...
Napisał(a)
p.ambroziak, moglby p. napisac cos wiecej o kakao i dobroczynnych subst. tam zawartych? czy te wszystkie subst. sa w takim zwyklym kakao gorzkim z marketu?
...
Napisał(a)
nic już
Zmieniony przez - wylliam w dniu 2006-03-23 01:15:31
Zmieniony przez - wylliam w dniu 2006-03-23 01:15:31
"Jak kraść, to miliony.
Jak ruchać, to księżniczki"
...
Napisał(a)
Takie zwykłe, odtłuszczone kakao, np. wedlowskie, zawiera ok 10% ogólnej sumy polifenoli. W tym dużo galusanianu epigalokatechiny (EGCG) i oligomerycznej proantocyjanidyny (OPC). Do tego sporo metyloksantyn (teobrominy, kofeiny i teofiliny)oraz amin katecholowych - głównie fenyloetyloaminy. Wszystkie te związki podnoszą poziom cAMP - substancji o działaniu lipolitycznym i anabolicznym. Kakao może więc aktywizować psychoruchowo oraz ułatwiać redukcję tłuszczu zapasowego i rozwój masy mięśniowej. Kakaem "wspomagano" podobno amerykańskich niewolników?...
S. Ambroziak
...
Napisał(a)
bardzo ciekawe, a jaka jest w takim razie sugerowana dawka tego kakao ?
-World belongs to strong and brutal-
...
Napisał(a)
Myślę, że ze 20 - 30 g dziennie.
Nie wiem, czy były gdzieś publikowane analizy dokładnych frakcji poszczególnych polifenoli kakao?
Nie wiem, czy były gdzieś publikowane analizy dokładnych frakcji poszczególnych polifenoli kakao?
S. Ambroziak
Polecane artykuły