Hipowitaminoza D ( choroba związana z niedoborem witaminy D),  wiąże się z wieloma cechami zespołu metabolicznego, w tym z niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby (NAFLD). Dowiedziono, że ekstrakty z grzybów wzbogacone w witaminę D wywierają synergistyczne działanie przeciwzapalne.

Celem badania [1] było określenie immunomodulującego wpływu doustnego podawania ekstraktów z grzybów, wzbogaconych w witaminę D, przy diecie wysokotłuszczowej wywołującej NAFLD.

Myszom C57BL / 6 na diecie wysokotłuszczowej podawano:

  • witaminę D,
  • ekstrakt z grzybów shiitake (Lentinus edodes),
  • ekstrakt z grzybów shiitake (Lentinus edodes) z witaminą D.

Myszy badano pod kątem wpływu suplementacji na układ odpornościowy, funkcje i histologię wątroby, insulinooporność i profil lipidowy.

Wyniki

Podawanie ekstraktów z grzybów wzbogaconymi w witaminę D, powodowało mniejszy przyrost tkanki tłuszczowej oraz wiązało się ze znacznym spowolnieniem stłuszczenia wątroby (co oceniono za pomocą rezonansu magnetycznego).

 Pod względem uszkodzeń wątroby:

  • AlAT i AspAT wynosiły 900 i 1021 U/L w grupie kontrolnej,
  • AlAT i AspAT wynosiły 313 i 340 U/L w grupie biorącej witaminę D,
  • AlAT i AspAT wynosiły 294 i 292 U/L w grupie biorącej ekstrakt z grzybów shiitake,
  • AlAT i AspAT wynosiły 366 i 321 U/L w grupie biorącej ekstrakt z grzybów shiitake oraz witaminę D.

wątroba ochrona

Ponadto odnotowano spadek trójglicerydów w surowicy (odpowiednio z 103 do 75, 69 i 72 mg / dL; wyniki w kolejności: grupa kontrolna, witaminy D, grzybów, grzybów i witaminy D), spadek cholesterolu całkowitego (z 267 do 160, 157 i 184 mg / dL; kolejność jak wyżej), spadek frakcji LDL (ze 193 mg / dL do 133, 115 i 124 mg / dl; kolejność jak wyżej).

Te korzystne efekty były związane z ogólnoustrojowym działaniem immunomodulacyjnym, związanym ze zwiększonym stosunkiem limfocytów CD4 / CD8 (od 1,38 w grupie kontrolnej do 1,69, 1,71 i 1,63) oraz działaniem przeciwzapalnym (zmniejszenie ilości cytokin prozapalnych i zwiększenie ilości przeciwzapalnych).

Podsumowanie

Witamina D podawana razem z ekstraktem grzyba Twardnika Japońskiego, oddziałuje przeciwzapalnie i zmniejsza uszkodzenia wątroby w trakcie stosowania diety wysokotłuszczowej, prowadzącej do stłuszczenia wątroby.

Referencje:

A. Drori, D. Rotnemer-Golinkin, S. Avni, A. Drori, O. Danay, D. Levanon, J. Tam, L. Zolotarev & Y. Ilan „Attenuating the rate of total body fat accumulation and alleviating liver damage by oral administration of vitamin D-enriched edible mushrooms in a diet-induced obesity murine model is mediated by an anti-inflammatory paradigm shift” https://bmcgastroenterol.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12876-017-0688-4

Komentarze (0)