Szacuny
11082
Napisanych postów
51076
Na forum
23 lat
Przeczytanych tematów
57816
Zapraszam chętnych do zabawy. W związku z ciekawą dyskusją w temacie @Panteona dotyczącą czy trening ze sztangą ma przełożenie na podnoszenie odważnika lub innego ciężaru jedną ręką zapraszam do sprawdzenia tego doświadczalnie. Zapraszam wszystkich co to 80kg podrzucają ,wyciskają z petem i uśmiechem na ustach po x razy co to na jakiś dziwacznych maszynach wyciskają po 160kg. Po prostu trzeba podnieść z ziemi przedmiot o wadze 40kg i bez pomocy nóg (żadne podrzuty i inne tańce zabronione) wycisnąć go jednorącz tyle razy nad głowę ile się da.Zapraszam do wspólnej zabawy. Oczywiście dopuszczalne są tylko trzy odmiany wyciskania.
-Wyciskanie boczne które ja robię.
-wyciskanie w pochyleniu
-wyciskanie żołnierskie najtrudniejsze a wykonane zgodnie z zasadą że bark nie może w trakcie wyciskania przekroczyć obrysu bioder jest punktowany 1 wycisnięcie-zaliczone 1,5 wyciśnięcia. Może wspólnie raz na zawsze rozwiążemy dylemat czy wyciskanie leżąc lub inne wyciskania mają jakiekolwiek przełożenie w klasycznym wyciskaniu jednorącz po uprzednim zarzucie. Ja zaczynam pierwszy.
Pytanie do moderatorów działu. Czy konkurs As w rękawie jeszcze trwa .Jak trwa to jest to mój na styczeń.A jak nie trwa to też dobrze może ci co się śmieją z odważników wyśmieją je raz a do porządku w tak prostym ćwiczeniu jak starodawne wyciskanie jedną ręką.
Szacuny
11082
Napisanych postów
51076
Na forum
23 lat
Przeczytanych tematów
57816
@Masti-Druga uwaga-konkurs tu proponowany jest dość mocno specjalistyczny i nie biorący pod uwagę warunków anatomicznych i innych styli treningu.
Tu masz całkowitą rację. Ciężar musi wejść na boczne mięśnie pleców od biodra do karku wtedy jest w porządku. W innym przypadku "ciśnie" się z barku i kręgosłupa a to jest bardzo niebezpieczne bardzo łatwo o kontuzję.Dlatego jak ktoś ma jakiekolwiek problemy z kręgosłupem lub nigdy nie praktykował wyciskania jednorącz proszę nawet nie próbować nawet z niewielkim ciężarem.
Szacuny
869
Napisanych postów
2016
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
128018
Tak na marginesie jak dla mnie kompletny bezsens...te wszystkie konkursy i pokazy siły dla osób ćwiczących sporty sylwetkowe.
Zawsze mnie śmieszy jak ludzie pytają kulturystów ile podnoszą, cisną, ciągną itp.. To tak jakby powiedzieć, że Wasilij Aleksiejew ma słabo dociętą sylwetkę...Pomylenie dyscyplin sportowych. Taki jeden z drugim urządzają popisy na siłce a później kontuzje i urazy bo nie ma przygotowania technicznego do danego boju. No ale cóż każdy kocha coś innego.
Powodzenia w bojach będę śledził.
Szacuny
244
Napisanych postów
9129
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
130480
konkurs lekko bez sensu, na pewno nie rozwiąże Twojego dylematu choćby z powodu różnego stażu i wagi zawodników, do tego wyciskanie jednorącz na dzień dobry faworyzuje ketlemanów, którzy ćwiczą taki wariant wyciskania pojedynczego na co dzień, a osoby ćwiczące ze sztangą praktycznie nigdy nie robią tego pojedyńczo