3.10.2013 r
Siemanko wszystkim. Dzisiejszy dzień póki co odbyłem w ekstramalnym tempie :)
Mianowicie musiałem szybko wskoczyć na siłke aby zdążyć potem na uczelnie.
Dzień jak codzień zaczynam od porannego prysznica.... wróć, nie od prysznica a od 5 gram kreatyny

. Nastepnie śniadanio-przedtreningowy posiłek w formie cycki z ryżem. Wiadomo, cycek kurczaka :) i jazda na siłke.
Dzisiaj odwaliłem
trening bicepsa i tricepsa. Najpierw do odstrzału poszedł biceps, a potem triceps. Uważam, że mam słabiej rozwinięty biceps od tricepsa i dlatego taka kolejność . Do sedna rzeczy:
Biceps
1. Ugiananie ramienia ze sztangielką w oparciu o ławkę.
4x10 powtórzeń - 15 kg
Ćwiczenie wykonuje się podobnie jak na modlitewniku z tym ,że opieram ramie o ławeczkę będącą niemal pod kątem 90'. Dzięki temu mogę lepiej rozciągnąć mięśień. Dodatkowo moje ramie leży troszeczkę wychylone do zewnątrz tak aby atakować głowę długą bicepsa. Polecam te izolujące ćwiczonko dla każdego :) Niedługo może zrobie jakiś filmik jak to wygląda :)
2.Uginanie ramion ze sztangielkami w siadze na ławce skośnej chwytem młotkowym
4x10 powt - 11 kg.
Ćwiczenie miało za zadanie uderzyć w głowę krótką bicepsa :) Człowiek ładnie operuje tymi rodzajami mięśni, ale nie byłoby tak gdyby nie altas ćwiczeń ze strony kulturystyka.pl
Jak widać operuje niedużymi ciężarami, ale wolę dokladniej zrobić, dobrze czuć biceps i nie pomagać innymi partiami ciała :)
3. Siódemkowanie czyli przez niektórych zwane "21".
1x25kg
1x22,5 kg
1x20 kg
Ćwiczenie jak ktoś nie wie: "Weź wdech. Uginając przedramiona unieś sztangę do momentu, gdy przedramiona będą równoległe do podłoża, zrób wydech i powtórz siedem razy, następnie zacznij uginanie przedramion od połowy ruchu w górę do pełnego zgięcia, powtórz siedem razy, następnie wykonaj siedem pełnych zgięć przedramion (pamiętając o oddechu)"- źródło: atlas ćwiczeń K**.pl
Typowe ćwiczenie na pompe. Dosłowine czułem jakby zaraz miały mi odpaść ręce.Ostatnie powtórzenie wykonane przy pomocy kolegi
Triceps
1.Wyciskanie francuskie sztangielki jednorącz w siadzie
1x12 powt 15kg
1x10 powt 17 kg
1x8 powt 19kg
1x10 powt 17 kg
Czyli jednym słowem za łatwo poszła pierwsza i druga seria, trzecia ze zwiększonym cięzarem była już gorsza, czwarta seria ze zmniejszonym kilogramem aby wykonać ustalone 10 powtórzeń
2.Pompki na poręczach
4x12 powtórzeń z dodatkowymi 6 kg
Bardzo fajne ćwiczenie, które przed rozpoczęciem bałem się, że nie bede dał rady zrobić. Ale poszło gładko
3.Prostowanie ramienia podchwytem na wyciągu w pozycji pochylonej.
4x10-12 powtórzen- 8kg
Troszke zmodyfikowane ćwiczenie. Pierwotnie robi się to na stojąco, jednak ja zauważyłem, iż stare siłowniowe wyjadacze robią to w pozycji pochylonej. Nie dziwie się, gdyż dzięki temu trudniej jest ciągnąć ciężar calym ciałem a tym samym oszukiwać
W ostatnich seriach w lewej ręce puszczał nadgarstek , ale mam nadzieje ze z czasem dość się wzmocni :)
Przedramiona
1.Uginanie nadgarstków sztangielkami w podchwycie siedząc
4x20-30 powtórzeń - 9kg
Drop set 2x20-30 powtórzeń - 5 kg
Ilość powótrzen przedramion robię do momentu aż czuję pieczenie i do chwili aż nie dam rady ruszyć
Brzuch
W treningu brzuchu łacze 3 ćwiczenia w superserie.
1.Unoszenie nóg w podporze 3x20 powt
2.Skłony boczne leżac 3x15 powtórzeń na strone
3. Skłony w leżeniu płasko z nogami na wysokości 4 szczebelka drabinki 3x30
PODSUMOWUJĄC.
Trening bardzo fajny, intensywny. Trwał około 1h 20 minut.
Czasem człowieka aż zniechęca siłownia aby pójśc i poćwiczyć. Natomiast ja odczułem znaczacy wzrost chęci do żelastwa :)
Zdjęcia z dzisiejszego treningu robione kalkulatorem.
Zmieniony przez - Yoro w dniu 2013-10-03 16:16:22