SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Zrzucić balast...

temat działu:

Ladies SFD

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 4286

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 26 Wiek 32 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 1303
Tytułem wstępu...
Dziękuję kurkapopka, dzięki Tobie się ujawniłam, u Ciebie powiedziałam moje A, więc muszę dopowiedzieć i B.

A oto moja hist(e)ria:
Nigdy nie byłam chuda, zawsze miałam dość masywną budowę, ważyłam więcej niż koleżanki, częściowo lepiej od nich wyglądając (talia). Jednak zawsze, pomimo dość aktywnego trybu życia miałam wielkie udo, łydka też niestety do najmniejszych nie należała... Dużo jeździłam po lasach na rowerze, duże ilości spacerów/marszów. Nigdy nie lubiłam biegać. No i do tego jeździectwo, do którego udało mi się wrócić po kilkuletniej przerwie :).
Pływam (minimum raz w tygodniu basen), godzina pod okiem instruktora, żeby doszlifować styl i męczyć się prawidłowo, a nie niewiadome mięśnie i doprowadzić się do kontuzji.

W gimnazjum miałam problemy z kolanem, bolało, jakby się ścierało. Miałam robioną artroskopię i coś jeszcze, z racji młodego wieku nie zagłębiałam się, ale spowodowało to roczną przerwę w aktywności innej niż chodzenie o kulach...

Po zakończeniu liceum: praca, studia zaoczne, w międzyczasie mąż, dom...
Brak czasu na zajęcie się sobą...

Z roku na rok sukcesywnie mnie przybywało. Kończąc liceum ważyłam niecałe 63 kg i wydawałam się sobie zbyt gruba na udach (problemy z zacieraniem ud i przecieraniem spodni). Zaczynając pracę poszłam więc za modą... Dukan, i sukcesywnie na tej diecie mnie przybywało, do tego organizm zaczął nieco wariować, waga zamknęłą się na okolicy 72-73 kg.
Później ślub - waga 73.
Po ślubie waga sobie szybowała co roku o nieco i skończyło się aktualnie na 84, które z pomocą wykupionej miesiąc temu diety zaczynam zrzucać, aktualnie jest 80,8.

Jeśli chodzi o odżywianie się, i preferencje, robimy wiele własnych przetworów, w tym owocowych. No i nie potrafię sobie odmówić mięsa. Mogę żyć względnie bez owoców, dopóki nie ma ich w ogródku na krzakach i drzewach, całkiem inny smak niż ze sklepu :)

ANKIETA

****DANE PODSTAWOWE***************************************

NICK: niemodna
WIEK: 26
NIEPRZERWANY[CAŁKOWITY] STAŻ TRENINGOWY: 0 siłowni, jeździectwo od 2 miesięcy regularnie 1x godzina w tygodniu, basen 1 x godzina w tygodniu, prace przy domu i w ogrodzie

****PARAMTERY OBWODÓW*************************************

WAGA CIAŁA: 80,8
WZROST: 162
OBWÓD RAMIENIA: 34
OBWÓD ŁYDKI: 43
OBWÓD UDA: (max) 66 (pamiętam, że było 68,5 w ubiegłym roku)
OBWÓD BIODER: 107 (max był bodaj 112, musiałabym poszukać)
OBWÓD NA WYSOKOŚCI PĘPKA: 90
OBWÓD TALI 84
OBWÓD KLATKI PIERSIOWEJ: 85
BIUST: 95 cm

****CEL*************************************************
CO CHCESZ OSIĄGNĄĆ PO PRZEZ DIETĘ I TRENING?
unormować metabolizm, opanować hormony i w dalszej perspektywie przygotować do ciąży

****STAN ZDROWIA*****************************************

CHOROBY PRZEWLEKŁE: pradopodobne hashimoto, pcos, androgenizacja, wszystko trakcie diagnostyki (od roku obserwuję organizm, nie zgodziłam się na antykoncepcję hormonalną).
PRZEBYTE KONTUZJE: Miałam artroskopię kolana, więcej szczegółów sprzed ponad 10 lat nie pamiętam
WADY POSTAWY: brak
ALERGIE: pyłki traw
PROBLEMY ZDROWOTNE NIEWIADOMEGO POCHODZENIA: dużo się aktualnie wyjaśnia, po odwiedzeniu 3 endokrynologa...
CZY REGULARNIE MIESIACZKUJESZ? względnie, jestem pod opieką ginekologa, jeśli będą potrzebne bardziej szczegółowe informacje, priv
CZY PRZYJMUJESZ TABLEKI ANTYKONCPECYJNE? nie
CZY PRZYJMUJESZ LEKI Z PRZEPISU LEKARZA? euthyrox 25 od 2 tygodni, inofolic 18 miesięcy

****PYTANIA DODATKOWE**********************************

CZY STOSUJESZ SUPLEMENTY: skrzypovita
CZY STOSOWAŁAŚ DO TEJ PORY JAKIEŚ DIETY (JAKIE/KIEDY/JAK DŁUGO) Dukan jakiś rok, 5 lat temu, reszta to ruch i zbilansowana dieta, częściowo oparta na South beach, nie lubię gotowego jedzenia, raczej wszystko robimy w domu, bądź kupujemy "swojskie".

