SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Zgłoszenia do konkursu - Posiłek wysokobiałkowy :)

temat działu:

Oficjalne forum MUTANT - PVL

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 25827

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 286 Wiek 27 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 4301
KROKIETY BIAŁKOWE

Składniki - * ilość dobieramy uwzględniając jaką porcję chcemy przyrządzić ja podaje porcje na ok. 30-35 krokietów .
- 800 g twarogu
- 10 jajek
- mąka
- przyprawy : magi , sól , pieprz
- 2 kg ziemniaków
- Mleko ok . 500 ml
- ok . 5 cebuli
- bułka tarta
- odżywka białkowa ok .100 g ( oczywiście bez smakowa )

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

` Na początku robimy ciasto na zwykłe naleśniki ale nie dodajemy tam żadnych środków słodzących , smażymy ich tyle ile potrzebujemy wszystko zależy ile farszu zrobimy i dodajemy do 50 g odżywki :) .
` Teraz bierzemy się za farsz :
- gotujemy ziemniaki
- smażymy cebulę aby się zarumieniła
- twaróg rozdrabniamy łyżką w dużej misce
Ugotowane ziemniaki ugniatamy i dodajemy do miski z twarogiem z podsmażoną cebulą robimy to samo , następnie dodajemy przyprawy oraz 50 g odżywki białkowej i wszystko mieszamy .

` Na gotowe naleśniki nakładamy farsz i później je zawijamy .
Teraz ubijamy kilka jajek i sypiemy na osobnej misce bułkę tartą ( dodajemy ich tak aby starczyło na każdego krokieta )
Gotowe naleśniki z farszem moczymy w ubitych jajkach następnie w bułce tartej i lekko podsmażamy na patelni jak kotlety :_) .

Wartości :
- podam tutaj mniej więcej jakie wartości mają moje 30 krokietów .
Białko - ok. 400 g
Węglowodany - ok. 400 g
Tłuszcze - ok. 100

Czyli na 1 krokieta wychodzi mniej więcej coś takiego :
Białko ok. 13,5 g
Węglowodany ok. 13,5 g
Tłuszcze ok. 3,5 g

Posiłek zawiera nawet sporo białka zależy kto ile tam nawpycha tych składników :) W tym posiłku dobre jest to , że można narobić dużo farszu schować do lodówki a naleśniki dosmażać :) .

-- Postaram się za niedługo powklejać jakieś zdjęcia --
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 26 Wiek 38 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 441
Sernik, który można jeść bezkarnie ;)

SERNIK WYSOKOBIAŁKOWY


Składniki:

1 kg sera chudego Emilka
4 jajka
strewia wg. smaku (ja dałam 4-5 łyżek)
2 łyżki budyniu waniliowego bez dodatku cukru
aromatu waniliowy
8 łyżeczek kawy zbożowej
1/3 szklanki wrzątku

Sposób przygotowania:

- Zaparzamy kawę ze stewią w 1/3 szklanki wrzątku
- do miski wrzucamy ser, jajka, aromat, budyń, wlewam przestudzoną kawę
- wszystko bardzo dokładnie miksujemy
- przygotowujemy tortownicę, na kole kładzie dwa arkusze folii, spinamy obręczą, wywijamy folię na boki by uszczelnić tortownicę, dokładamy jeszcze jeden arkusz folii na spód
- dodatkowo wykładamy tortownicę papierem do pieczenia
- do formy wkładamy masę serową, równamy
- taką formę wstawiamy do większego naczynia żaroodpornego lub większej formy
- wlewamy do formy ciepłą wodę tak by sięgała minimum do 1/3 wysokości formy z sernikiem
- wstawiamy do nagrzanego do 160°C piekarnika i pieczemy ok. 90 minut
- pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia, a następnie chowamy do lodówki




SMACZNEGO !


Zmieniony przez - edytkabial w dniu 2013-01-05 13:22:37
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 8 Wiek 28 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 823
Naleśniki zawijane z piersią z kurczaka z sosem brokułowym

Składniki:

-Naleśniki :
Jaja kurze: 180 g
Mąka pszenna pełnoziarnista - Pełne Ziarno - Lubella: 400 g
Mleko Łaciate 0% 1 litr - Łaciate: 500 g
Woda źródlana - Żywiec Zdrój: 500 g

-pierś z kurczaka

-sos brokułowy :
Cebula: 500 g
Brokuły: 900 g
Pieczarki: 700 g
Woda: 1000 g
Masło klarowane - Mlekovita: 20 g
Śmietana 18% - Pilos: 100 g

