Jak w temacie widac, glownie pisze prosbe kieruje do Mawashiego.
NIe wiem czy potrzebna jest jakas ankieta, jak bedzie niezbedna to wkleje. A wiec do rzeczy. Wakacje spedzilem jezdzac po lekarzach, dowiedzialem sie tam roznych ciekawych rzeczy o sobie, a raczej swoim kregoslupie.
Krotka historyjka:
Zaraz po sciagnieciu gipsu ( wiekszosc pewnie wie ze zlamalem reke ) chcialem szybko nadrobic kondycje itp. i zonk. Chyba nadwyrezylem miesnie grzbietu, byl to bol przemiszczajacy sie, ktory dosyc mocno mi doskwieral, czesto nie przesypialem nocy. Ale z dnia na dzien przestalo mnie bolec. Nie byloby czego opisywac, ale w tym czasie bylem u mojego lekarza rodzinnego, ktory nie stwierdzil jednoznacznie co to bylo, tylko przepisal mi leki ( wiadomo - nic nie daly ) oraz dal skierowania na rtg, z ktorych wyszlo, ze mam:
skolioze odcinka ledzwiowego, duzo mniejsza i mniej widoczna skolioze odcinka piersiowa, do tego splycona lordoza szyjna oraz prawy plat miednicy ustawiony o 1,5 cm nizej niz lewy plat miednicy ( tak to chyba sie pisze fachowo ) i reasumujac mam prawa noge krotsza o te wlasnie 1,5 cm - lekarz zalecil zebym kupil wkladke do buta.
Dzisiaj bylem niby u specjalisty ortopedy, ktory ze wzgledu na moje wady kregoslupa, itd. zabronil mi uczeszczania na silowni, bo jak wtirzl silownia moze poglebic skolioze, ale uwierzylbym mu gdyby nie to ze wystawil mi zwolnienie z wfu na calo rok, tylko ze wzgledu na skolioze, mowil zebym nie biegal itp. Wszystkie ale z silowni i biegania nie zrezygnuje.
Zeby lekrza tak latwo wypisywali zwolnienia z zajec naukowych jak z wfu. Dookola trabia o tym, zeby byc aktywnym a gdyby sluchac lekarzy to bym skonczyl na kompie 24h na dobe.
Podsumowanie
Mam skolioze odc. ledzwiowego i piersiowego. Jesli bedzie to potrzebne to jesli znajde, to przepisze wszystkie wady jakie zdiagnozowano. Lecz chyba najwazniejsze sa te dwie, bo przy krotszej nodze pomoze ta wkladka- tak sadze. Chcialbym te skoliozy choc troche zminimalizowac lub chociaz ich nie poglebiac.
Nastepna taka wada sa odstajace lopatki- ta wade zdecydowanie chce pomniejszyc.
Przebyte choroby/kontuzje:
Zlamanie szyjki kosci ramiennej lewej - chcialbym rowniez do tego przylozyc wieksza wage- generalnie powiekszych ruchomosc tych stawowo - barkowych, a szczegolnie lewego- tego po zlamaniu.
Zlamanie obu kosci przedramienia - przeciwwskazaniem do cwiczen moze byc to ze nie moge reki przekrecic tak jakbym chcial brac reszta od kasjerki - spodem do gory. Wiec wszelkie cwiczenia podchwytem beda trudne do wykonania.
No i prosba- chcialbym abys Mawashi pokierowal mnie jak mam cwiczyc, rozciagac sie, jakich cwiczen unikac itp. BO lekarzom to juz jakos nie chce mi sie wierzyc.
Mysle ze nie zadrecze Cie tak dlugim postem i dzieki z gory.
Pozdro

edit: aha sprzet to - laweczka ( plaska i skos + ), hantle, sztanga i drazek pewnie tez gdzies sie zamontuje - bardziej taka samorobke, ale drazek to drazek

Zmieniony przez - kooteK92 w dniu 2009-08-27 17:54:46