Szacuny
0
Napisanych postów
7
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
1485
Witajcie
Od ponad miesiąca trenuję kalistenikę + siłownia.
Skontaktowałem się z profesjonalnym dietetykiem, który rozpisze mi dietę, ale nie określiłem jeszcze konkretnego celu, bo mam dylemat. Moim długoterminowym celem jest uzyskanie fajnej sylwetki, nabycie masy mięśniowej, ale bez zalewania się, z widocznymi mięśniami na brzuchu itd.
Problem jest w tym, że nie wiem czy powinienem zacząć od redukcji czy masy? Spotkałem się z różnymi opiniami. Budowę mam ektomorfika, ale jestem wyraźnie podlany tłuszczem. Jak widać po zdjęciach z siłownią wcześniej nie miałem do czynienia, to moje początki.
Szacuny
1663
Napisanych postów
27216
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
516400
Jeśli współpracujesz z dietetykiem to on powinien określić cel. Niemniej, bilans kaloryczny na poziomie 0 + treningi siłowe będą stanowić dobre rozwiązanie.
Szacuny
0
Napisanych postów
7
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
1485
Mam takie samo wrażenie. Ludzie mówią, że jestem bardzo szczupły, bo nie widzą tego co pod ubraniem, w sumie sam dopiero na zdjęciach zauważyłem, że jest sporo tłuszczu : ).
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6292
Napisanych postów
77729
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
765207
Zgadza się. Sam trening siłowy i zmiana nawyków żywieniowych powinna być dobrym bodźcem do uzyskania efektów, więc bilans bliski zera. Poza tym specjalista, z którym podejmiesz współpracę powinien Cię nakierować.
Szacuny
0
Napisanych postów
7
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
1485
Ok, czyli bilans na zero. Zobaczymy co będzie.
Do tej pory odżywiałem się umiarkowanie zdrowo (brak słodyczy, raczej nie jem wieczorem itd.), ale nie dbałem jakoś o zbilansowanie tej diety i podejrzewam, że pochłaniałem ogromne ilości węglowodanów w stosunku do pozostałych makro. Kilka razy w tygodniu makaron robił swoje.
Zmieniony przez - m_msq w dniu 2018-08-03 07:49:52
Zmieniony przez - m_msq w dniu 2018-08-03 07:51:39
6292
Napisanych postów
77729
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
765207
Warto więc wrzucić kilka przykładowych dni Twojej dietyw dziennik żywieniowy potreningu.pl Zobaczymy jak się odżywiałeś i na podstawie tego zasugerujemy wprowadzenie zmian.
Szacuny
0
Napisanych postów
7
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
1485
Nie będę na razie wrzucał gdyż odżywiałem się bez żadnego planu, każdy dzień inny, regularność posiłków też była różna, dopiero zaczynam robić z tym porządek.
Wrzucam poniżej wynik wczorajszych pomiarów ciała. Będzie lepiej widać na czym stoimy.
Potraficie określić szacunkowy BF na podstawie tych pomiarów?
Zmieniony przez - m_msq w dniu 2018-08-03 11:38:18
Szacuny
11176
Napisanych postów
51870
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
Aczkolwiek nie sugerowałbym się tym screenem. Widać po zdjęciach, że jest go troszkę więcej z całą pewnością.
Ps jak udajesz się do dietetyka i zrobisz to stacjonarnie a nie przez neta to każdy profesjonalny dietetyk, powinienem mieć w swoim gabinecie taka wagę do pomiaru składu ciała. Wtedy dokładnie będziesz wiedział ile masz w sobie fatu.
6292
Napisanych postów
77729
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
765207
Rozumiem, że bez planu. Jednak warto wiedzieć mniej więcej jak wyglądały dni diety, aby określić jakie mniej więcej ilości kcal spożywałeś i dostosować zmiany właśnie do nich.