Kwas alfa-liponowy, w skrócie ALA, to bardzo silny przeciwutleniacz, który zdobywa coraz większą popularność wśród sportowców. Bierze udział w wielu procesach fizjologicznych, między innymi związanymi z wytwarzaniem energii w organizmie oraz przyspieszaniu metabolizmu.
- Jaką rolę pełnią przeciwutleniacze?
- Uniwersalny przeciwutleniacz
- Kwas liponowy pomaga lepiej wykorzystać glukozę
- Wspomaga przekształcanie jedzenia w energię
- Gdzie znajduje się kwas liponowy?
- Podsumowanie
Dodajmy jeszcze, że kwasu alfa-liponowego nie należy mylić z kwasem linolowym, który znajduje się w orzechach włoskich, oleju lnianym i niektórych innych olejach i który także często określany jest skrótem ALA. Kwas liponowy jest naturalnie wytwarzany w naszym organizmie i dlatego często jest określany, jako przeciwutleniacz "metaboliczny".
Jaką rolę pełnią przeciwutleniacze?
Przede wszystkim zwalczają wolne rodniki, które powstają w wyniku stresu, metabolicznych produktów ubocznych oraz przy zbyt forsownych ćwiczeniach. Nadmiar wolnych rodników powoduje stany zapalne w organizmie, choroby serca i przedwczesne starzenie się. Jedynym sposobem na spowolnienie tego procesu jest upewnienie się, że dostarczamy naszemu organizmowi wystarczającą ilość przeciwutleniaczy, które zwalczają szkody spowodowane przez wolne rodniki.
Uniwersalny przeciwutleniacz
W przeciwieństwie do innych przeciwutleniaczy, które są rozpuszczalne w wodzie lub tłuszczach, kwas liponowy jest rozpuszczalny zarówno w wodzie, jak i tłuszczu. Ta charakterystyczna cecha suplementu umożliwia jego łatwe wchłanianie i transport przez błonę komórkową. Dzięki temu nasze komórki są chronione od wewnątrz i od zewnątrz, w przeciwieństwie do innych przeciwutleniaczy, które zwykle zapewniają wsparcie poza komórką.
Kwas liponowy pomaga lepiej wykorzystać glukozę
Kwas liponowy jest nie tylko silnym przeciwutleniaczem. Jeszcze jedną korzyścią kwasu alfa-liponowego jest to, że pomaga organizmowi wykorzystywać glukozę, a co za tym idzie, obniża poziom cukru we krwi. To pozytywna informacja dla osób chorujących na cukrzycę, ale również dla sportowców.
ALA dość często jest wykorzystywane w różnych suplementach, ponieważ ma również unikalne właściwości transportowe, które pomagają w rozprowadzaniu składników odżywczych do mięśni.
Wspomaga przekształcanie jedzenia w energię
Kwas liponowy jest również kofaktorem (związkiem chemicznym, wspomagającym enzymom katalizowanie niektórych reakcji chemicznych) dla niektórych ważnych enzymów odpowiedzialnych za przekształcanie spożywanego pokarmu w energię, znaną jako ATP (adenozynotrójfosforan). ATP jest niezbędne do zapewnienia energii komórkom naszego ciała do pełnienia własnych funkcji. Jest źródłem energii dla naszych mięśni.
Gdzie znajduje się kwas liponowy?
Choć w pewnej ilości wytwarzamy go samodzielnie, to nadal potrzebujemy pozyskiwać go z żywności lub suplementów. Najbogatszym źródłem kwasu alfa-liponowego jest czerwone mięso, szpinak, brokuły, drożdże i niektóre podroby. Najbardziej wydajną i ekonomiczną formą kwasu alfa-liponowego jest R-ALA.
Podsumowanie
Kwas alfa-liponowy to świetny antyoksydant, który wspiera nas we wszechstronny sposób. Wspomaga wytwarzanie energii, lepiej gospodaruje glukozą przyjmowaną wraz z pożywieniem i chroni nas przed stanami zapalnymi, jakie mogłyby powstawać w obecności dużej ilości wolnych rodników.
To że zdobywa zwolenników to trochę na wyrost bo już był bardzo popularny z 20 lat wstecz, fakt że teraz jest u nas świetny dostęp do niego. Wtedy mogłem sobie poczytać w MD lub flexie tylko o tym.
Kiedyś jak sie dorwało gazetkę to tylko można było poczytać, bo cena supli byłą zaporowa, nawet dla starszych pracujących osób.
Jak ze wszystkim kiedyś, na pierwszą kretynę to pół roku zbierałem kasę w średniej szkole.
Coraz więcej suplementów jest dostępnych w odpowiedniej cenie, zawsze jak coś wchodzi na rynek będzie droższe.