SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Zdrowe/niezdrowe tłuszcze - rozważania i badania dla zainteresowanych

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

Ilość wyświetleń tematu: 4337

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1422 Napisanych postów 35562 Wiek 38 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 150829
Pozwolę sobie zacząc nowy temat, jesli rozważania podobne do tych tutaj podjętych pojawiły się już w jakims konkretnym topicu - nie obrażę sie jak ktorys z Modów temat usunie.


Moją uwagę ostatnio zaprząta pewna tendencja dotycząca tłuszczy, fałszywy w moim przekonaniu podział na tłuszcze zdrowe i tłuszcze niezdrowe. Owa tendencja polega na niemalże calkowitym eliminowaniu tłuszczy nasyconych z pozywienia, na korzysc tłuszczy NNKT/WNNKT, ktore od pewnego czasu wychwalane są pod niebiosa.

Mało tego, w dziale "odżywki i suplementy" w ktorym jestem częstym gosciem, niemal rutynowo poleca się suplement diety omega3, każdemu jak leci. Nie chciałbym byc drobiazgowy, ale w moim przekoananiu, osoba - dajmy na to - taka jak ja, ktora dwa razy w tygodniu je tłustą rybę, ma olej lniany w szafce i dopija nim mniej kaloryczne posilki takiego suplementu nie potrzebuje.

Odkładam jednak temat omegi3 na drugi plan, gdyz nie jest on proirytetowy, a fakt że zdecydowana wiekszosc Polakow ma zapewne niedobory tego skladnika - machinalne zalecenie by przyjmowac go dodatkowo - ma swoje uzasadnienie. Nie będę już cytowac Paracelsusa odnosnie trucizn w kontekscie dawek, napomne jednak, że człowiek czesto przez swoją bezmyslnosc funduje sobie trucizny na wlasne życzenie. Sama omega3 jest problemem zdecydowanie marginalnym, o ile w ogole jest, duzo wiekszym zagrozeniem jest omega 6, nie bede się na jej temat rozwodzil, gdyz na forum są materiały na jej temat:


http://www.sfd.pl/omega-6_-_ostrożnie_!!-t246209.html


Jest to kwas tluszczowy dosc bogato występujący np w oleju slonecznikowy, nie wiem jak to wyglada w Europie, ale przyklad USA pokazuje, ze ludzie statystycznie spozywają zbyt dużo tego kwasu tłuszczowego (Am J Clin Nutr 1991 54:438-63), co niesie za sobą poważne konsekwencje.


A co z tłuszczem nasyconym? Czy faktycznie jest taki zły? Tyle slyszymy o ich wplywie na stan naczyń i żył, o bezposrednim powinowactwie z miażdżycą i zwiekszonym ryzykiem zachorowan na choroby krązenia i choroby serca. Odnosnie błogiego przekonania, że nienasycone dobre, a nasycone złe pozwolę sobie wkleić badanie, w ktorym wzieto pod lupę blaszkę miażdżycową, czyli innymi słowy "zapchane tętnice". I co się okazało? - Zapraszam do lektury:


Felton CV, Crook D, Davies MJ, Oliver MF.

Wynn Institute for Metabolic Research, London, UK.

How long-term dietary intake of essential fatty acids affects the fatty-acid content of aortic plaques is not clear. We compared the fatty-acid composition of aortic plaques with that of post-mortem serum and adipose tissue, in which essential fatty-acid content reflects dietary intake. Positive associations were found between serum and plaque omega 6 (r = 0.75) and omega 3 (r = 0.93) polyunsaturated fatty acids, and monounsaturates (r = 0.70), and also between adipose tissue and plaque omega 6 polyunsaturated fatty acids (r = 0.89). No associations were found with saturated fatty acids. These findings imply a direct influence of dietary polyunsaturated fatty acids on aortic plaque formation and suggest that current trends favouring increased intake of polyunsaturated fatty acids should be reconsidered.

PMID: 7934543 [PubMed - indexed for MEDLINE]


Jak widac w powyzszym abstrakcie, w blaszce miażdżycowej widac wlasnie NNKT/WNNKT a nie NKT.


