Gdybym miał coś zasugerować, to w pierwszej wielkiej piątce produktów dla sportowców znalazłyby się: magnez, potas, witamina D, kreatyna oraz białka serwatkowe. To nie znaczy, że inne witaminy, minerały czy suplementy są mniej ważne, ale niedobory akurat witaminy D występują powszechnie, podobnie jak potasu.
Brak odpowiedniego stężenia witaminy D ma wpływ na:
- ryzyko nowotworów,
- stan zapalny,
- depresję,
- ryzyko sercowo-naczyniowe,
- zmiany neurodegeneracyjne,
- wrażliwość insulinową,
- osłabienie mięśni poprzez stres oksydacyjny, zaburzenie funkcji mitochondrialnych, zmniejszoną, atrofię tkanki mięśniowej itd.
- obniżenie stężenia testosteronu,
Ponadto badania Małgorzaty Godziejewskiej-Zawady i Pauliny Surowiec wskazują, iż niedobór witaminy D3 często występuje u pacjentów z cukrzycą typu 1 (50% zalecanego stężenia we krwi). Dlatego u pacjentów z cukrzycą typu 1 wskazana jest substytucja witaminą D3.
Nowe badania sugerują co wiedzieliśmy już wcześniej, czyli iż pośrednio poprzez różne mechanizmy witamina D ma wpływ np. na infekcje wirusowe (np. infekcji dróg oddechowych i pozaszpitalnego zapalenia płuc). Wykazano również, że suplementacja witaminą D zmniejsza ryzyko infekcji dróg oddechowych.
Witamina D i Covid-19
Uważa się, że korekta niedoboru witaminy D hamuje CD26, cząstkę która ułatwia inwazję koronawirusowi. Witamina D może również osłabiać reakcje zapalne wywołane przez interferon gamma (IFNγ) i interleukinę-6 (IL-6), które bardzo źle wróżą krytycznie chorym, wentylowanym pacjentów, w tym z Covid-19.
Zapotrzebowanie
Dorośli potrzebują 25-30 μg dziennie witaminy D3, aby niezawodnie utrzymać stężenie 25 (OH) D w surowicy na poziomie większym niż 50 nmol / l. Jest to mało realne do utrzymania tylko przy zastosowaniu diety (chyba, że ktoś zjada kilkanaście kg mięsa dziennie lub często wątrobę np. wołową). 50,0 μg to 2000 IU i jak łatwo wyliczyć 25 μg to 1000 IU.
Wg norm ESAP (2015) stężenie 25-Hydroxywitaminy D w osoczu:
- mniejsze niż 10 ng/mL (<25.0 nmol/L) – oznacza poważne niedobory,
- 10-24 ng/mL (25.0-59.9 nmol/L) – oznacza łagodne lub średnie niedobory,
- 25-80 ng/mL (62.4-199.7 nmol/L) jest optymalne,
- >80 ng/mL (>199.7 nmol/L) może być toksyczne,
Wykazano, że suplementacja dawkami do 100 μg / dobę (4000 IU) jest bezpieczna dla dorosłych, a wiele agencji i grup ekspertów opowiada się obecnie za suplementacją u osób starszych, aczkolwiek na niższych poziomach.
Wnioski i zalecenia
Niedobór witaminy D jest powszechny i może przyczyniać się do zwiększonego ryzyka infekcji dróg oddechowych, w tym Covid-19. Zaleca się, aby wszystkie starsze osoby dorosłe, pacjenci hospitalizowani, mieszkańcy domów opieki i inne wrażliwe grupy (np. osoby z cukrzycą lub upośledzoną odpornością, osoby o ciemniejszej skórze, wegetarianie i weganie osoby z nadwagą lub otyłością, palacze i pracownicy służby zdrowia) uzupełniali od 20 (800 IU) do 50 μg (2000 IU) witaminy D dziennie, w celu zwiększenia ich oporności np. na Covid-19.
Referencje:
D.M.McCartney1, D.G. Byrne „Optimisation of Vitamin D Status for Enhanced Immuno-protection Against Covid-19” http://www.indymedia.ie/attachments/may2020/covid-19_vit_d_irish_med_j_mccartney.pdf
Całe top 5 używam :)
sfd jest przebadane? nie to nie stosuje. tylko w formie leku
pracujemy nad tym, tylko wtedy i tak się pewnie hejterzy znajdą