SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wysoko kaloryczne produkty

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 34642

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 374 Wiek 34 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 2529
jakie są, zdrowe oczywiście?

ponieważ mam dietę, ale wychodzi mi tam max 3000kcal, a muszę do 4000 dobić i nie wiem co dodać, co proponujecie?

Czego się nie dotknę staje się gorące.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4063 Napisanych postów 45421 Wiek 3 lata Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 345882
Witaj

Na samym wstępie warto sobie odpowiedzieć na pytanie czy faktycznie potrzebujemy tak dużych ilości kcal. Często w pracy trenera widuję, jak początkujący ważący tyle co kot napłakał jedzą kosmiczne ilości jedzenia, gdyż naczytają sie o "hardgainerach" i spodziewają się wzrostów rzędu kilkau kilogramów miesięcznie. Prawda jest taka, że budowanie suchej masy mięsniowej to proces długotrwały i zyskanie 1 kilograma może zając nawet kilka miesięcy (w zależności od stażu). Zatem waga, która rośnie bardzo powoli lub stoi nie musi sugerować tego, że spożywamy za mało kcal.

Druga kwestia to to, iż początkujący często tracą tłuszcz i budują masę mięśniową w tym samym czasie. Wówczas często waga nawet się nie zmienia. Dlatego warto patrzeć w lustro i kontrolować obwody. Zdaje się, że progres siłowy na treningach również może być jakimś wyznacznikiem. Jeśli siła idzie, sylwetka nabiera kształtów to po co dorzucać kcal ? Po co 60kg chłopak ma zjadać tyle co 100kg koń ? Warto brać na to poprawkę.

Co do samej kaloryki danych produktów:

Węglowodany i białko mają po 4 kcal w 1g, zaś tłuszcze aż 9kcal. Zatem to może być dobra opcja jeśli chodzi o podbijanie kalorii. Tu się sprawdzą tłustsze mięsa, orzechy czy masło orzechowe. Jeśli chcesz celować w węglowodany to ryż, który ma ok. 80g węglowodanów w 100g lub makarony czy pieczywo.

Pozdrawiam

„I would like to be the first man in the gym business to throw out my scale. If you don't like what you see in the mirror, what difference does it make what the scale says?„

Pilny student Vincea.

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

100% CZYSTY HYDROLIZAT KOLAGENU

Kolagen SFD PURE GOLD dedykowany osobom dbającym o zdrowy wygląd skóry, a także osobom uprawiającym sport, po kontuzjach sportowych.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 430 Napisanych postów 56364 Wiek 37 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 184874
podaj jaki masz rozkład btw
i się zobaczy jeśli masa Ci idzie a masz białko w dobrej granicy ok 2g to zwiększył bym z tłuszczy np oliwa orzechy

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 22 Napisanych postów 8678 Wiek 37 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 160898
wrzuc tez diete

...:::Every Dream Has A Beginning:::...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 956 Wiek 38 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 13062
4000kcal no to ladnie bedziesz chlapal

Zmieniony przez - kinek21 w dniu 2009-01-26 11:16:38

Zmieniony przez - kinek21 w dniu 2009-01-26 11:16:52
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 374 Wiek 34 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 2529
właśnie masa nie idzie i dlatego szukam dziury w całym

Śniadanie1:
- płatki owsiane tj. jakieś musli, kładę na oko 100gr
- 2 jaja całe ok. 100gr, jak są duże to do 140gr dochodzi nawet
- rodzynki nie wiem ile gram, wrzucam tyle, żeby mi smakowało
- miód

Śniadanie2:
- chleb zwykły z 4 kromki
- jakaś szyneczka z indyka lub drobiowa albo polędwica
- oliwa z oliwek 5gr

Śniadanie3:
j/w

Obiad1:
- ryż 200gr
- pierś z kuraka 250gr

TRENING

Odżywka Carbo 70gr

Obiad2:
- ryż 200gr
- pierś z kuraka 250gr

Kolacja:
- serek wiejski 200gr/tuńczyk około 140gr
- oliwa 10gr

często nie udaje mi się wszystkich śniadań zjeść

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 24 Napisanych postów 3962 Wiek 31 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 51046
rozpisuj z btw przy posiłku
podaj btw na cały dzień

masz za dużo tego mięsa w porcji
nie przekraczaj 40 g białka w posiłku, bo się nie wchłonie
100-150 g mięsa jedz
2
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 956 Wiek 38 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 13062
tego kurczaka mozesz sobie na 2 dni rozzlozyc i jeszcze na 2 sniadanie by ci starczylo
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
o proszę, nie wiedziałem o tym, szamałem tyle cycków bo nie mogę zbytnio nabiału spożywać...

dlatego tym kurakiem sobie uzupełniałem..

jak będę w domu to rozpiszę BTW

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 24 Napisanych postów 3962 Wiek 31 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 51046