A co z cholesterolem? Wiem, ze już do swiadomosci wielu forumowiczow dotarło, że ten obecny w diecie - nie ma wiekszego wpływu na ten wewnątrzustrojowy. Ale czy ten wewnątrzustrojowy nalezy bezwzględnie obniżać? Poniższe badanie prowadzone było co prawda na starszych mężczyznach, ale wyraznie poddało w wątpliwosc dotychczacowe zalecenia zwiazane z poziomem cholesterolu, i wpływ tegoż poziomu na statystyczną umieralnosc:


Cholesterol and all-cause mortality in elderly people from the Honolulu Heart Program: a cohort study.
Schatz IJ, Masaki K, Yano K, Chen R, Rodriguez BL, Curb JD.

Clinical Epidemiology and Geriatrics Division, Department of Medicine, John A Bums School of Medicine, University of Hawaii at Manoa, 1356 Lusitana Street, 7th Floor, Honolulu, HI 96813-2427, USA. schatzi@hawaii.edu

BACKGROUND: A generally held belief is that cholesterol concentrations should be kept low to lessen the risk of cardiovascular disease. However, studies of the relation between serum cholesterol and all-cause mortality in elderly people have shown contrasting results. To investigate these discrepancies, we did a longitudinal assessment of changes in both lipid and serum cholesterol concentrations over 20 years, and compared them with mortality. METHODS: Lipid and serum cholesterol concentrations were measured in 3572 Japanese/American men (aged 71-93 years) as part of the Honolulu Heart Program. We compared changes in these concentrations over 20 years with all-cause mortality using three different Cox proportional hazards models. FINDINGS: Mean cholesterol fell significantly with increasing age. Age-adjusted mortality rates were 68.3, 48.9, 41.1, and 43.3 for the first to fourth quartiles of cholesterol concentrations, respectively. Relative risks for mortality were 0.72 (95% CI 0.60-0.87), 0.60 (0.49-0.74), and 0.65 (0.53-0.80), in the second, third, and fourth quartiles, respectively, with quartile 1 as reference. A Cox proportional hazard model assessed changes in cholesterol concentrations between examinations three and four. Only the group with low cholesterol concentration at both examinations had a significant association with mortality (risk ratio 1.64, 95% CI 1.13-2.36). INTERPRETATION: We have been unable to explain our results. These data cast doubt on the scientific justification for lowering cholesterol to very low concentrations (<4.65 mmol/L) in elderly people.


PMID: 11502313 [PubMed - indexed for MEDLINE]


W teoriach dotyczących żywienia człowieka występuje sporo mitów, ich geneza jest różnoraka, ale zazwyczaj są to twory ktore ewlołują powtarzane z ust do ust, ze publikacji do publikacji, zawsze cos gubiąc lub dopowiadając po drodze,w pewnym momencie stąją się swego rodzaju podswiadomymi przeswiadczeniami. Temat można by drązyć i drążyć, rozpisywac się nad pozytywnym wpływem tłuszczy nasyconych na ukła immonologiczny, na wchlanianie wapnia do kosći, obniżający wpływ na poziom niszczących arterie lipopro-tein we krwi. Chodzi o jedno - by pokazac, że nasycone nie jest takie złe, że liczy się umiar i rozwaga, a nie bezmyslne dzialanie, prowadzące czesto w imie pewnych racji (w okreslonym kontekscie słusznych) do dzialan bezsensownych, wręcz szkodliwych. Nalezy pamietac, ze wazne są po prostu proporcje. że wszystko w nadmiarze jest szkodliwe.


Zainetersowanych szkodliwym wplywem NNKT/WNNKT przyjmowanych w nadmiarze odsyłam do działu Progress, do artykułu p. Marka Ciołka:


http://www.sfd.pl/czy_nadmierne_sporzycie_NNKT_może_szkodzic_zdrowiu_człowieka__cz_I-t348191.html

http://www.sfd.pl/czy_nadmiar_nienasyconych_kwasow_tłuszczowych_moze_szkodzic_zdrowiu_czII_-t250561.html


Wszystkich chętnych do wzięcia udzialu w dyskusji - zapraszam do wymiany poglądów.


