Szacuny
2
Napisanych postów
148
Wiek
5 lat
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
14413
kiepski argument... zakładamy , że jajko ma 50g , cztery jajka to 200g , 200g całych jajek to około 20g tłuszczy , 60% z tego to nienasycone , ktore tworzą wiązania transizometryczne ale załóżmy że odbijam piłeczkę i wkleje kilka przyczyn , dlaczego uważamy , że są złe
* według współczesnych badań naukowych, częste spożywanie tłuszczów trans dwukrotnie zwiększa ryzyko zachorowania na raka piersi u kobiet;
* tłuszcze typu trans powodują wzrost stężenia "złego cholesterolu" we krwi, a tym samym zwiększenie ryzyka występowania i rozwoju chorób miażdżycowych;
* jednocześnie udowodniono, ze tłuszcze trans obniżają poziom "dobrego cholesterolu"
* zwiększają ryzyko rozwoju nowotworów;
* zwiększają prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę;
* przyczyniają się do komplikacji podczas ciąży;
* powodują tycie i odkładanie tkanki tłuszczowej w okolicach brzucha;
* uszkadzają komórki mózgu, powodując osłabienie pamięci i choroby umysłowe;
* powodują występowanie chorób neurologicznych;
* powodują choroby serca.
Szacuny
2
Napisanych postów
502
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
21738
dodam od siebie tylko , że jeść można wszystko ! kto co lubi , ale skoro ktoś chce jeść zdrowo i ma wybór to uważam , że powinien zrezygnować z nie do końca zdrowych rzeczy :)
Szacuny
40
Napisanych postów
7165
Wiek
34 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
30760
Ale chwileczke. Od kiedy to tłuszcze trans powstają podczas robienia jajecznicy, gdzie całość jajka podgrzewana jest do temperatur rzędu 40-50st. Celsjusza? Aby 'zrobić' tłuszcze trans z jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, jakich jest w jajku najwięcej potrzeba znacznie wyższych temperatur, więc twierdzenie, że tłuszcze z jaj są niezdrowe, bo po podgrzaniu tworzą się tluszcze trans jest bujdą
Szacuny
0
Napisanych postów
17
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
205
@Lyll, nesVita pójdzie na śniadanie w takim razie (bo tak myslałam żeby do omleta dodać;P) , ale wiadomo, że nie codziennie. :)
Do tego co napisał Konfacela... To ja 4 całych jajek + owies, to ja w życiu nie wcisnę w siebie. ;) Co nie zmienia faktu, że teraz z tymi jajcami zgłupiałam. :)
Może macie jakieś arty dotyczące tego, że jaja są dobre/złe?:)
P.S. Macie może jakiś sposób na sąsiada który od godziny 8 rano do teraz ciągle wierci i remontuje, przy tym nie zwracając uwagi na to, że wszyscy mają go dość? :)
Szacuny
2
Napisanych postów
502
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
21738
masz w patelni termometr ? ja wiem w jakiej temperaturze tworzą się tłuszcze trans a Ty ? zresztą koleżanka i tak zrobi co uważa za słuszne - a tłuszcz z jajek jest w tych omletach jest zbędny skoro można go zastąpić o niebo zdrowszymi ziarnami , orzechami czy pestkami!
Szacuny
2
Napisanych postów
502
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
21738
hahaha właśnie znalazłem na animalu przepis
Pousse L'amour
Uwagi:
Drink należący do grupy "Stripped Drinks", afrodyzjak. Należy pamiętać o dokładnym umyciu jajka przed wybiciem (najlepiej sparzyć wrzątkiem).
Składniki:
- 40 ml koniaku (może być brandy),
- 10 ml syropu Grenadine,
- 1 żółtko jajka kurzego.
Jak przyrządzić?
Do kieliszka koktajlowego delikatnie włożyć żółtko jajka (nie może się rozlać, musi być w całości), powoli wlać syrop tak, aby utworzył obwódkę na żółtku. Następnie delikatnie wlać alkohol na sam środek żółtka tak, aby nie wzburzyć syropu.
Potrzebne przybory:
Łyżeczka do herbaty (do wlania alkoholu).
Jak podawać?
Szybko.
Ajerkoniak domowy
Słodki, mocny i bardzo gęsty - taki rozgrzewający zdradliwy krem na zimne dni.
1/8 l spirytusu
1/8 l wódki
puszka mleka skondensowanego, niesłodzonego
szklanka cukru (może być cukier puder - szybciej się rozpuści)
4 żółtka
torebka cukru waniliowego
Miksujemy żółtka z cukrem na jednolitą masę (tzn. kogel-mogel), dodajemy mleko i miksujemy dalej, dodajemy alkohol i miksujemy jeszcze trochę. wlewamy w butelki i odstawiamy na kilka dni do lodówki.
Szacuny
0
Napisanych postów
17
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
205
Nie muszę się logować. :) Poczytam zaraz i będę (mam nadzieję) wszystko wiedzieć jak to z tymi zółtkami. ;)
A co do przepisów idealny sposób na zużycie żółtek, mimo tego, że za alkoholem nie przepadam. :) Ale na święta rodzinie będzie można kilka butelek ajerkoniaku sprezentować. ;)
Szacuny
40
Napisanych postów
7165
Wiek
34 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
30760
[...]Istnienie wiązań podwójnych stwarza też warunki do przechodzenia kwasów z konfiguracji cis w konfigurację trans. Skład cząsteczki pozostaje taki sam natomiast zmienia sie jej ułożenie przestrzenne. Utwardzanie olejów, rafinacja oraz długotrwałe podgrzewanie do temperatur wyższych niż 200°C powoduje, że niektóre z wiązań podwójnych ulegają przekręceniu i łańcuchy węglowe układają się na kształt zbliżony do litery Z, a nie jak to jest w łańcuchu cis litery U. [..]
Tak więc jajecznica, czy jajko na miękko jest całkiem ok. No chyba, że smażysz ją długotrwale na pełnym ogniu, ale jajko tego nie wymaga.