Potrawy smażone nie należą do najzdrowszych, ale kuszą smakiem, łatwością i szybkością przyrządzenia. Nie ma wątpliwości, że ten sposób przygotowania potraw jest po prostu wygodny i chętnie z niego korzystamy. Jajecznica, omlet, szybko podsmażone mięso… Większość z Was z pewnością ma w domu patelnię i z niej korzysta.

Na czym smażymy?

Żeby potrawa nie przywierała do patelni korzystamy z różnych tłuszczów. Jest wiele opinii na ten temat. Na jednych tłuszczach można smażyć, na innych nie powinniśmy. Jeśli dobrze poszukamy, to na temat każdego z tłuszczów znajdziemy informacje zarówno zezwalające, jak i odradzające wykorzystania w tym procesie. Kluczem, tak naprawdę, jest długość smażenia. Im dłużej tłuszcz poddawany jest wysokiej temperaturze, tym więcej szkodliwych związków wydziela.

oleje do smażenia

Jakie tłuszcze najlepiej wybrać?

Najlepiej takie, które mają wysoką proporcję kwasów tłuszczowych nasyconych do jedno i wielonienasyconych, są jak najmniej przetworzone, odporne na utlenianie i mają wysoki punkt dymienia. Do takich tłuszczów zaliczyć możemy smalec, olej kokosowy, masło klarowane i do krótszego smażenia np. oliwa z oliwek czy olej rzepakowy.

Niezależnie jednak, co wybierzemy, to jednak tłuszcz jest tłuszczem i zawiera sporo kalorii. Jeden gram tłuszczu to 9 kilokalorii, jedna łyżka to średnio ok. 10 g tłuszczu, a często przecież lejemy „na oko”. Prawie 100 kilokalorii, w jedną czy drugą stronę, robi różnicę, gdy pilnujemy bilansu kalorycznego i dbamy o linię.

Czy trzeba rezygnować ze smażonych potraw?

Niekoniecznie! ALLNUTRITION ma na to sposób i przygotowało kolejną serię produktów dietetycznych. Niskokaloryczne oleje w sprayu nie są nowością na rynku, ale w przypadku Allnutrition nacisk jest na wysoką jakość produktów oraz dodatkowe walory smakowe. Warto zatem zwrócić na nie uwagę.

Co nowego?

Przede wszystkim każdy znajdzie coś dla siebie. Jeśli lubisz konkretny smak to z pewnością zainteresują cię:

Cooking Spray Garlic Oil - który wzbogaci smak mięsa o aromatyczny czosnek,

Cooking Spray Chili Oil - dla tych, co lubią ostre potrawy,

Cooking Spray Herbs Oil – aromatyczna ziołowa mieszanka do mięs i innych potraw,

Cooking Spray Butter Oil - dla tych, co nie wyobrażają sobie jajecznicy bez maślanego dodatku.

Podstawą tych produktów jest olej rzepakowy i oliwa z oliwek extra virgin. Niewątpliwą zaletą jest brak dodatku soli i niezdrowych tłuszczów oraz bardzo niska kaloryczność (ok. 2 kcal na porcję 0,25 ml).

Do wyboru jest jeszcze olej kokosowy w dwóch wydaniach:

Zapytacie z pewnością, jaka jest wydajność takiego oleju w sprayu? Nie będziecie zawiedzeni, bo aż 1000 porcji w jednym opakowaniu!

Wystarczy wstrząsnąć, rozpylić na patelnię lub inne naczynie i gotowe! Oleje w sprayu to idealne rozwiązanie dla wszystkich tych, dla których kaloryczność musi być utrzymana w ryzach. Bez dodatku niezdrowych tłuszczów, bez dodatku soli, bez zbędnych kalorii, za to łatwość użycia, wydajność i przede wszystkim zachowanie wyrazistych smaków, dzięki czemu twoje potrawy będą smaczne. Koniecznie musisz ich spróbować.

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (1)
Fighter Funn

Dość ciekawy artykuł

2