko + prostowanie na wyciągu + pompki wąsko 4-5 rozgrzewkowych, 1 cięższa, progresja, 12-15powt., jak trening obwodowy, bez przerw.
WTOREK
I. brzuch
-unoszenie nóg w zwisie z obciążeniem 20/18/15/12
-skłony z wyciągiem górnym 30/25/20
II. kaptury
-szrugsy sztangą 3-4 serie rozgrzewkowe, 1-2 cięższe 15-20powt.
III. dwugłowe+łydki
-uginanie nóg + wznosy łydek na maszynie 5x12-15 + 3x20-25
IV. przedramiona
-uginanie przedramion podchwyt 2x20
-uginanie przedramion nachwyt 2x15-20 + uginanie ramion nachwyt stojąc (seria łączona) 2xmax
V. przysiady
-przysiady - 10/20/100 ciężar stały, połowa ciężaru piątkowego, progresja co piątek.
CZWARTEK
I. klatka+plecy superserie
SS.1 - wycisk sztanga bardzo mały skos + wiosło jednorącz sztangą, 5serii rozgrzewkowych, 1-2 cięższych, progresja, 5-8powt.
II. bary składanka
- wiosłowanie sztangą szeroooko do klaty w opadzie + podciąganie sztangi do brody stojąc z pauzą 1sek. u góry + wycisk zza karku bardzo szeroko (aż z kaptura) 4x5-8, ciężar stały., ta sama sztanga.
III. łapy superseria
- podciąganie na drążku podchwytem + pompki na poręczach 4-5rozgrzewkowych, 1cięższa, po 3 powtórzenia w serii, progresja, ciężar doczepiany do pasa.
PIĄTEK
I. brzuch
-unoszenie nóg w zwisie z obciążeniem 20/18/15/12
-skłony z wyciągiem górnym 30/25/20
II. kaptury
-szrugsy sztangą 3-4 serie rozgrzewkowe, 1-2 cięższe 10-12powt.
III. dwugłowe+łydki
-uginanie nóg + wznosy łydek na maszynie 5x5-8 + 3x15-20
IV. przedramiona
-uginanie przedramion podchwyt 2x20
-uginanie przedramion nachwyt 2x15-20 + uginanie ramion nachwyt stojąc (seria łączona) 2xmax
V. przysiady
-przysiady 10/20/100 ciężar stały, 2x ciężar wtorkowy, progresja
Komentarz.
Wspomniałem już o moich ‘ograniczeniach’ spowodowanych kręgosłupem. Mimo, że bardzo bym chciał pobawić się z ciężkimi ćwiczeniami, zachcianki na razie muszę odstawić na bok. Tak więc mam nadzieję, że ten trening wywoła odpowiednią odpowiedź anaboliczną organizmu, organizm i mięśnie dostaną potężnego kopa, i będą rosły jak na drożdżach

Teraz czas na fotki przed/po redukcji.

Komentarz
Redukcja trwała ok. 3 miesiące - i była nieco utrudniona ponieważ w pierwszym tygodniu zrzucania kg, podczas HIIT’u… złamałem sobie kostkę boczną

Okej, to by było na tyle. To zapraszam do śledzenia postępów na bieżąco, wypiski będę starał się jakoś urozmaicać, co by czytanie nie zanudziło was na śmierć

Komentarze/pomysły/uwagi/krytyka wręcz potrzebne

Zmieniony przez - .corleone. w dniu 2009-07-01 12:41:41