Biotyna to rozpuszczalna w wodzie witamina, która pełni wiele ważnych roli w ustroju człowieka szczególnie jako koenzym w licznych procesach biochemicznych np. uczestniczy w przenoszeniu lub odczepianiu grup karboksylowych.
- Biotyna i jej rola w organizmie
- Stężenie lipidów, glukozy i insuliny
- Wyniki ekpserymentu naukowego
- Wnioski
- Co warto zapamiętać?
Biotyna i jej rola w organizmie
Biotyna (witamina H) reguluje ekspresję genów i ma szeroki repertuar wpływu na procesy ogólnoustrojowe, wpływa na geny, które są kluczowe w regulacji metabolizmu pośredniego. Przy jej niedoborach obserwuje się zaburzenia syntezy białek oraz w metabolizmie tłuszczów i węglowodanów. Przyczyną niedoboru biotyny może być spożywanie surowych jaj (awidyna).
Stężenie lipidów, glukozy i insuliny
Naukowcy badali związek podawania biotyny ze stężeniem lipidów w osoczu, a także glukozy i insuliny u osób z cukrzycą typu 2 i bez cukrzycy. Chorych na cukrzycę i osoby w wieku 30–65 lat bez cukrzycy przydzielono losowo do dwóch grup i podawano albo 15 mg biotyny, albo placebo przez 28 dni.
Wyniki ekpserymentu naukowego
- witamina H znacznie obniżyła stężenia triacylogliceroli i VLDL w osoczu
- odnotowano spadek o 0,55 triacylogliceroli w grupie z cukrzycą i o 0,92 w grupie bez cukrzycy
- odpowiednio spadek VLDL wynosił 0,11 i 0,18.
Leczenie biotyną nie miało znaczącego wpływu na poziom cholesterolu, glukozy i insuliny ani u chorych na cukrzycę, ani u osób bez cukrzycy.
Wnioski
Farmakologiczne dawki biotyny zmniejszają hipertriglicerydemię. Wyniki tego eksperymentu sugerują, że biotyna może być stosowana w leczeniu hipertriglicerydemii.
Co warto zapamiętać?
Trójglicerydy (lub triglicerydy) to inaczej tłuszcze, które krążą sobie we krwi transportowane przez VLDL i LDL. Wspomniane lipoproteiny (VLDL i LDL) są swojego rodzaju klatkami, w których transportuje się tłuszcz.
Nadmiar trójglicerydów może wylądować w „magazynie” (tkance tłuszczowej). Podwyższone stężenie trójglicerydów w ekstremalnych przypadkach może wywołać zapalenie trzustki. Ogólnie niewłaściwe stężenie triglicerydów jest wiązane z wieloma chorobami (np. z marskością wątroby). Przesadzanie z podażą węglowodanów może powodować silny wzrost stężenia trójglicerydów.
Insulinooporność może przyspieszać rozbijanie tłuszczu np. podskórnego, co powoduje, że krew jest zalana tłuszczem w postaci wolnych kwasów tłuszczowych (WKT, FFA). Aby te tłuszcze mogły być transportowane, nasila się produkcja „ciężarówek” (VLDL) w wątrobie. Podwyższa się stężenie trójglicerydów we krwi. Insulinooporność hamuje niszczenie VLDL, co też ma wpływ na podwyższenie stężenia triglicerydów w surowicy. Biotyna może być więc ważnym elementem diety osób jedzących dużo węglowodanów.
Referencje, badania:
CristinaRevilla-Monsalve i in. „Biotin supplementation reduces plasma triacylglycerol and VLDL in type 2 diabetic patients and in nondiabetic subjects with hypertriglyceridemia” https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0753332206000539
Parul Tandon i in. „Ciężka hipertriglicerydemia będąca przyczyną kwasicy metabolicznej z dużą luką anionową u chorego z ciężką insulinoopornością” https://podyplomie.pl/diabetologia/17003,ciezka-hipertriglicerydemia-bedaca-przyczyna-kwasicy-metabolicznej-z-duza-luka-anionowa-u-chorego-z
Kathleen Deska PAGANA, Timothy J. PAGANA „Testy laboratoryjne i badania diagnostyczne w medycynie”