Utrata wagi może być bardzo trudna, gdyż zawsze wymaga wprowadzenia zmian w dotychczasowym odżywianiu i stylu życia. Dla osób, które do tej pory nie miały żadnych ograniczeń, wprowadzenie deficytu kalorycznego, ograniczenie ulubionych potraw i rozpoczęcie nielubianych ćwiczeń może być katorgą. Oczywiście wszystko jest kwestią nastawienia, motywacji i diety, którą dany człowiek wybierze. Niektórzy decydują się na dietę roślinną.
Większość takich decyzji związana jest ze światopoglądem, chęcią działania prośrodowiskowego, ale zdarza się, że jest w tym także nadzieja na utratę kilogramów. Coś w tym jest, ponieważ wiele badań wskazuje, że dieta roślinna może być korzystniejsza dla naszej masy ciała niż dieta mieszana (zakładająca spożywanie zarówno produktów pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego). W jaki sposób dieta roślinna pomaga w utracie masy ciała?
Wysoka zawartość błonnika
Błonnik to rodzaj węglowodanów, których organizm nie rozkłada. Jego większa zawartość w posiłkach nie tylko pomaga w walce z głodem, ale też zapobiega gwałtownemu wzrostowi glukozy i insuliny, co jest korzystne dla kontroli wagi. Spożywanie głównie pokarmów roślinnych naturalnie zwiększy spożycie błonnika. Warunkiem jest jednak sięganie po nieprzetworzoną żywność.
Żywność na bazie roślin ma większą zawartość wody
Kiedy ludzie przechodzą na dietę roślinną, dziwią się, że jedzą duże ilości jedzenia, ale jeśli podliczyć kaloryczność, wychodzi na to, że zjadają mniej kalorii. Większość pokarmów roślinnych ma dużą zawartość wody, co czyni je mniej kalorycznymi niż produkty pochodzenia zwierzęcego. Oczywiście nie można zapominać o innych składnikach odżywczych. Dieta roślinna wymaga skrupulatniejszego doboru produktu, by zapewnić sobie odpowiednią ilość białka. Jest ono ważne także dlatego, że odgrywa rolę w odczuwaniu sytości.
Dieta roślinna jest korzystna dla Twojego mikrobiomu jelitowego
Osoby z prawidłową masą ciała mają bardziej zróżnicowany mikrobiom jelitowy niż osoby z nadwagą i otyłością. Różnorodność odnosi się do liczby unikalnych gatunków bakterii w jelicie grubym. Dieta roślinna pomaga zwiększyć tę różnorodność. Warto wiedzieć, że żywność na bazie roślin zawiera pożyteczne bakterie potrzebne do rozwoju i poprawy zdrowia jelit. Oczywiście wciąż liczy się także różnorodność na talerzu, a nie spożywania stale tego samego.
Dieta roślinna może prowadzić do innych zdrowych nawyków
Przejście na dietę roślinną może pomóc schudnąć, a także wprowadzić pewne zmiany do stylu życia. Być może będziesz bardziej skłonny do podjęcia aktywności fizycznej, zaczniesz lepiej zarządzać swoim stresem i wprowadzisz zdrowe nawyki związane z higieną snu. Choć wszystkie te elementy możesz wprowadzić niezależnie od tego, czy jesteś na diecie roślinnej, czy nie, to jednak wprowadzając jakąś zdrową zmianę do swojego życia, będziesz bardziej chętny na zmiany w innych jego sferach.
Dieta roślinna może zwiększyć Twoją uważność
Decydując się na rezygnację z jedzenia produktów pochodzenia zwierzęcego, będziesz musiał zadbać o dostarczenie białka oraz niektórych witamin i minerałów, które łatwiej jest pozyskać z mięsa. To sprawi, że prawdopodobnie będziesz skrupulatniej dobierać swoje posiłki i może się okazać, że będą one zdrowsze i bardziej wartościowe, niż w okresie, gdy jadłeś produkty pochodzenia zwierzęcego. Jak to może pomóc w schudnięciu? Zapewniając sobie odpowiednie składniki odżywcze, sprawisz, że nie będzie on się ich domagać, np. zwiększonym apetytem na dane produkty.
Podsumowanie
Dieta roślinna oferuje wiele korzyści zdrowotnych, w tym także tych związanych z utratą wagi. Jedząc więcej produktów roślinnych, będziesz spożywać mniej kalorii, co wcale nie będzie oznaczać „biedy” na talerzu. Możesz się zdziwić, jak obfite będą Twoje posiłki przy jednoczesnej niskiej kaloryczności. Co więcej, produkty roślinne mają znacznie więcej błonnika, co także wpływa pozytywnie na Twoją wagę.
Dodatkowo dieta ta wpływa korzystnie na mikrobiom jelitowy, a także na wiele innych aspektów Twojego życia. Pamiętaj jednak, że w diecie roślinnej nie może zabraknąć produktów zawierających białko. O ile w diecie opartej na produktach pochodzenia zwierzęcego nie ma tego problemu, tak tutaj trzeba nieco skrupulatniej przeanalizować swoje posiłki.
Źródła:
- https://www.nih.gov/news-events/nih-research-
- matters/vegetarian-diets-linked-lower-mortality
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26138004/
- https://thefoodmedic.co.uk/2022/02/plant-based-diets-and-gut-microbiome-diversity/
- https://isbscience.org/news/2021/09/14/can-you-lose-weight-ask-your-microbiome/
Wg mnie jeśli ktoś nie potrafi schudnąć na zwykłej "mięsnej" diecie, czyli nie potrafi jej sobie dobrze zbilansować, to powinien się trzymać z daleka od takich skrajności jak dieta wegańska, bo może sobie zrobić krzywdę. Chyba że pod opieką dietetyka.