Sposób przygotowania :
Usmaż pierś z kurczaka w małych kosteczkach następnie ubij masę naleśnikową i usmaż ją nalepiej w kształcie koła , oraz wymieszaj składniki z sosu i zostaw go. Następnie naleśnika zwinąć w "rożek" dać do srodka już usmażonego kurczaka , polać podgrzanym sosem.Smacznego

Białko : 86,40
Węglowodany: 46,93
Tłuszcz: 15,83





Zmieniony przez - paczek4126 w dniu 2013-01-05 20:17:51




Zmieniony przez - paczek4126 w dniu 2013-01-05 20:18:12




Zmieniony przez - paczek4126 w dniu 2013-01-05 20:18:23

"."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 25 Wiek 28 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 599
Propozycja nr 2
Pyszny mix " Pikantne Kawałki Schabowego w warzywach po orientalnemu "
Moja ulubiona potrawka dobra po siłowni ;)

CZAS: Około 40 minut
KCAL:Około:700/800
Białko : Około 110g
Składniki:`
Szklanka Fasoli czerwonej
Cały ser CAPRI Włoski
Około 300 g schabowego bez kości
1/2 Sosu Spaghetii z oregano
Warzywa na patelnie -orientalne smaki
1 i 1/2 Torebek ryżu brązowego
Łyżka Lub Półtora przyprawy Chili Con Carne
Łyżka lub Półtora przyprawy FitUp do sałate

Oczywiście jeżeli chcemy zrobić to na większą ilość osób możemy zrobić to ze wszystkich produktów podanych na poniższym zdjęciu moja porcja starczy na około 3/4 osoby ; )


(Najpierw aby nie tracić czasu wrzucie ryż do wody i gotujcie )
- kroimy w kostke schabowe
Dajemy do garnka i gotujemy
W tym czasie wysypujemy na patelnie warzywa odmrożone jeśli nie mamy takiej patelni jak na zdjęciu możemy troszke podsmażyć , Warzywa bezpośrednio przyprawiamy torebką przyprawy orientalnej którą otrzymujemy w opakowaniu ;p ,dodajemy łyżkę zakupionych przypraw .
Następnie dodajemy ugotowane mięso i posiekaną czerwoną fasole ,(Na razie wszysto bez obróbki mieszamy)
Teraz dodajemy trochę sosu spaghetii lecz ja osobiście radze wam dodać do niego łyżeczkę magii i szczyptę pieprzu .
Teraz tylko nie możemy zapomnieć aby jeden cały ser pokroić w gruba kostkę , i dodajemy do mieszanki możemy dodać oregano lub pieprzu ziołowego.
Dodajemy troche oliwy z oliwe i smażymy
Kiedy ugotuje nam się ryż i czujemy ,że warzywa robią się ciepłe dodajemy ryżu .
I smacznego .


























Zmieniony przez - KamilAir w dniu 2013-01-07 11:32:58




Zmieniony przez - KamilAir w dniu 2013-01-07 11:33:23
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 182 Wiek 38 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 1093
PIERŚ KURCZAKA W IMBIRZE
Nie ma diety bez kurczaka ;) Kurczak jest to bardzo wartościowe mięso, jest na pewno mało tłuste i mało kaloryczne. W tym przepisie zyskuje wyjątkowy, cytrusowy smaczek dzięki dodatkowi świeżego imbiru. Jest soczyste i smaczne.
Smakuje doskonale z sałatką z mieszanej sałaty i sosem czosnkowym.
Przepis pochodzi prosto z książki Dieta South Beach Arthura Agatstona.


Na 4 porcje potrzeba:

1 łyżka świeżego soku z cytryny
1,5 łyżki utartego świeżego imbiru
0,5 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
2 ząbki czosnku
4 pojedyncze filety z kurczaka
oliwa do smażenia


W małej misce wymieszać sok cytrynowy, imbir, pieprz i czosnek.
Filety oczyścić z błon, ja pokroiłem je na małe kawałeczki bo takiego kurczaka lubię najbardziej, ale można też przyrządzić je w całości.
Umieścić piersi kurczaka w głębokiej misce i polać je otrzymaną mieszaniną, obracając, żeby pokryła je ze wszystkich stron. Przykryć i włożyć do lodówki na 30 minut do 2 godzin.
Dużą patelnię z powłoką nieprzyczepną nasmarować oliwą z oliwek. Rozgrzać silnie na dość mocnym ogniu. Mięso smażyć do zrumienienia ze wszystkich stron. Jeśli smażymy paski z kurczaka, kładziemy je na patelnię partiami, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i trzymamy w ciepłym piekarniku.

