Jako że walka z samym sobą nigdy się nie kończy, czas na rozpoczęcie kolejnego dziennika. Wyniki poprzednich zmagań można zobaczyć tu:
https://www.sfd.pl/Maya_S/_Dziennik_/_Redukcja_etap,_str._1_37-t618943-s37.html
Od tamtego czasu (września 2010) walczę z szarą rzeczywistością czyli szukam pracy i swojego miejsca na ziemi. Nie jest łatwo, szczególnie emocjonalnie, ale radzę sobie coraz lepiej. Niestety, trudna sytuacja finansowa przez pół roku nie pozwalała mi na zdrowe odżywianie (chyba że uznamy chleb z dżemem za zbilansowany, wartościowy posiłek) ani na zakup karnetu na siłownię. Wyniki redukcji utrzymały się do grudnia, kiedy to zaczęłam znów brać pigułki antykoncepcyjne (po kilku miesiącach przerwy). W styczniu waga i centymetry poszybowały w górę. Na szczęście udało mi się znaleźć pracę tymczasową, w kwietniu odstawiłam pigułki i dzięki coraz lepszej diecie wyglądam prawie tak samo jak we wrześniu. Tyle o przeszłości.
CELE:
Pod koniec września 2011 chcę przebiec mój drugi pół-maraton w czasie krótszym niż 2h 36min (mój czas z pierwszego pół-maratonu, maj 2010). Mam 17 tygodni na przygotowania, powinno wystarczyć, mimo że tak właściwie zaczynam trening od zera.
Od razu chcę zaznaczyć że niniejszy dziennik nie jest typowym dziennikiem redukcyjnym. Wypracowanie ładniejszej figury jest dla mnie ważne, ale wolę do tego podchodzić etapami, czas podczas pół-maratonu jest dla mnie najważniejszym celem.
ETAP I - 5 tygodni: wypracowanie nawyku regularnych treningów. Spowiedź tylko i wyłącznie z codziennej aktywności fizycznej.
ETAP II - 7 tygodni: redukcja. Tutaj będą zdjęcia „przed" i „po", tutaj będą wymiary, tutaj będzie dokładna spowiedź z diety
ETAP III - 5 tygodni: z braku lepszego określenia nazwę ten etap rekompozycją. Ze względu na coraz intensywniejsze i dłuższe treningi zakładam bilans zerowy. Spowiedź z diety też będzie.
TRENING:
3 x w tygodniu biegi
- 1x poprawa tempa
- 1x bieg interwałowy (niekoniecznie HIIT)
- 1x wydłużanie dystansu
1 x w tygodniu trening siłowy FBW z naciskiem na ręce wg Obli
1 x w tygodniu trening siłowo-wytrzymałościowy (taki jaki mają Lejdis w konkursie)
DIETA:
- pierwsze 5 tygodni: bez liczenia. Cel główny tego etapu: odstawienie śmieci typu słodycze, lody i napoje gazowane
- kolejne 7 tygodni: redukcja na poziomie 1830 kcal (BTW: 150/70/150), 6 posiłków
- ostatnie 5 tygodni: mniej więcej bilans zerowy 2200-2300kcal (BTW: 150/80/200-250)
Koniec gadania, czas się zabrać do roboty!

Redukcja 2012:http://bit.ly/yQSA4V
Nigdy nie twierdzilam ze jestem normalna!