Dieta bogata w witaminy i minerały to klucz do zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia. Między innymi, dlatego tak ważne jest spożywanie warzyw i owoców w swojej codziennej diecie. Czy wiesz jednak, że wyróżnić możemy kompleks czterech witamin szczególnie ważnych dla naszego zdrowia i wyglądu?

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach

Mowa o kompleksie witamin ADEK. Są to cztery witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Odpowiadają one za prawidłowy stan skóry, zapobiegają stanom zapalnym, działają przeciwnowotworowo i przeciwzakrzepowo oraz wpływają na prawidłowe widzenie. Ich przyswajalność jest uzależniona od obecności tłuszczów w pożywieniu.

Innymi słowy, spożywając witaminy z tej grupy, musimy spożywać również tłuszcz!

Witamina A – Dla zdrowia Twoich oczu

Witamina A - inaczej retinol i jego pochodne - wpływa na stan skóry, błon śluzowych oraz na wzrost. To jeden z najważniejszych związków, który buduje odporność organizmu, wzmacniając układ odpornościowy, zapobiegając zakażeniom, zwalczając bakterie i wirusy. 

witamina oczy

Witamina A ma wpływ na prawidłowe widzenie i z tej funkcji jest najbardziej znana.

Retinol i jego pochodne występują w produktach pochodzenia zwierzęcego. Znajdziemy go w mleku, maśle, jajach, wątrobie, rybach morskich.

Karotenoidy (prowitamina A) występują w produktach pochodzenia roślinnego. Największe ilości beta-karotenu występują w warzywach i owocach o barwie czerwonej, pomarańczowej oraz ciemnozielonej (marchew, brokuły, natka pietruszki, szpinak, koperek, czerwona papryka, dynia, morele, brzoskwinie, śliwki).

Niedobory witaminy A mogą być przyczyną problemów skórnych, niepłodności, upośledzenia wzroku.

Witamina D – dla mocnych kości

Witamina D jest niezbędna do utrzymania zdrowia układu kostnego. Od niej w dużej mierze zależy również stan naszych zębów. Odpowiednia ilość witaminy D jest też niezbędna, aby wapń w ogóle został przyswojony przez organizm. Dodatkowo zapobiega ona stanom zapalnym skóry, łagodzi je oraz reguluje wydzielanie insuliny. Pośrednio wpływa korzystnie na system nerwowy i skurcze mięśni, w tym serca.

Naturalnym źródłem witaminy D są: ryby (tran), wątroba oraz żółtko jaj, w mniejszych ilościach mleko i przetwory mleczne. "Źródłem" witaminy D jest również słońce. Wiele osób cierpi jednak z powodu niedoborów witaminy D. 

Witamina E – Witamina młodości

Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, dzięki czemu opóźnia procesy starzenia, chroni komórki przed utlenianiem i niszczeniem. Ważnym zadaniem "witaminy młodości" jest walka z wolnymi rodnikami. Wpływa ona również na prawidłową krzepliwość krwi.

Głównym źródłem witaminy E są produkty pochodzenia roślinnego: oliwa z oliwek, oliwki, orzechy: laskowe, włoskie, pistacje, migdały, a także nasiona słonecznika, dyni, sezamu oraz awokado, rośliny strączkowe i kiełki pszenicy.

Witamina K – krzepliwość krwi

Witamina ta jest odpowiedzialna przede wszystkim za krzepliwość krwi. Ponadto wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne, przeciwbólowe, hamujące działanie niektórych nowotworów (piersi, jajnika, wątroby, pęcherzyka żółciowego).

Występuje głównie w produktach roślinnych: zielonych warzywach (kapuście włoskiej, boćwinie, szpinaku, brokułach, brukselce, sałacie, natce pietruszki oraz pomidorach), niektórych olejach i orzechach. Może być syntetyzowana przez bakterie przewodu pokarmowego. Pamiętajmy jednak, że witamina K nie przyswoi się z warzyw, jeśli nie będzie się ich spożywać w towarzystwie tłuszczu, np. oliwy z oliwek.

Podsumowując

ADEK to kompleks witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, niezbędny do prawidłowej pracy organizmu. Opisane dziś witaminy odpowiadają za prawidłowy stan skóry i zębów, zapobiegają stanom zapalnym, poprawiają widzenie i wzmacniają nasz układ odpornościowy. Warto zadbać o ich odpowiednią ilość i jakość w naszej diecie i suplementacji. 

Komentarze (2)
xOneShotx

" 'Źródłem' witaminy A jest również słońce "
Nie powinno być 'witaminy D'?

0
gokuson

Tak, poprawione. Dzięki.

0