Szacuny
0
Napisanych postów
6
Na forum
3 lata
Przeczytanych tematów
74
Witam. Ostatnio zadecydowałem żeby zrobić se badanie prolaktyny i wyszło mi dość sporo ponad norme (34 a norma do 20). I teraz pytanie pchać się na siłę do endokrynologa? Czy jest to wynik który powinien budzić niepokój. I co polecacie aby zbić ją domowymi sposobami?
Z góry dzięki.
Zmieniony przez - Mati2005! w dniu 2025-01-31 19:13:15
Szacuny
0
Napisanych postów
6
Na forum
3 lata
Przeczytanych tematów
74
Witam! Poszerzyłem badania o progesteron i dhea s oraz testosteron całkowity. Badania niepokoją jeszcze bardziej. Prolaktyna 3 raz powtórzona i wynik wyszedł 59 przy normie do 21. Testosteron całkowity 11 przy normie do 9 a testosteron wolny w polowie zakresu referyncyjnego. Progesteron 5 krotnie zawyżony. DHEA-S w normie. Jakieś rady?
Zmieniony przez - Mati2005! w dniu 2025-02-18 00:19:40
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
12416
Napisanych postów
161816
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
1239930
Siemka
Podwyższona prolaktyna (hiperprolaktynemia) to dość częsty problem obecnie, a moze byc ona podbita np. przez nadmiar ortyzolu, przewlekly stres. Ma na to wplyw obecny styl zycia, gdzie kazdy z nas niedosypia i chodzi ciagle wk***iony%)
Co do hormonow prolaktyna moze byc podbita tez poprzez zaburzenia hormonow tarczycy lub od zbyt wysokiego poziomu estradiolu - tutaj majac wyniki bedziesz mogl zweryfikowac, jak jest u Ciebie.
Wynik 34 ng/ml przy normie do 20 ng/ml jest podwyższony, ale nie ekstremalnie wysoki. Warto powtórzyć badanie po kilku dniach (najlepiej rano, na czczo, bez stresu i intensywnego wysiłku dzień wcześniej), pamietajmy tez o wstrzemięźliwości seksualnej, 2-3 dni przezd badaniem bez seksu w kazdej postaci.
12416
Napisanych postów
161816
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
1239930
Tak, intensywny trening siłowy wykonany dzień przed badaniem może wpłynąć na wynik poziomu prolaktyny, prowadząc do jej przejściowego podwyższenia. Wynika to z mechanizmów fizjologicznych związanych z reakcją organizmu na wysiłek fizyczny. Podczas intensywnego wysiłku organizm uwalnia kortyzol, adrenalinę i inne hormony stresu, co może prowadzić do wzrostu prolaktyny. Im większa intensywność treningu, tym silniejsza odpowiedź hormonalna. Po intensywnym wysiłku może dojść do chwilowego spadku poziomu dopaminy, co zmniejsza hamowanie wydzielania prolaktyny i powoduje jej wzrost. Co więcej, nawet problemy ze snem, np. nieprzespada noc przed badaniami moze miec tutaj wplyw na jej poziom
20972
Napisanych postów
71586
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
576819
Mati2005
Witam. Ostatnio zadecydowałem żeby zrobić se badanie prolaktyny i wyszło mi dość sporo ponad norme (34 a norma do 20). I teraz pytanie pchać się na siłę do endokrynologa? Czy jest to wynik który powinien budzić niepokój. I co polecacie aby zbić ją domowymi sposobami?
Z góry dzięki.
Zmieniony przez - Mati2005! w dniu 2025-01-31 19:13:15
Nie jest to jakiś specjalnie wysoki plus, wszystko zależy od przypadku/sytuacji.
Kiedyś rozpisałem się nt prolki, resztę pozostawiam Tobie ;)
krzykacz
Prolaktyna to bardzo wrażliwy hormon, sama pionizacja ciała wpływa już na jej poziom od kilku do kilkunastu % nawet.
Jak leżałem w klinice endo (a leżałem 2x) pobranie surowicy (w tym prl i reszty horm) odbywało się w różnych porach od 4 do 6x / doba (włącznie z porami wieczór/noc/nad ranem).
Personel informował że jak będę już leżał przed spaniem przyjdzie pobrać ale mam się nie ruszać z wyra, kolejne 2 pomiary jak spałem babka wchodziła lampa wybudzała mnie delikatnie za ramie zebym tylko się obudził a ona mogła wkłuć i pobrać krew, tak samo nad ranem.
W godz dziennych kazali siadać i odczekać 15-20min i pobierali dopiero.
Ale to warunki kliniczne były, normalnie wiadomo jak to wygląda człowiek wybudzony w stresie już bo ma jechać pół godz stać w kolejce 1,5h i nadstawiać żyłe do badań dopiero.
Psa podobnie wrażliwy na sex czy jazde na rowerze nawet.
Leki vs bad diag to już w ogóle temat na dużą wódke
Szacuny
0
Napisanych postów
6
Na forum
3 lata
Przeczytanych tematów
74
Mam wyniki reszty badań. Testosteron w normie, estradiol również. Wczoraj potwórzyłem badanie prolaktyny po 3 dniowej przerwie od wysilku i dobrze przespanej nocy i wynik mniejszy lecz również zawyżony. 30ng/ml przy normie do 21. I teraz pytanie co robić. Zapisywać się do endokrynologa czy wprowadzić jakieś zmiany? Słyszałem że witamina b6 i witamina E może pozytywnie wpłynąć na to. Myślałem żeby przez około tydzień delikatniej trenować i stosować te witaminy i pojsc powtórzyć 3 raz badanie lecz czy oplaca sie wydawać kolejne pieniądze na badania?
20972
Napisanych postów
71586
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
576819
Możesz spróbować takiego combo niepokalanek + vit.B6 przez dłuższy czas kilka miesięcy. Zbadaj tylko poziom vit.b i stosuj się do zalecanych dawek żeby nie przekraczać mocno normy.
6302
Napisanych postów
77882
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
766132
Wspomniane składniki, czyli niepokalanek, oraz wysokie dawki witaminy B5 mogą mieć wpływ na poziom prolaktyny w naszym organizmie, ale (szczególnie w przypadku tej drugiej) przy wysokich dawkach istnieje ryzyko neurotoksyczności, a wpływ jej i tak jest mocno wątpliwy. Poza tym, istotne jest jednak to żeby dojść do źródła problemu, a nie zmniejszać jego skutki. Nawet jeżeli poziom jej spadnie, to prawdopodobnie chwilowo. Warto jest jednak skonsultować to z lekarzem specjalistą i może głębiej zbadać przysadkę mózgową.