****DIETA*************************************************
JAK WYGLĄDA TWOJE ODŻYWIANIE OBECNIE? według planu potreningu.pl - IF
CZY PRZY OBECNEJ DIECIE CHUDNIESZ/UTRZYMUJESZ WAGĘ/TYJESZ? chudnę, aczkolwiek pracujemy nad proporcjami optymalnymi dla mnie, systematycznie zwiększamy kaloryczność, bo jak się okazało, moje ostatnie utrzymanie wagi wiązało się z dietą 700 kcal (nie ważyłam nigdy i nie sprawdzałam ilę jem, jednak przed wykupieniem diety policzyłam i się przeraziłam). Stopniowo zwiększamy kaloryczność, ja chudnę. Dla mnie jest ok i diety nie trzeba na razie zmieniać, jednak załączam poglądowo. Kalorie w tej chwili i tak wskakują o kolejne 150 w górę.

****SPRZĘT**********************************************
hantle regulowane 2x12kg i piłka do ćwiczeń, rower
PROFESJONALNA SIŁOWNIA: NIE, do miasta mam trochę kilometrów, za to dostęp do basenu, sauny, jazdy na rowerze w lasach oraz klub jeździecki pod ręką. Mogę też dokupić potrzebny do ćwiczeń sprzęt, w miarę możliwośc.

Wypiski z diety i tego jak urosła, zakładając że wchodząc na dietę jadłam około 700 - 800 kcal i żeby zjeść początkowy 1000 kcal musiałam się namęczyć...







A od jutra znów zwiększamy :)

Dziewczyny, co i jak ćwiczyć?
Zacząć od ćwiczeń z piłką obliques?
Jak połączyć to z jeździectwem i pływaniem?






Zmieniony przez - niemodna w dniu 2015-05-06 07:57:51
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

Wyjątkowo przepyszny zestaw!

Zgarnij 3X NUTLOVE 500 w MEGA niskiej cenie!

KUP TERAZ
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
bziubzius Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 3730 Napisanych postów 17149 Wiek 33 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 279557
ziemniaki, wieprzowina i oliwa sie nadaja, kurczak ewentualnie, reszta do wymiany

poczytaj dzienniki, zobaczaj jak jedza dziewczyny i sprobuj wprowadzic zmiany


Zmieniony przez - bziubzius w dniu 2015-09-14 21:26:21
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 26 Wiek 32 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 1303
Jeśli chodzi o jeździectwo: treningi mam we wtorki lub czwartki, czasem w oba dni (zależy jak u mnie z czasem).
A na basen chodzę minimum w piątki.

Czy dobrym pomysłem będą ćwiczenia siłowe w poniedziałek, środę i sobotę:

Trening dla początkujących aerobowy w formie obwodowej

Trening proponuje wykonywać 3x w tygodniu (minimum 2x)
Każde ćwiczenie (oprócz brzucha, ten wykonujemy po 20-25 powtórzeń, reszta jak w planie) wykonujemy
- w tygodniach 1,2 po 15 powtórzeń jedno za drugim z 30sek przerwa miedzy ćwiczeniami w 2 obwodach
- w tygodniach 3,4 po 12 powtórzeń jedno za drugim z 30 sek przerwa miedzy ćwiczeniami w 3 obwodach
- w tygodniach 5,6 po 12 powtórzeń każde ćwiczenie"klasycznie" w 3 seriach z 60sek przerwa miedzy ćwiczeniami i seriami ( w czasie tej przerwy skaczemy na skakance, kręcimy hula-hop itp). Czyli seria pierwsza; 60sek skoków, seria druga;60sek skoków, itd…

1.wyciskanie sztangielek płasko (klatka)
2.francuskie uginanie rak siedząc (triceps)
3.wyciskanie sztangielek siedząc (barki)
4.wiosłowanie prostymi ramionami leząc na brzuchu (górna i dolna cześć pleców, barki)
5.wznosy z opadu (dolna czesc pleców)
6.przysiad z piłką za plecami (czworoglowy uda)
7.wznosy bioder leżąc na piłce (dwugłowy uda, mięśnie pośladków)
8.wznosy łydek siedząc na piłce (łydki)
9.odwrotne brzuszki z piłką (mięśnie brzucha, dolna cześć)
10.brzuszki skośne na piłce (mięśnie brzucha, skos)
11.brzuszki na piłce (mięśnie brzucha)

Czy w obwodach tzn. ćwiczenie 1, ćwiczenie 2, ćwiczenie 3... i tak do końca, po czym znów od 1 ?

