Utarło się przekonanie, że prawdziwi mężczyźni jedzą steki i jajecznicę na boczku, a sałatki i owocowe smoothie są dla kobiet. Czy takie przekonania są jednak właściwe? Czy w diecie mężczyzny owoce i warzywa to mniej istotny element?

Biorąc pod uwagę wiele aspektów zdrowotnych oczywiście owoce i warzywa powinny być obecne w jadłospisie każdego z nas, zarówno kobiet, jak i mężczyzn. Okazuje się, że owoce i warzywa mogą mieć wpływ na poziom  testosteronu. W oparciu o wyniki badań z lat 90-tych można pokusić się nawet o stwierdzenie, że znikające stopniowo z zachodniej diety owoce i warzywa, mogły mieć wpływ na gwałtowny spadek poziomu testosteronu u mężczyzn.

Dieta z niską zawartością potasu

Owoce i warzywa są najważniejszymi źródłami pokarmowymi potasu. Gdy w naszym jadłospisie brakuje warzyw i owoców, dostarczamy naszemu organizmowi zbyt mało potasu. Zwrócili na to uwagę hiszpańscy naukowcy. W swoich badaniach chcieli dowiedzieć się o skutkach hormonalnych diety o niskiej zawartości potasu. Badania przeprowadzono na samcach myszy. Podawano im karmę o niskiej zawartości potasu.

testosteron warzywa owoce

Wyniki

Myszy w grupie eksperymentalnej otrzymywały przez 6 dni karmę o niskiej zawartości potasu. Już po tak krótkim czasie spadek poziomu potasu we krwi był znaczący, ale jeszcze nie dramatyczny. Zaledwie po 7 dniach diety niedoborowej w potas odnotowano spadek poziomu testosteronu u badanych myszy.

Następnie naukowcy wstrzyknęli myszom LH (hormon gonadotropowy) i GnRH (Gonadoliberyna). Hormony te podniosły poziom testosteronu u myszy, jednak działanie tych hormonów było silniejsze u myszy, które otrzymały wraz z karmą wystarczającą ilość potasu. Niedobór potasu najwyraźniej powoduje, że jądra są mniej wrażliwe na LH.

Naukowcy przyjrzeli się przysadce mózgowej. Interesowała ich liczba komórek, które wytwarzały LH. Okazało się, że komórki te były większe i zawierały więcej LH, gdy zwierzęta spożyły wystarczającą ilość potasu wraz z karmą. Niedobór potasu najwyraźniej zakłóca produkcję hormonów już na poziomie przysadki mózgowej, która określa, ile testosteronu powinny wytwarzać jądra.

Wniosek

Wyniki przedstawionego badania wskazują, że hipokaliemia (niedobór potasu) powoduje wyraźny spadek wydzielania LH i syntezy testosteronu.

Chociaż nie zawsze można przekładać wyniki badań na zwierzętach na ludzi, badanie hiszpańskie może być znaczące również dla ludzi. Spożycie potasu w krajach rozwiniętych jest stosunkowo niskie. Optymalne spożycie potasu wynosi 4700 miligramów dziennie. Szacuje się, że tylko 2 procent dorosłych Polaków faktycznie spożywa odpowiednią ilość potasu. 

Potas znajdziemy głównie w bananach, pomidorach, suszonych morelach, selerze, awokado czy ziemniakach. Na niedobory tego pierwiastka narażone są osoby, które biorą leki moczopędne, ponieważ one przyczyniają się do nadmiernego wydalania potasu z organizmu.

Podsumowując, dieta prawdziwego mężczyzny to nie tylko czerwone mięso, jajka i boczek. Taka dieta jest niedoborowa i prowadzi do wielu problemów zdrowotnych, w tym również obniżonego poziomu testosteronu. W diecie każdego mężczyzny powinny znaleźć się warzywa i owoce. 

Komentarze (1)
anubis84

Kazda dieta powinna zawierać owoce i warzywa, wiadomo, nadmiar jednych produktów kosztem innych zawsze będzie słabym wyjściem.

0