Kiedy chcesz zwiększyć spożycie witaminy C zaczynasz częściej sięgać po owoce. Dużą zawartość tej witaminy mają cytrusy, kiwi, truskawki, porzeczki. Ale istnieje jeszcze jeden tropikalny owoc, który jest jej wyjątkowym źródłem. Chodzi o owoc aceroli, znany również jako wiśnia z Barbados.

Acerola zawiera znacznie  więcej witaminy C niż pomarańcze czy cytryny! W 100 g aceroli znajduje się często ponad 1600 mg witaminy. Dla porównania, w tej samej ilości pomarańczy znajduje się 50 mg, w cytrynie 53 mg. Dodatkowo acerola dostarcza przeciwutleniaczy, takich jak karotenoidy i antocyjany. Wpływają one korzystnie na zdrowie skóry, trawienie i chronią nas przed nowotworami.

Co to za owoc?

Acerola to rodzaj drobnego owocu podobnego do jagody, który rośnie na tropikalnym krzewie należącym do rodziny Malpighiaceae. Pochodzi z cieplejszych części świata, w tym z Meksyku, Indii Zachodnich i Karaibów. Pod względem odżywczym owoce aceroli mają wiele wspólnego zarówno z jagodami, jak i innymi rodzajami wiśni.

Dlaczego warto sięgnąć po acerolę?

Najczęstszym powodem, dla którego ludzie spożywają ten owoc w postaci ekstraktu lub suplementu w proszku, jest to, że jest on bogaty w witaminę C. W przeszłości był on stosowany w celu zapobiegania niedoborom witaminy C i związanym chorobom jak np. szkorbut.

Spożywanie zaledwie około trzech małych owoców aceroli dziennie może zaspokoić zapotrzebowanie osoby dorosłej na witaminę C.

Acerola dostarcza również innego ważnego przeciwutleniacza - witaminę A, a także niewielkich ilości witamin z grupy B, magnez, potas, miedź, cynk i żelazo. W owocach aceroli znajdziesz mniej więcej taką samą ilość witaminy A, co w marchwi, która jest dobrze znana, jako jedno z największych źródeł tej witaminy.

100 g świeżych wiśni aceroli (około jednej filiżanki) zawiera:

  • 32 kalorie,
  • 0,5 g białka,
  • 8 g węglowodanów,
  • 1 g błonnika,
  • 1680 mg witaminy C (1800% dziennego zapotrzebowania),
  • 38 mg witaminy A (15% DZ),
  • 0,8 mg miedzi (10% DZ),
  • kwasu pantotenowego 0,309 mg (6% DZ),
  • ryboflawiny 0,06 mg (5% DZ),
  • 18  mg magnezu (4% DZ),
  • 146 mg potasu (3% DZ),
  • tiaminy 0,02 mg (2% DZ).

Owoce te są bogate w polifenolowe związki flawonoidowe zwane glikozydami antocyjanowymi. Antocyjany są odpowiedzialne za nadanie owocom aceroli głębokiego czerwonego, fioletowego lub niebieskiego koloru, związki te są najbardziej skoncentrowane w skórce owoców.

acerola zalety

Korzyści zdrowotne

Acerola:

  • wspomaga układ odpornościowy i pomaga zwalczać rozwój chorób,
  • poprawia zdrowie układu pokarmowego i metabolicznego,
  • wspiera funkcje poznawcze,
  • ma właściwości przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne,
  • pomagają zachować zdrowie włosów i skóry,
  • wspiera zdrowie jamy ustnej.

W jaki sposób spożywać owoc aceroli?

Owoce aceroli, choć są rzadko spotykane w sklepach, można spożywać na surowo. Możesz je także ugotować lub spożywać w postaci soku lub suplementu np. Acerola Forte od ALLNUTRITION. Wystarczy rozpuścić porcję 1 g produktu w 100-150 ml wody lub soku i pić raz dziennie, żeby zapewnić sobie 250 mg naturalnej witaminy C. Sięgając po wymieniony suplement, otrzymujesz aż 100 porcji tej wyjątkowej formy witaminy C.

Podsumowanie

Owoce aceroli to doskonałe źródło naturalnej witaminy C, która jest nam potrzebna dla utrzymania zdrowia, szczególnie w okresie przeziębień i zwiększonego ryzyka infekcji. Choć nie kupimy jej w każdym sklepie, to warto sięgnąć choćby po suplement z ekstraktem aceroli.

Komentarze (0)