ja cos znalzłam
Kieliszek wina dla zdrowia
Wino może wydłużać życie równie skutecznie jak dieta niskokaloryczna.
Eksperymenty wykazały, że zawarty w skórkach winogron resveratrol hamuje rozwój tkanki tłuszczowej i zwiększa spalanie tłuszczu, co może wydłużyć życie nawet o 30 proc.
Wyniki badań pokazują, że dobry wpływ na zdrowie ma samo regularne spożywanie niewielkich ilości alkoholu. Obniża krzepliwość krwi, ma działanie przeciwzapalnie i minimalizuje poziom złego cholesterolu (LDL). Z badań amerykańskich wynika, że u osób pijących dziennie 1-2 kieliszki wina zmniejsza się o jedną czwartą ryzyko śmierci z powodu choroby wieńcowej niż u miłośników piwa. To zasługa związków chemicznych zmagazynowanych w skórkach winogron, głównie resveratrolu - naturalnego antybiotyku. Resveratrol zawarty jest w wielu produktach: między innymi w eukaliptusie, śliwkach i orzeszkach ziemnych, ale jego najbogatszym źródłem jest czerwone wino (białe zawiera go nawet dziesięć razy mniej). Jest on produktem procesu fermentacji winogron, dobrze rozpuszcza się w alkoholu, dzięki czemu jest łatwiej przyswajalny przez organizm człowieka. Ma właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne i przeciwrakowe (udowodniono, że czerwone wino zmniejsza ryzyko raka prostaty), wpływa także na komórki mięśnia sercowego, stabilizując ich pracę. Picie czerwonego wina podobno chroni nawet przed przeziębieniami - tak sądzą Hiszpanie, ale w ich klimacie to może być poprostu zbieg okoliczności ( przyp. autora).
Wino jest szlachetnym trunkiem, którego walory znali już starożytni Rzymianie. Powiedzenie "In vino veritas" jak ulał pasuje do aktualnej mody na picie wina. W Japonii wino stało się jednym ze składników zdrowego śniadania - obok garści witamin w tabletkach. W USA spożycie czerwonego trunku wzrosło o połowę. W Polsce po kieliszek wina sięga co czwarty obywatel. Czy będziemy od tego zdrowsi?
Nie wiadomo jeszcze, czy opisane i zbadane na myszach zjawisko redukcji tkanki tłuszczowej pod wpływem picia wina występuje też u ludzi, ale wiele wskazuje na to że tak. Dowodem jest tzw. "francuski paradoks": Francuzi stosunkowo rzadko zapadają na chorobę wieńcową mimo obfitującej w tłuszcze diety i palenia papierosów. Za główny czynnik chroniący ich serca uznano właśnie czerwone wino.Siegajmy zatem w sklepach cześciej na półkę, na której stoją wina. Wódkę i piwo zostawmy innym. Nie musimy od razu wybierać najdroższych gatunków. Chciałbym zachęcić do spróbowania francuskich win, które są klasykami gatunku.
Wina francuskie cieszą się zasłużoną reputacją jednych z najlepszych na świecie. Wiel
pokoleniowe tradycje winiarskie, doskonały klimat i warunki glebowe a przede wszystkim znakomity system kontroli jakości tworzą stabilne podstawy dla reputacji win francuskich. Winiarstwo francuskie regulowane jest przez scisle prawa zdefiniowane przez Appellation d'Origine Controlle (A.O.C.)
We Francji istnieje 7 głównych regionow produkcji wina: Szampania, Dolina Loary, Alzacja, Burgundia, Rejon Bordeaux, Wzgorza nad Rodanem i Langwedocja na południowym zachodzie Francji. Ten ostatni region znany również pod nazwą "Midi". Tu produkuje się najwiecej win choć nie zawsze należą one do najlepszych jakościowo. Francuska etykieta na butelce nie zawiera nazwy gatunku winorośli ale podaje natomiast obowiązkowo nazwę regionu gdzie wino zostało wyprodukowane.
Najlepszą część produkcji winiarskiej, regulują surowe przepisy narzucone przez system Appellation d'Origine Contrôlée, w skrócie AOC lub AC (appellation controlee dosłownie oznacza nazwę zastrzeżoną). Tylko 35% win francuskich ma prawo oznaczać je tym znakiem.
O jeden stopień niżej plasują się wina oznaczane skrótem VDQS (Vin Délimité de Qualité Supérieur) - około 1%. Trzeci szczebel jakościowy zajmują tzw Vin de Pays (wina regionalne), których najwięcej produkuje się w regionie Langwedocja-Rousillion, dawniej nazywanym "winnym jeziorem" z powodu produkowanej tam olbrzymiej ilości nieoznakowanego wina. Reszta to wina stołowe Vin de Table (35%).
Na co zwracać uwage podczas wybierania wina w sklepie? Po piersze nie wybierajmy win najtańszych. Szlachetne francuskie wino powinno posiadać na etykiecie następujące informacje:
"CHATEAU XXX" - nazwa producenta
"GRAND VIN" - oznacza, że mamy do czynienia z głównym winem produkowanym w tym Chateau
"MIS EN BOUTEILLE AN CHATEAU" - oznacza, że wino było butelkowane w Chateau - to bardzo ważna informacja
"PREMIER GRAND CRU CLASSE" - oznacza status wina w odniesieniu do klasyfikacji Medoc z 1855. W tym przypadku jest to najwyższa jakość.
"APPELLATION CONTROLEE" - oznacza, że wino produkowane jest w zgodzie z normami AOC
Po wybraniu właściwego wina siądźmy i skosztujmy je z należytym pietyzmem. W piciu wina ważne jest bowiem to w jaki sposób i z jakimi potrawami je spożywamy.
Na koniec życzę miłej degustacji - Cin, cin!
http://www.uroda.medserwis.pl/?p=16,286
jednym słowem PIJMY WINO !!!
tylko nie wiem czemu niby pic po treningu
zreszta u mnie bylby troche problem (cwicze rano , pozniej jade autem do pracy)
Zmieniony przez - monika s. w dniu 2008-08-24 16:04:47