Wartość odżywcza 1 porcji:
129 kcal
26 g białka
1 g węglowodanów
1 g tłuszczu
75 mg sodu
65 mg cholesterolu




Zmieniony przez - musclecars w dniu 2013-01-07 14:24:04
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 4 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 1359
Roladki drobiowe ze szpinakiem
Czas przygotowania: 20 minut + 35-40 minut pieczenie
- 3 piersi z kurczaka
- szpinak mrożony
- suszone pomidory
- 2-3 ząbki czosnku
- gałka muszkatołowa
- przyprawa do kebaba/gyrosa
- pieprz
- sól

Piersi opłukujemy, oczyszczamy, kroimy, tłuczemy młotkiem do mięsa i przyprawiamy solą i pieprzem.
Szpinak podsmażamy dodajemy wyciśnięty czosnek, sól, pieprz, gałkę muszkatołową oraz drobno pokrojone suszone pomidory.
Podsmażony szpinak układamy na piersi i zwijamy w roladki, można wbić kilka wykałaczek, żeby roladki się nie rozpadły. Całość można przyprawić przyprawą do gyrosa/kebaba.
Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez 35-40 minut.

Wartości odżywcze:

Białko: około 129g
Węglowodany: 0g
Tłuszcz: około 8g
Kalorie: około 594 kcal



...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51562 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Witam, własny przepis. Tanio, smacznie, zdrowo

Pasta na kanapkę „Rygjaja”



Składniki:
6 jaj (całych- żółtko jest znakomitym źródłem białka)
350-400g makreli (ogólnie taka średnia się nada)
200g grochu połówki
150 ml jugurtu naturalnego 2% (Tylko nie fit 0%)
Dodawałem, także cebulę i czosnek (nie każdy preferuję, ale polecam!)
sól, pieprz
duża łyżka oliwy/oleju roślinnego

Czas przygotowania: Przygotowanie około 60 min (ze względu na długość gotowania grochu).

Wykonanie:
1. Należy namoczyć groch i pozostawić na noc (12h),
2. Ugotowanie grochu (zgodnie z instrukcją na opakowaniu (średnio 45-60min),
3. Gotujemy w tym czasie 6 jajek (12 minut),
4. Oddzielamy makrelę od skóry i ości,
5. Ugotowane jajka obieramy, kroimy na plastry.
6. Ugotowany groch, jajka, makrelę, oliwę/olej (posiekany czosnek i cebulę) i jogurt naturalny wrzucamy do głębokiej miski, możemy pomieszać ręcznie lecz nie wyjdzie nam wtedy jednolita masa, dlatego też proponuję użycie blendera, co pozwoli dokładnie połączyć składniki.
7. W trakcie mieszania według preferencji dodajemy soli i pieprzu (tu już kwestia gustu)

GOTOWE, wsuwamy

Wychodząc na przeciw pozwolę se podliczyć (zboczenie):
Wartość odżywcza (białko):
6 jaj (50g)= 37,5g
400g makreli= 90,8g
200g grochu (połówki)= 47,6g
150 ml jogurtu naturalnego 2% (nie 0%!)= 6,45g
Cała porcja zawiera w sobie: 182,35g białka

Pasta bardzo dobrze smakuje z ciemnym pieczywem! Doskonałe na przegryzienie po treningu w zaciszu domowym.





Zmieniony przez - Focini w dniu 2013-01-12 23:47:40
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 158 Wiek 34 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 2710
Słodkie Naleśniki Białkowe

Składniki:
1.13 biał jaj
2.100ml odtłuszczonego mleka i wody mineralnej gazowanej
3.2 żółtka
4.150g mąki razowej pszennej
5.400g twarogu chudego
5.100g suszonej żurawiny
6.400g jogurtu naturalnego bez cukru

PRZYGOTOWANIE
ubij bialka jaj(nie za sztywno)
osobnej misce wymieszaj mąkę z żółtkami,mlekiem,woda
do miski z mąką dodaj ubitąpianę z białek
wszystko dokładnie wymieszaj(w razie potrzeby dodać wody)

FARSZ NA NALEŚNIKI
wymieszaj twaróg(rozgnieć widelcem albo blenderem),jogurt,żurawinę