Za wszelkie literowki przepraszam - nie umiem sie z nich wyleczyc, a na dodatek - nie widzę ich. Art pisany z głowy, wiec bibliografii nie ma. Badania z pubmedu. Jesli jest ktos zainteresowany literaturą fachową - mogę podac kilka pozycji, niestety - obcojęzyczne

Zmieniony przez - faftaq w dniu 2008-02-17 15:04:59
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 87 Napisanych postów 22471 Wiek 30 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 101363
nigdy nie rozdzielalem zbytnio nasyconych i nienasyconych

jesli pozwolisz to wkleje tutaj link:

http://www.sfd.pl/Nasycone_tłuszcze_zbędne,_a_może_niezbędne-t213438.html

rowniez mowa tutaj o nasyconych

a jesli ten link bedzie w jakims znaczeniu nie poprawny to poprosisz o usuniecie tego z mojej wypowiedzi

Śmiało - cała kasa leci na pomoc dla schroniska dla zwierząt.
https://booking.com/s/67_6/f03173bf 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 33 Napisanych postów 9317 Wiek 32 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 45818
zgadzam się "wszystko w nadmiarze jest szkodliwe" to zasada w zasadzie

fajne i mądre badania

sog hmm może wejdzie

PRO MODERATOR DZIAŁU

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 50 Napisanych postów 10140 Wiek 31 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 38692
Nic nowego...

http://www.sfd.pl/TŁUSZCZE-t369407.html

Imo najlepszy ostatnimi czasy topic na temat tłuszczy, polecam.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1422 Napisanych postów 35562 Wiek 38 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 150829
No nowego moze nie, topic Mateo 1983 faktycznie fajny, myślę jednak że badania się przydadzą, gdyż to one stanowią podstawę tego artu, pozwoliłem sobie na pewne refleksje, zeby tresc nie była zbyt sucha. Z teoriami czlowiek spotyka się róznymi, jest ich sporo, wyniki badan, ktore znalezc trudniej - stanowią pokrycie owych teorii.


jesli powieliłem już wytarte schematy - mozna temat usunąć. nie kosztował mnie wiele pracy, mam też swiadomosc że ameryki nie odkryłem.


dziekuję za powyzsze opinie.

Zmieniony przez - faftaq w dniu 2008-02-17 16:36:42
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 255 Napisanych postów 13305 Wiek 32 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 45246
nigdy za mało takich info

Ja swoje poglądy mam, ale teraz czasy takie, że na wszelki wypadek się z nimi nie zgadzam.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 4363 Napisanych postów 65935 Wiek 36 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 693021
Zgadza sie. Sog juz niestety nie wejdzie.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
jabolcokk A.Jabłoński
Ekspert
Szacuny 127 Napisanych postów 23196 Wiek 35 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 224085
Przeczytałem , Dowiedziałem Sie jest Ok Sog czy było czy nie jest bardzo przejrzyście i tak jak faftaq wspomniał sam poparte badaniami a nie teorią
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1422 Napisanych postów 35562 Wiek 38 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 150829
Ha!
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 89 Napisanych postów 6759 Wiek 35 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 50244
W ogóle w temacie odżywiania polecam książki prof. Michała Tombaka. Wydawać by się mogło, że cżłowiek to szarlatan i jakiś znachor i wypisuje głupoty, ale... jego metody są na prawdę skuteczne!! Np. mój tata miał wysoki cholesterol. Wynalazł w tej książeczce napój sporządzany z grejfruta, czosnku itp. Po miesiącu poziom cholesterolu był już w normie. Tata cały czas pije ten napój i cholesterol jest na takim poziomie na jakim powinien być. Mama miała osteoporozę na dość wysokim poziomie. Leki nie działały tak jak powinny. Tombak "wynalazł" na to sposób. Po 2 miesiącach spożywania proszku przygotowanego przez Tombaka mama już nie ma osteoporozy, ale jej lżejszą wersję, czyli osteopemię, a i ta powoli ustępuje. Do tego napój na wzmocnienie. Tata pije, my nie piliśmy. Wszyscy tej zimy byli chorzy, a tata nawet kataru nie miał:)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 536 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 4756
Więc wielonienasycone kwasy tłuszczowe w nadmiarze mogą szkodzić. Czy w takim wypadku suplementacja omegą-3 jest tak bardzo potrzebna ? Niemal każdy mówi żeby ją dodać do diety...Jeśli jem śledzie 3xtydzień i raz pangę to czy taka suplementacja w moim przypadku jest potrzebna ?
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

brrzuch

Następny temat

Ułożenie diety

Wheya