SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Zerowe estro a LH

temat działu:

Doping

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 368

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 255 Napisanych postów 667 Wiek 50 lat Na forum 1 rok Przeczytanych tematów 15893
W przeciągu 1,5 roku zrobiłem sobie trzy badania. Test w stałej dawce 100mg/10d.

Badanie w 8 dni po iniekcji.
Brak IA.
Test 7,87
Estro 68,91
LH <0,04

Badanie z letrozolem 1/2 tab. na 10d. W 10. dniu po iniekcji.
Test 3,96
Estro <5
LH 0,63

Badanie z letrozolem 1 tab. co 2 dni. W 10. dniu po iniekcji.
Test 4,11
Estro <5
LH 1,59 (norma od 1,7)

Mam przekonanie, iż codzienna dawka letro wbiłaby mi LH w widełki. I teraz tak się zastanawiam... To ja jestem zablokowany czy nie? Intencją zapisania mi letrozolu było pobudzenie przysadki do pracy. Wydaje się, że to nastąpiło. Testosteron nieco spadł - kilkakrotnie miałem badany poziom w 10. dniu i bez letro oscylował w okolicach 5ng/ml, podczas gdy teraz 4.

Nie biorę HCG. Zastanawiam się czy ktoś kto bierze próbował ruszyć w ten sposób przysadkę. Ciekawi też mnie czy standardowe 300-500j co 3 dni HCG jest bardziej prozdrowotne od endogennego LH czy nie. I generalnie - co myślicie o koncepcji tego typu rozruszania przysadki i pobudzenia jej do produkcji LH. Zerowe estro ma swoje minusy oczywiście i raczej nie jest to pomysł na trzymanie takich poziomów okrągły rok, ale rozważam za i przeciw w ramach takiego "odbloku" w trakcie cyklu/mostka ze 2x w roku.

Do tej pory często słyszałem, że LH w trakcie cyklu nie badamy, bo i tak na zerze. No... nie zawsze. 0,04 a 1,59 to kosmiczna różnica (blisko 40-krotna).

edit - miało był w temacie zerowe estro a LH, a nie LG Tematu chyba nie można edytować ;-(

Zmieniony przez - HTZ_fan w dniu 2024-12-04 19:30:51
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Aleks Moderator
Ekspert
Szacuny 3831 Napisanych postów 18870 Wiek 50 lat Na forum 23 lat Przeczytanych tematów 207598
Temat zmieniłem
Co do niskiego poziomu estro, to od dawna proponuję takie rozwiązanie przed wejściem na sermy podczas odbloku.
Michałek wstawiał wyniki badań jak był na protokole celem przywrócenia płodności, wynikało z nich że niskie estro sprzyja podnoszeniu endogennego lh

Chcesz byc naprawde wielki.... to skup sie na swojej diecie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 255 Napisanych postów 667 Wiek 50 lat Na forum 1 rok Przeczytanych tematów 15893
Dzięki
Tak, tylko tu koncepcja lekarza jest taka, aby w trakcie brania prolongatum pobudzać przysadkę. Domyślam się, iż taki sposób może być efektywniejszy, gdyby trzeba było odblokować pacjenta... Zakładam, że skoro przysadka pracuje to będzie to łatwiejsze niż w przypadku pacjenta, u którego nie działa X lat. A odblok zawsze może być konieczny (np. z uwagi na nadkrwistość). Z drugiej strony są ludzie z blokiem od wielu lat i nie po to biorą HCG - jak rozumiem symulujące LH - aby zerować estro.

Trudny temat... Potraktować jak eksperyment i nie wracać do niego, włączyć do rocznego planu (np. 2x w roku po... 1-2M?)... Do tej pory nie spotkałem się z takim podejściem. Jedynie w ramach odbloku letro (bez podawania testa) lub tak jak piszesz - w ramach wsparcia "klasycznego" odbloku hcg/clom.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 884 Napisanych postów 1842 Wiek 43 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 28938
Alternatywa o tym w jakim celu piszesz czyli trzymania moinimum LH w normie jest cytrynian clomifenu w PL pod nazwa handlowa closbigeryt. Clomifen działa na podobnej zasadzie letrozolu, ale nie do końca ,,uwala,, estrgenu. Druga sprawa jeżeli chodzi Ci o sam szybki odblok a hormony jak estrogen w normie to podaje sie standardowy protokół czyli małe ilości HCG. Jezlei natomiast nie zależy Ci na odbloku a w kierunku samej płodności podaje się HCG wraz z HMG na zmianę. Oczywiście kazdy z tych protokołów moze się sprawdzić jednak trzeba wziąść pod uwage sampoczucie. Nie wyobrazam sobie funkcjionowania na prawie wyzerowanym estrogenie w imie mieszczącego się w ,,widełkach,, LH.
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
A uważasz, że przyjmowanie clomidu w trakcie podawania testosteronu także podbije LH do widełek?
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Agresja na trenie

Następny temat

Odblok po 1,5 roku na bombie- prośba o poradę

Whey dubajska czekolada
Polecane artykuły