Szacuny
1
Napisanych postów
176
Na forum
6 lat
Przeczytanych tematów
5307
Witam wszystkich. Od przyszłego miesiąca będę pracował przez co najmniej 2 miesiące wyłącznie na zmianę nocną (tj. 2-11).
Chciałbym się dowiedzieć jak rozłożyć posiłki i w jakim czasie jeść? Jestem na masie i moje obecne zapotrzebowanie wynosi około 3500 kcal.
Czy powinienem liczyć czas w którym mam spełnić moje zapotrzebowanie od 24 do 24? Czy od pobudki czyli 1 w nocy do czasu snu czyli około 19?
Drugie pytanie to czy mogę jeść normalnie w nocy np o 3-4 śniadanie, potem około 8 drugie śniadanie, po powrocie do domu krótka drzemka, posiłek przedtreningowy o 13? Czy powinienem np czekać do 6-7 (czyli takiego czasu gdzie większość osób je śniadanie), i od tego momentu zaczynać dzień jedzenia?
83kg, 186cm, cel masa mięśniowa, BMR około 3500 kcal
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
31573
Napisanych postów
21988
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
275140
Godziny posiłków oraz ich ilość nie mają większego znaczenia , dostosuj posiłki pod siebie , pod czas i pzrerwy na jedzenie .Liczy się bilans kcal z danego dnia ( doby) z kilku dni a finalnie możesz liczyć sumę tygodniową .Rozplanuj tak aby nei chodzić zbyt długo głodnym ale też aby się nadmiernie nei przejadać ( obciążysz układ pokarmowy ) gdy np nie jesz nic 15h a potem w 9 h zjesz 3500 w dwóch posiłkach . Podziel sobie tak aby było ci wygodnie
Szacuny
1
Napisanych postów
176
Na forum
6 lat
Przeczytanych tematów
5307
monkey22
Godziny posiłków oraz ich ilość nie mają większego znaczenia , dostosuj posiłki pod siebie , pod czas i pzrerwy na jedzenie .Liczy się bilans kcal z danego dnia ( doby) z kilku dni a finalnie możesz liczyć sumę tygodniową .Rozplanuj tak aby nei chodzić zbyt długo głodnym ale też aby się nadmiernie nei przejadać ( obciążysz układ pokarmowy ) gdy np nie jesz nic 15h a potem w 9 h zjesz 3500 w dwóch posiłkach . Podziel sobie tak aby było ci wygodnie
Moja doba będzie wyglądała następująco (licząc do 24 do 24)
24-1 = sen
2-11 = praca
do 13 = drzemka
13 do 20 = wolne i w tym czasie trening
20 - 24 = sen
I teraz chodzi o to, żeby w zapotrzebowaniu się zmieścić od 24 do 24? Czyli nie licząc snu wychodzi u mnie, że muszę spełnić zapotrzebowanie od 1 do około 19-20? Dobrze myśle?
31573
Napisanych postów
21988
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
275140
Tak .liczysz zapotzrebowanie dobowe lub z kilku dni . Nie zjedz w jeden dzień to dojadasz w następne .Zjesz za dużo to w następne dni zjadasz mniej aby bilans był równy
5978
Napisanych postów
74476
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
745373
Ilość spożywanych posiłków i ich godziny nie mają znaczenia pod kątem kształtowania sylwetki. Należy jeść tak, jak Tobie pasuje w stosunku go pracy, szkoły, czy innych obowiązków dnia codziennego. Co więcej, ilości kalorii i składników odżywczych nie musi być liczona w skali dnia, a tym bardziej jednego posiłku. Możesz zjeść jednego dnia o 50 gramów białka więcej lub mniej, a innego lub w inne dni uzupełnić te braki lub nadmiary. Ważne żeby spełnić założenia diety w ciągu np. tygodnia. Pracując w nocy jak najbardziej należy jeść posiłki, te które prześpimy po powrocie.