Czego potrzebujemy:
- 150 g ziemniaka - waga po obraniu
- 150 g selera - waga po obraniu
- 150 g pietruszki - waga po obraniu
- 450 g białych szparagów - waga po obraniu - najlepiej bez główek ( przydadzą się do makaronu)
- 30 g COOKING SPRAY BUTTER lub olej kokosowy
- sól, pieprz, kurkuma, liść laurowy
Jak wykonać:
Ziemniaki, pietruszkę i selera kroimy w małą kostkę. Szparagi kroimy w krążki o grubości około 5mm.
W dużym garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy na nią pokrojone w kostkę warzywa - obsmażamy kilka minut na złoto. Kolejno dodajemy pokrojone szparagi. Całość solimy i dodajemy liście laurowe oraz odrobinę kurkumy. Wlewamy zimną wodę - tyle, by jej poziom był równy z warzywami. Garnek przykrywamy zostawiając parze ujście. Warzywa gotujemy tak długo, aż będą mocno rozgotowane - powinno zostać niewiele wody. Kiedy uznamy, że warzywa są gotowe wszystko blendujemy. Najlepiej jest przetrzeć krem przez sitko, jednak jeśli nie chcecie tego robić zblendujcie mega dokładnie. Jeśli uznacie , że trzeba doprawić to zróbcie to w tym momencie. Jeśli stwierdzicie, że krem jest za gęsty - dolejcie odrobinę wody i zmiksujcie krem ponownie. Najlepiej smakuje z Proteineo Bread.
Wartości odżywcze:
Z tych składników otrzymujemy dwie porcje.
Każda porcja to 306 kcal.
Białko 8,8 g, Tłuszcz 16 g, Węglowodany 37,4 g.
Smacznego!
Fajny przepis, coś nowego i nieoczywistego. :)