Czego potrzebujemy:

Na ciastka:

  • 180 g zmielony płatków owsianych lub mąki owsianej
  • 25 g kakao
  • 35 g ksylitolu
  • szczypta soli
  • 80 g oleju kokosowego rafinowanego w temperaturze pokojowej
  • 1 całe jajko
  • 1 żółtko

Na masę:

Jak wykonać:

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem w misce. Jak się dobrze połączą formujemy kulę, spłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 20-30 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i wałkujemy. Najlepiej podzielić ciasto na dwie części i wałkować przez folię. Jak już rozwałkujemy ciasto do grubości około 5 mm wycinamy kółka - przy pomocy szklanki czy innego naczynia. Ja użyłam słoika o średnicy 6 cm. Wykorzystując całe ciasto uzyskamy 30 ciastek czyli finalnie 15 oreo. Ciastka pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu pozostawiamy do wystygnięcia.

110 g mascarpone miksujemy z białkiem. Waniliowe Delicious "wymiata"! Możecie oczywiście dać inny smak, ale zapewniam, że to jest najlepsze.

Pora na składanie ciastek. Na ciastko nakładamy łyżeczkę masy i przykrywamy drugim lekko dociskając.

Gotowe.

Przechowujemy w lodówce.

Wartości odżywcze:

Otrzymujemy 15 ciastek o średnicy 6 cm. Każde ciastko to 152 kalorie. Białko 4,8 g, Tłuszcze 10 g, Węglowodany 12 g.

Smacznego!

Komentarze (3)
Longin001

A co to jest "1 całe jako"? Domyślam się że chodzi o jajko ;)

0
LiptonS

Ratunek dla osób uzależnionych od słodyczy. :D

2
klaczek273

a bez oleju kokosowego ciasto by nie wyszło ?

0