Cukier to substancja, którą jedni kochają, inni nienawidzą. Kochają ją głównie dzieci i łasuchy, ale także producenci przetworzonej żywności. Nienawidzą z kolei dietetycy i wszyscy fanatycy zdrowego odżywiania. Znajduje się on niemal w każdej pakowanej żywności, nie tylko w słodyczach, ale także w sosach, mrożonych gotowych obiadach, pieczywie, a nawet w pikantnych przekąskach. Jest dosłownie wszędzie. Nic dziwnego, skoro jest dość tani, dostępny w dużych ilościach oraz prosty w produkcji i przechowywaniu.

  1. Dlaczego głód cukru jest tak problematyczny i powszechny?
  2. Przechodzisz menopauzę
  3. Jesteś przepracowana i zestresowana
  4. Masz stan przedcukrzycowy
  5. Twoja dieta pobudza łaknienie cukru
  6. Jak zarządzać swoim apetytem na cukier?

Dlaczego głód cukru jest tak problematyczny i powszechny?

Jedna z teorii głosi, że ludzkie kubki smakowe ewoluowały, by pragnąć cukru wtedy, kiedy brakuje nam energii. Jednak łatwo można zauważyć, że działa to trochę inaczej i niektórzy pragną go non stop. Uważa się, że cukier jest uzależniający — zwiększa poziom dopaminy w mózgu, którą organizm kojarzy z przyjemnością i uczuciem otrzymania nagrody. Inne pokarmy nie dają takiego odczucia, w związku z czym są mniej satysfakcjonujące.

Można powiedzieć, że ludzie, jedząc produkty zawierające cukier, zaspokajają swoją naturalną potrzebę szczęścia. Jednak szczęście, które daje cukier, jest krótkotrwałe, ponieważ powoduje on wiele innych problemów, m.in. przybieranie na wadze. Nie da się ukryć, że jest to najczęściej źródło niepotrzebnych kalorii.

A czy wiesz, że są istotne powody, dla których nie możesz poskromić swojego apetytu na cukier? Oto one.

głód cukier

Przechodzisz menopauzę

Jeśli masz około 45-50 lat, to bardzo możliwe, że właśnie pojawiła się u Ciebie menopauza. W Twoim organizmie następują zmiany na poziomie hormonalnym. Spadek estrogenu i progesteronu może wywołać wahania poziomu cukru we krwi, które prowadzą do większego łaknienia. Wraz ze spadkiem poziomu estrogenu spada również produkcja serotoniny.

Serotonina jest jedną z substancji chemicznych „przyjemnych” dla mózgu, więc może to wyjaśniać, dlaczego niektóre kobiety sięgają po cukier, aby poczuć się lepiej. Co więcej, w okresie menopauzy wzrasta też poziom kortyzolu, hormonu stresu, a to może prowadzić do zwiększonego apetytu. Łaknienie cukru wraz z uderzeniami gorąca to najczęstsze objawy menopauzy (i najtrudniejsze do pokonania). Wiele kobiet ma też problemy ze snem, co może wzmagać apetyt na słodkie.

Jesteś przepracowana i zestresowana

Jak już wiesz, wyższy poziom kortyzolu zwiększa apetyt na cukier. Stres i przemęczenie to kolejne czynniki, które wpływają na wyższy poziom tego hormonu. Nic zatem dziwnego, że organizm domaga się jakiejś rekompensaty. A skoro cukier daje uczucie błogości, nagrody i ogólnie poprawia nastrój, to pojawia się ochota na słodkie. Najlepszym sposobem na powstrzymanie łaknienia cukru jest zajęcie się pierwotną przyczyną stresu lub niepokoju.

Jeśli nie możesz tego zrobić od razu, możesz podjąć kroki, aby ograniczyć apetyt na słodycze, np. znaleźć sobie inne zajęcie albo skorzystać z różnych technik relaksacji. Może się okazać, że wcale nie potrzebujesz cukru, żeby się wyciszyć i odzyskać dobry nastrój i spokój.

Masz stan przedcukrzycowy

Większe pragnienie lub głód możesz także odczuwać mając stan przedcukrzycowy. Dobrze jest zrobić raz na jakiś czas badanie poziomu cukru we krwi na czczo, żeby się upewnić co do swojego stanu zdrowia.

Twoja dieta pobudza łaknienie cukru

Innym powodem, dla którego czujesz ciągle ochotę na słodkie, jest Twoja dieta. Być może jesz w taki sposób, że jeszcze bardziej pobudzasz swoje łaknienie. Im więcej cukru jest w Twojej diecie, tym większy jest przypływ dopaminy i tym bardziej Twoje ciało jej pragnie (ponieważ daje uczucie satysfakcji i nagrody). Kluczem do opanowania apetytu na cukier jest stopniowe zmniejszanie jego ilości i zastępowanie nieprzetworzoną żywnością.

Jak zarządzać swoim apetytem na cukier?

Jeśli jesteś słodyczowym fanatykiem, postaraj się zastępować słodycze zdrowymi przekąskami takimi jak orzechy, nasiona — zawierają nieco białka, a przede wszystkim zdrowe tłuszcze. Jeśli dodasz do tego złożone węglowodany, wówczas łatwiej będzie utrzymać stabilny poziom cukru we krwi i zapobiegać pojawianiu się łaknienia na cukier.

Jak wspomniałam już wcześniej, stres również odgrywa pewną rolę. Żeby poradzić sobie z łaknieniem cukru, trzeba znaleźć sposób na złagodzenie stresu. Może to być spacer, czytanie książki, gorąca kąpiel lub lekcja jogi. Każdy sposób dobry, jeśli tylko poprawia Ci nastrój.

Pamiętaj też, że jeśli dopiero zaczynasz ograniczać cukier, to ciężki jest tylko początek. Z czasem Twoje upodobania i pragnienia się zmienią i przestanie to być dla Ciebie problemem.

Komentarze (0)