Szacuny
79
Napisanych postów
119
Na forum
298 dni
Przeczytanych tematów
5525
Witam wszystkich, dziś byłem w poradni chirurgicznej do której tydzień temu mnie skierował lekarz rodzinny. Wyznaczono mi 6 czerwiec na zabieg przepukliny pępkowej, nie jest ona duża, chciałbym w miarę szybko powrócić do treningów , czy użycie BPC 157 inj/tabs lub TB500 ew. je połączyć da lepszą regenerację rany? Czy po zabiegu używać jakiegoś pasa po powrocie na siłownie? Czy ktoś miał z was pępkową przepukline? Robi się ją w znieczuleniu miejscowym czy ogólnym? Wiem że wyjdę dzień po zabiegu i metoda będzie jakieś nakłuwanie jakoś tak chyba laparaskopowo :D
Zmieniony przez - Marez1331 w dniu 2023-05-24 16:29:17
Zmieniony przez - Marez1331 w dniu 2023-05-24 16:41:11
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
5822
Napisanych postów
73701
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
740343
Nie jestem specjalistą od chirurgii, więc pod tym kątem ciężko mi jest się wypowiedzieć. Myślę, że wszelkie tego typu kwestie należy konsultować z lekarzem specjalistą, który będzie wykonywał zabieg. Między innymi to, kiedy rozpocząć rehabilitację, jak szybko wrócić do aktywności fizycznej, czy niezbędne są specjalistyczne pasy, itp. Nawiązując do tego pierwszego, to według mojej wiedzy konsultacja z fizjoterapeutą i specjalistyczna rehabilitacja będzie przydatna im szybciej, tym lepiej. To właśnie ona będzie głównym czynnikiem szybkości powrotu do sprawności. Niekoniecznie bajery jak BPC. Warto go dodać, ale nie jest to takie istotne.
Szacuny
79
Napisanych postów
119
Na forum
298 dni
Przeczytanych tematów
5525
Tak będzie wstawiona siatka laparaskopowo czyli bardzo mało inwazyjny zabieg, kilka dziurek i tyle. Co do treningu itp skonsultuję to z lekarzem , dzięki za wypowiedzi :)