SMAŻENIE:naleśniki smaż na patelni teflonowej bez tłuszczu(patelnia bardzo mocno nagrzana smażymy na małym ogniu)
jak naleśniki będą same odchodzić od patelni w tedy przerzucamy na druga stronę,naleśniki nadziewamy przygotowanym farszem i albo zwijamy albo robimy w kostkę(jak komu pasuje)

WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Białko 148g
Węglowodany 165g
Tłuszcz 19g

mi wychodzi tak z 15-20 naleśników zależy jak lejemy

Zmieniony przez - lurek4 w dniu 2013-01-13 10:34:01
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 385 Wiek 32 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 5882
TWARÓG Z RYŻEM NA SŁODKO
Potrzebne produkty :
-50g ryżu ( ja używam parabolicznego mniej się lepi )
-250g twarogu chudego lub półtustego
-20g rodzynek
-banan
-cynamon
- około 50g dżemu niskosłodzonego lub takiego bez cukru
- około 100ml wody lub mleka
Sposób przygotowania :
1. Wkładamy 200g twarogu do naczynia najlepiej jakieś dość dużej miski.
2.Dodajemy 50g dżemu lub jeżeli chcemy to więcej
3.Wlewamy jakieś 100ml mleka lub wody ja użyłem akurat mleka
4.Wszystko ugniatamy widelcem tak by uzyskać taką jednolitą dość gęstą masę.
5.Następnie dodajemy ryż i mieszamy wszystko razem
6.Sypiemy cynamon i ponownie mieszamy
7.Układamy plasterki z banana i dodajemy rodzynki na górę
8.Na koniec posypujemy lekko cynamonem

Polecam ten posiłek po treningu ze względu na to, że ma w sobie węgle proste
i szybko uzupełni utracony glikogen na skutek wysiłku no i ponad 50g białka . Banan ma dużo potasu i elektrolitów . Czas przygotowania to jakieś 15 min
SMACZNEGO !!!












Zmieniony przez - bossman_14 w dniu 2013-01-13 19:25:36

Zmieniony przez - bossman_14 w dniu 2013-01-13 19:27:07

"If you even dream of beating me you'd better wake up and apologize." Muhammad Ali

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 286 Wiek 27 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 4301
sqn1500
KROKIETY BIAŁKOWE

kładniki - * ilość dobieramy uwzględniając jaką porcję chcemy przyrządzić ja podaje porcje na ok. 30-35 krokietów .
- 800 g twarogu
- 10 jajek
- mąka
- przyprawy : magi , sól , pieprz
- 2 kg ziemniaków
- Mleko ok . 500 ml
- ok . 5 cebuli
- bułka tarta
- odżywka białkowa ok .100 g ( oczywiście bez smakowa )

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

` Na początku robimy ciasto na zwykłe naleśniki ale nie dodajemy tam żadnych środków słodzących , smażymy ich tyle ile potrzebujemy wszystko zależy ile farszu zrobimy i dodajemy do 50 g odżywki :) .
` Teraz bierzemy się za farsz :
- gotujemy ziemniaki
- smażymy cebulę aby się zarumieniła
- twaróg rozdrabniamy łyżką w dużej misce
Ugotowane ziemniaki ugniatamy i dodajemy do miski z twarogiem z podsmażoną cebulą robimy to samo , następnie dodajemy przyprawy oraz 50 g odżywki białkowej i wszystko mieszamy .

` Na gotowe naleśniki nakładamy farsz i później je zawijamy .
Teraz ubijamy kilka jajek i sypiemy na osobnej misce bułkę tartą ( dodajemy ich tak aby starczyło na każdego krokieta )
Gotowe naleśniki z farszem moczymy w ubitych jajkach następnie w bułce tartej i lekko podsmażamy na patelni jak kotlety :_) .

Wartości :
- podam tutaj mniej więcej jakie wartości mają moje 30 krokietów .
Białko - ok. 400 g
Węglowodany - ok. 400 g
Tłuszcze - ok. 100

Czyli na 1 krokieta wychodzi mniej więcej coś takiego :
Białko ok. 13,5 g
Węglowodany ok. 13,5 g
Tłuszcze ok. 3,5 g

Posiłek zawiera nawet sporo białka zależy kto ile tam nawpycha tych składników :) W tym posiłku dobre jest to , że można narobić dużo farszu schować do lodówki a naleśniki dosmażać :) .

-- Postaram się za niedługo powklejać jakieś zdjęcia --

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Sniezynka %-)

Następny temat

Dieta z Mutant Mass

WHEY premium