Zmieniony przez - niemodna w dniu 2015-05-06 08:05:56
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 26 Wiek 32 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 1303
No to dzisiaj będzie drugie podejście do treningu, jeden raz już zrobiłam, jednen obwód, tak, żeby wiedzieć na czym polegają poszczególne ćwiczenia i żeby eM mi skorygował błędy.

Masakrą na bieżącą chwilę jest przysiad z piłką za plecami. Zrobiłam chyba tylko trzy.
Dzisiaj będzie lepiej :)

Zmieniony przez - niemodna w dniu 2015-05-07 08:07:54
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 745 Napisanych postów 3413 Wiek 45 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 37245
A dlaczego tylko 3? malo masz tych kcal i bialka rowniez, warzyw oprocz korzeniowych, ziemniakow, straczkow itp nie wliczamy.

Zmieniony przez - Tetiszeri w dniu 2015-05-07 10:25:08

Zmieniony przez - Tetiszeri w dniu 2015-05-07 10:25:27
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 26 Wiek 32 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 1303
O ile czytałam ze zrozumieniem to przy PCOS + hashimoto wliczamy, a u mnie najprawdopodobniej jest taki zestaw, powiększony jeszcze o insulinooporność (ta jest zdiagnozowana). W związku z tym, że dla mnie dość naturalnym rytmem było niejedzenie śniadań, szukałam informacji, tak trafiłam na intermittied fasting - okna żywieniowe. Poprawiają wrażliwość insulinową. Wyniki mam lepsze. Odpowiada mi taka forma, do tego będę się starała jak najbardziej zbilansować i zobaczymy co z tego wyjdzie.

Rozpisek, z uwagi na to, iż jestem pod opieką dietetyka nie będę zamieszczać codziennie. Raz na jakiś czas kontrolnie wrzucę miskę, żeby było widać co jem, jakie są makro.

Aktualnie walczę też, żeby wypijać odpowiednie ilości płynów, cały czas wychodzi mi za mało
Ostatnio już zaczęłam robić sobie zestawienie ile szklanek muszę wypić i odznaczam wszystkie po kolei.

Dzisiaj godzina intensywnego treningu jeździeckiego zaliczona. W związku z tym, że nie jeżdżę od dzisiaj pracuję "z cięższymi przypadkami", czyli końmi, które wymagają więcej pracy dosiadem i uwagi ze strony jeźdźca.
Od jakiegoś czasu jeżdżę na koniku, co do którego zastanawiam się, kto w czasie godziny jazdy bardziej się zmęczył...
poprzednio wygrałam - ona była bardziej zmęczona...
dzisiaj niestety remis...

Ale warto, dla mnie to bardzo przyjemna forma aktywności :)

Zmieniony przez - niemodna w dniu 2015-05-07 15:34:51
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 111 Wiek 28 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 26721
dlaczego nie umieściłaś informacji, że masz niedoczynność i IO?
bierzesz coś na to IO? jakie wyniki?
że euthyrox to doczytałam. Kiedy tsh i hormony tarczycy do kontroli?
hashi i pcos w trakcie diagnozowania? ileż można diagnozować... rok to stanowczo za długo

Whey przy takiej ilości białka...? poważnie? lepiej zjedz sobie więcej mięsa zamiast niego

przy IO dobrze jest rozkładać ww w miarę równo w posiłkach

W jakim tempie masz podbijać kcal? i do jakiej docelowej kaloryczności dążysz?
diete uklada Ci dietetyk?

ja bym na Twoim miejscu nie wliczała warzyw, a nauczyła się dobrze i wartościowo jeść ale dziewczyny będą więcej mogły doradzić i ich się słuchaj.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 26 Wiek 32 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 1303
Dopiero dotarłam do endokrynologa, który słucha, to już czwarty.
Nie udało mi się zrobić badań hormonów w 3 dniu cyklu, ponieważ wypadł 2.05 a tutejszy szpital w taki dzień nie pobiera prywatnie badań.

Whey czasem, jak jadę autem i jem w trasie. łatwiej mi zrobić shake'a w którym jest whey i wypić za kierownicą niż zatrzymywać się, żeby jeść coś innego.

