Podobny temat już istnieje:
https://www.sfd.pl/t1023383.html
Wowczas spożycie białka wynosiło 4,4g/dzień. Badanie wykazalo,ze nie mają istotnego wpływu na skład ciała, w porównaniu do grupy spożywającej 1,8g białka.
Celem obecnego randomizowanego badania było określenie, czy wysokie spożycie białka w połączeniu z ciężkim treningiem oporowym wpłynie na skład ciała, sprawność i zdrowie.
A high protein diet (3.4 g/kg/d) combined with a heavy resistance training program improves body composition in healthy trained men and women – a follow-up investigation
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4617900/
48 zdrowych i uprawiający trening oporowy mężczyzn I kobiet ukończyło to badanie.
Częstotliwość treningu wynosiła: pięć dni w tygodniu przez 8-tygodni.
Trening:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4617900/table/Tab1/
Istniały dwie grypy:
NP – osoby spożywały 2,3g białka/dzień [choć została poinformowana, aby spożywać nie więcej niż 2 g/kg/d.]
HP – osoby spożywały 3,4g białka/dzień [została poinformowana aby spożywać >3 g/kg/d.]
Ponadto grupa HP spożywała więcej kcal niż grupa NP.
2614kcal vs 2119kcal
BTW:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4617900/table/Tab6/
Wyniki:
Masa ciała:
NP: +1.3
HP: −0.1
Tkanka tłuszczowa:
NP: −0.3
HP: −1.7
% tkanki tłuszczowej:
NP: −0.7
HP: −2.4
Beztłuszczowa masa:
NP: +1.5
HP: +1.5

Link do tabeli [wrócę do domu to zrobię zdjęcie]:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4617900/table/Tab4/
Wnioski:
To badanie, jak również wcześniejsze [o którym mowa na wstępie] wskazują, że mało prawdopodobne jest wzrost tkanki tłuszczowej spowodowanej dużym spożyciem białka.
Ponadto, zyski w FFM mogą wystąpić bez żadnych szkodliwych skutków ubocznych spowodowanych przez wysokie spożycie białka. To badania po raz kolejny pokazuje ze do wzrostu beztłuszczowej masy ciała [mięśni] osoby potrzebują białka ok.1,5-2,0 grama na kg masy ciała dziennie, a spożycie powyżej może być zbędne.
W rzeczywistości można przypuszczać, że minimalne dzienne zapotrzebowanie na białka u osób trenujących na siłowni [trening oporowy] powinno wynosić około 2 g / kg / d.
Co jest mega istotne:
Inni badacze sugerowali, że przeszkolone osoby mogą mieć niższe zapotrzebowanie na białko z powodu zwiększonej skuteczności wykorzystania białka!
Zgodnie z tym:
"W kilku badaniach wykazano, że trening siłowy - który powoduje bodziec do syntezy białka - zwiększa skuteczność wykorzystania białka, co zmniejsza wymagania żywieniowe na owe białko".
Te badania pokazują, że spożycie białka, które są w przybliżeniu 60% większe niż zalecane rekomendacje (to znaczy, 2 g na kg masy ciała na dobę) wytwarzają korzystne zmiany w składzie ciała w połączeniu z treningiem oporowym..
Spożywanie białka w ilościach, które są 3-4 razy większe niż RDA powodują podobny wzrost FFM zarówno dla grupy NP jak i HP.; Jednakże uczestnicy grupy HP doświadczyli istotnie większej utraty tkanki tłuszczowej w porównaniu z normalną grupą [NP], pomimo faktu, że spożywali średnio ~ 400 kcal dziennie więcej.
Co do indywidualnych wniosków. Zwolennicy każdej metody znajda plusy dla siebie.
Jedno jest wspólne – wzrost FFM u obu grup.
Różnica jest większy spadek FM u grupy HC.
Brak wzrostu tłuszczu zapasowego nawet w przypadku dużego spożycia białka.
Ale…..
Grupa HC spożywała 50% białka więcej niż grupa NP.
Przeliczając na tygodnie, miesiące – wychodzi bardzo pokaźna kwota [$$$].
I tutaj każdy sobie sam musi odpowiedzieć, mając na uwadze to ze wysokie spożycie białka [ok.2g] i bardzo wysokie spożycie białka[ponad 3g] ma taki sam wpływ na wzrost szybkości syntezy nowych białek mięśniowych.
To, co potwierdza się po raz kolejny to fakt ze są pewne mechanizmy limitujące wzrost szybkości syntezy.
W przypadku białka więcej wcale nie oznacza lepiej.
Do tego dochodzi wplyw na zdrowie,posluze sie cytatem,mam nadzieje ze Lukasz nie bedzie mial nic przeciwko:
LukaszK
Co do szkodliwości większych ilości białka, generalnie trudno jest znaleźć społeczność ciesząca się szczególnie dobry zdrowiem przy codziennym spożyciu białka w ilości 2-3 g - wręcz przeciwnie w takich długowiecznych społecznościach spożycie białka jest często niskie / umiarkowane a dodatkowo korzystna jest proporcja metionina / glicyna, co w typowej diecie kulturystycznej rzadko ma miejsce. Nie można z przekonaniem powiedzieć, że to właśnie niskie / umiarkowane spożycie białka w tych społecznościach ma wpływ szczególnie prozdrowotny, ale też nie lekceważyłbym zupełnie tych obserwacji przy okazji rozważań, czy lepiej jest jeść 2, czy 3 g białka na dzień.
zdjęcia:
http://suppversity.blogspot.ie/
Zmieniony przez - solaros w dniu 2015-11-06 15:40:42
"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html