Szacuny
0
Napisanych postów
7
Na forum
1 rok
Przeczytanych tematów
93
Od 4 tygodni lecze się na rozpoznane zapalenie dwunastnicy u internisty.
Mam przepisane 20mg omeprazolu 1x dziennie naczco, przez 2,5 tyg brałem duspatalin retard 2x dziennie, 3 tyg brałem Spasmoline.
Objawy jakie u mnie wystepowały na początku to między innymi: niestrawności po tłustszych posiłkach, odbijanie się, biegunki (rzadko).
Teraz jest trochę poprawa lecz z odstawieniem spasmoliny i duspatalinu czuję znowu te same objawy lecz w mniejszym stopniu np. czuję falowo rozpierający ból pod lewym żebrem, i raz na jakiś czas mam bardzo duże wypróżnienia ze skurczami jelit (bolesnymi). W dodatku robiłem sobie test z krwi na helicobacter (domowy) - ujemny + na pasożyty i lamblie równiez ujemny.
Co byście polecali w takim wypadku, miałem robione USG które wykazało że narządy typu sledziona, watroba, nerki sa prawidlowe. W piatek konczy mi sie opakowanie omeprazolu i mam znowu wizytę u tego samego lekarza.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
5822
Napisanych postów
73701
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
740343
To, co możemy Tobie zasugerować, to wizyta u lekarza specjalisty - gastrologa. Najlepiej idź ponownie do lekarza rodzinnego, żeby dał Tobie skierowanie do gastrologa, a jeżeli stać Ciebie, to idź prywatnie. Unikniesz czekania kilka miesięcy i nerwów. Myślę, że gastrolog będzie już wiedział jakie badania warto wykonać i jak leczyć problem, który opisujesz. Być może niezbędne będzie wykonanie gastroskopii, która w większości przypadków powinna wykazać źródło problemu. Poza tym, dwunastnica jest pod prawym żebrem, a nie lewym.
Szacuny
178
Napisanych postów
554
Na forum
6 lat
Przeczytanych tematów
10526
Marciino990
Objawy jakie u mnie wystepowały na początku to między innymi: niestrawności po tłustszych posiłkach, odbijanie się, biegunki (rzadko).
To nie są stricte objawy od zapalenia żołądka/dwunastnicy.
Generalnie samym IPP nikt się skutecznie nie wyleczył, tutaj trzeba będzie zadziałać trochę holistycznie, przede wszystkim dieta.
Badania z krwi czy kału to jedno, u mnie nic nie wyszło, a przy gastroskopii jak pobrali wycinek okazało się, że jest Helicobacter.