Na IO nie biorę w tej chwili nic. Udało się unormować w "widełkach" dietą.
TSH, FT3, FT4 do kontroli za 2 tygodnie.
przed włączeniem euthyrox:
TSH 2,74 (norma 0,35-4,94)
FT3 3,05 (1,71-3,71)
FT4 0,95 (0,7-1,48)

USG tarczycy wykonane, z opisu: obraz niejednorodny, gruboziarnisty, bez widocznych zmian ogniskowych.
Jednak endokrynolog zwróciła uwagę, iż tarczyca powinna na zdjęciach być dużo jaśniejsza.
No i miałam jeszcze wyniki badań sprzed półtora roku, które były sporo gorsze...

Dietę układa dietetyk potreningu. Na razie. Chciałam mieć jakąś kontrolę i propozycję, jak mam się prawidłowo odżywiać, nabrać trochę lepszych zwyczajów. Zobaczyć jak komponować posiłki.

Podbijamy na razie stopniowo obserwując co się dzieje.
Mniej więcej co dwa tygodnie wskakujemy do góry. Nie wiem ile jeszcze, trzeba obserwować i reagować co na to mój organizm

Nie chcę być na głodówce rzędu 800 kcal żeby utrzymywać wagę.


Zmieniony przez - niemodna w dniu 2015-05-07 15:57:17
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 111 Wiek 28 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 26721
ale to nie muszą być konkretnie w 3 dniu... a między 3 a 5 ;)
chyba, że lekarz zlecił Ci dokładnie w 3 dniu? wgl gin powinna cię wysłać na podstawowe badania już dawno - conajmniej na PCOS. chyba, że gin też niedawno znalazłaś? ;)

przeciwciała można zbadać kiedykolwiek ;) za dwa tygodnie jak będzie kontrola zrób przeciwciała (mam nadzieję, że masz zlecone)

co do treningu - idź do ortopedy, niech sprawdzi kolano jak się ma i powie czy możesz wykonywać ten plan :) powinien też sprawdzić czy nie masz czasem jednej nogi słabszej od drugiej
mi np. zabronił przysiadów i skakania między seriami przez problemy z kolanem.
Musisz się skonsultować, bo nikt nie wie w jakim stanie jest Twoje kolano aktualnie i czy możesz bezpiecznie ćwiczyć.
Pamiętaj, że jak poczujesz ból w kolanie to się nie forsuj i odpuść

i tak - wykonujesz ćw od 1 do ostatniego po 1 serii. Jak zrobisz to krótka przerwa i robisz od nowa 1, 2, ... ;)

rozkład treningów wydaje MI się ok :)

Whey to ostateczność... nie wolałabyś zjeść zamiast niego więcej mięsa do obiadu ? staraj się wheya wyeliminować :)

a moja propozycja - jak masz leczo to masz mało tłuszczu - dodaj 1 łyżeczkę oliwy z oliwek ( +90kcal ) posiłki muszą zawierać wszystkie elementy: białko, tłuszcz i węgle

sprawdź skład buraczków - coś mi śmierdzą cukrem i sprawdź czy ilość węgli w kalkulatorze zgadza się z tą na etykiecie
i chleb też sprawdź skład

jak masz ryż.. nie odmierzaj 45g ryżu... zwłaszcza jak masz w torebkach. Wygodniej jest brać po połowie.
A i ważna rzecz - jedzenie ważymy przed obróbką, wiesz o tym, prawda?
to 45g podejrzanie mi wygląda mimo wszystko

Oki - tyle ode mnie na amatorskim poziomie :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 26 Wiek 32 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 1303
anty tpo i anty tg ?
miałam robione, paradoksalnie wynik w normie, ale wszystko inne wskazuje na hashimoto...
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 111 Wiek 28 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 26721
tak te :)
można mieć hashi mając przeciwciała w normie - na szczęście one nie zawsze są aktywne. Dlatego do diagnostyki potrzebne są przeciwciała i USG.
Przyciśnij tam endo na wizycie o to Hashi i o ten obraz USG - niech Ci wszystko wytłumaczy i wyjaśni ;)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 26 Wiek 32 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 1303
tutaj jest dłuższa historia.

Buraczki wpisałam nasza spiżarnia, ale powinny być spiżarnia domowa, robione własnoręcznie i jest w nich nieco cukru, ale to niecałe pół kg na 20 kg buraków, zalewa z takiego przepisu.
A w tym roku będę musiała poszukać przepisów które konserwują bez cukru (ale to konserwant...)
Ciekawe czy są takie przepisy!
w związku z produkcją domową, etykietki brak ;)

Ryż kupuję w opakowaniach kilogramowych, kaszę też. Jestem przeciwniczką gotowania plastiku jak i form silikonowych...
Ważę przed obróbką.
Gorzej jest jak dzielę na swoje i eMa - wtedy ważę przed, po, i obliczam sobie ilość według procentów
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Grubas z zerowym metabolizmem

Następny temat

forma na 28 listopada

nutloveb