O znaczeniu bakterii jelitowych mówi się w dzisiejszych czasach coraz więcej. Bakterie przestają kojarzyć się jedynie z chorobotwórczymi patogenami. Dobre bakterie zasiedlające nasze jelita oferują szereg korzyści zdrowotnych, wspomagają funkcjonowanie układu pokarmowego i wzmacniają układ odpornościowy. Jak się okazuje, mogą również pomóc Ci schudnąć!
Czym są probiotyki?
Nazwa probiotyk wywodzi się z greckiego „pro bios” – dla życia. Probiotyki nazywane są również żywnością czynnościową. Zgodnie z definicją WHO, probiotyki to żywe mikroorganizmy, które podawane w odpowiednich ilościach wywierają korzystny wpływ na zdrowie. Najczęściej jako probiotyki wykorzystuje się bakterie kwasu mlekowego z rodzajów Lactobacillus i Bifidobacterium. Każdy mikroorganizm uznany za probiotyk musi mieć udokumentowane działanie prozdrowotne.
Substancje o działaniu probiotycznym możemy znaleźć w jogurtach, kiszonkach i suplementach probiotycznych. Zawierają one szczepy bakterii bifidus i acidophilus. Badania wykazały, że większe spożycie substancji probiotycznych wraz z pożywieniem i suplementami, umożliwia wzrost kolonii tych bakterii w naszych jelitach, co prowadzi do zwiększenia funkcjonalności układu trawiennego, zwiększenia funkcji układu odpornościowego, a także większej odporności organizmu na alergie pokarmowe i nietolerancje pokarmowe.
Badania pokazują również, że flora bakteryjna osób szczupłych i otyłych znacząco się różni, a przyjmowanie substancji probiotycznych może pomóc nam przywrócić prawidłowy skład flory jelitowej i schudnąć.
Czy probiotyki mogą pomóc Ci schudnąć?
Naukowcy sądzą, że niektóre bakterie zamieszkujące nasze jelita mogą odgrywać rolę w odchudzaniu, jak i w przybieraniu na wadze. Dobre bakterie zamieszkujące nasze jelita pomagają rozkładać i trawić pokarm. Pomagają również w wykorzystywaniu składników odżywczych i witamin przez organizm. Dzięki nim pokarm jest dobrze strawiony, a nasz organizm lepiej odżywiony.
Nieprawidłowości w funkcjonowaniu układu trawiennego mogą prowadzić do dysbiozy jelitowej, co oznacza brak równowagi w mikrobach jelitowych. Badania z 2013 roku sugerują, że dysbioza jelit przyczynia się do rozwoju otyłości. Osoby o prawidłowej wadze i osoby otyłe wykazują wyraźne różnice we florze jelitowej. Badania wykazały, że zmiana flory jelitowej u zwierząt spowodowała, że odpowiednio straciły lub przybrały na wadze.
Zidentyfikowano następujące czynniki, które mogą zmienić florę jelitową człowieka:
- dieta wysokotłuszczowa
- zbyt wysokokaloryczna dieta
- zaburzony rytm dobowy.
Badania pokazały, że kobiety, które przyjmowały suplement probiotyczny, straciły na wadze więcej, niż kobiety, którym podawano placebo. Ponadto grupa przyjmująca suplement probiotyczny nadal traciła na wadze w fazie utrzymywania wagi po zakończeniu diety.
Podczas innego badania, zdrowe osoby z nadwagą spożywały codziennie przez 6 tygodniu jogurt zawierający szczepy Lactobacillus. Pod koniec tego okresu okazało się, że uczestnicy stracili średnio 3–4% tkanki tłuszczowej.
W kolejnym badaniu osoby z tkanką tłuszczową zgromadzoną wokół pasa, piły fermentowane produkty mleczne - straciły 8,2– 8,5% tłuszczu z brzucha w ciągu 12 tygodni. Jednak, kiedy przestały pić tego typu napoje, cały tłuszcz wrócił. Sugeruje to, że probiotyki mogą w niektórych przypadkach pomóc schudnąć, ale naukowcy nadal muszą przeprowadzić więcej badań, aby to potwierdzić.
W badaniach stwierdzono również, że istnieje związek między różnorodnością flory jelitowej a stanem zapalnym w ciele. Niska różnorodność drobnoustrojów może być czynnikiem ryzyka problemów związanych z otyłością, takich jak zespół metaboliczny i cukrzyca typu 2.
Przyjmowanie probiotyków może przynieść korzyści nie tylko osobom odchudzającym się, ale także każdemu pod kątem ogólnego stanu zdrowia.
Jak stosować probiotyki?
Możemy dodać probiotyki do naszej diety na dwa sposoby – dzięki odpowiedniej suplementacji oraz włączając do diety produkty fermentowane.
Suplementy
Dostępnych jest wiele suplementów probiotycznych wspierających opisane procesy. Produkty te zazwyczaj obejmują szczepy bakterii Lactobacillus lub Bifidobacterium.
Sfermentowana żywność
Przykładowe produkty spożywcze, które zawierają probiotyki:
- kefir, jogurt
- kapusta kiszona, kiszone ogórki
- kombucha
- sfermentowane, surowe sery
- surowy ocet jabłkowy
- kimchi
- natto, miso lub tempeh.
Podsumowanie
Naukowcy uważają, że istnieje związek między zmniejszoną różnorodnością bakterii zamieszkujących nasze jelita a otyłością. Ponadto istnieją dowody na to, że niektóre probiotyki, takie jak szczepy Lactobacillus, mogą pomóc ludziom zrzucić nadprogramowe kilogramy. Pamiętajmy jednak, że przyjmowanie probiotyków nie gwarantuje skutecznej redukcji. Mogą one stanowić część kompleksowego programu odchudzania. Nie zastąpią jednak diety i wysiłku fizycznego.
Źródła:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6490470/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26474235 https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464612001399
https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/effect-of-lactobacillus-gasseri-sbt2055-in-fermented-milk-on-abdominal-adiposity-in-adults-in-a-randomised-controlled-trial/304E3E2EE11E0D3D4F5D85E7046118A1
Kimchi bardzo lubię
ja mam bzika na punkcie tej z lidla - szkoda że taka cena za mały słoiczek :(
W Lidlu nie widziałem ja kupuje w auchanie w takich woreczkach strunowych coś ok 10 zł chyba, muszę ta z Lidla spróbować