Szacuny
0
Napisanych postów
67
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
905
Mam pytanie: Jaki jest wpływ cukru (takiego zwykłego ze sklepu) na rozwój masy??Tzn chciałbym się dowiedzieć czy po nim jest większe spalanie albo inne reakcje powodujace zły wpływ na przyrost masy??Ograniczać go...ew. do jakich ilośći....
Thx
Szacuny
97
Napisanych postów
2782
Wiek
42 lat
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
15058
Zjadasz cukier (sacharoza) -> Enzymy rozkładają go raz-dwa do cukrów prostych->Szybko wzrasta poziom cukru we krwi i zwiększa się ilość insuliny która musi odprowadzić tę ilość glukozy do komórek, niestety uwalnianie glukozy z sacharozy nie odbywa się stopniowo lecz szybko więc w momencie gdy komórki mięśniowe otrzymują za dużo glukozy jej nadmiar w procesie lipogenezy zamieniany jest na tłuszcz zapasowy.
Glukoza z polisacharydów uwalniana jest stopniowo i ilość odkładanej w ten sposób tkanki tłuszczowej jest o wiele mniejsza niż w wypadku sacharozy i innych cukrów prostych/dwucukrów.
Pomóż dzieciom: http://www.pajacyk.pl Wystarczy jedno kliknięcie dziennie, które nic nie kosztuje
Szacuny
89
Napisanych postów
17398
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
79160
jedyna rzecza z jaka sie nie zgodze to to ze ilosc tkanki tluszczowej pochodzacych z polisacharydow bedzie mniejsza .... jesli ilosc kalorii bedzie za duza to i tak tluszczu przybeda podobne ilosci
Szacuny
11144
Napisanych postów
51507
Wiek
30 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
przypomne moze jeszcze ze spozywanie weglowodanow oczyszczonych oznacza deficyt witamin z grupy B, a zwlaszcza tiaminy (B1), ktora odpowiada za przeksztalcanie roznych weglowodanow do glukozy (ktora jest jedyna forma cukrow wykozystywana przez nasz organizm). organizm nie potrafi magazynowac tiaminy, wiec trzeba ja podawac caly czas. spozycie duzych ilosci weglowodanow bez spozycia tiaminy oznacza po pierwsze niemozliwosc wykozystania ich na cele energetyczne, a po drugie problemy z trawieniem. natura oczywiscie tak skonstruowala rosliny, ze zawsze w sasiedzctwie weglowodanow obecna jest witamina B1, ale "madry" czlowiek, ktory oczyszcza wszystie ziarna z lupin, poddaje radykalnym obrobkom termincznym pozywienie, a nawet wyodrebnia rafinowany cukier (sacharoze) badz glukoze doskonale sie tiaminy pozbywa. czesto wiec zachodzi potrzeba dodatkowej suplementacji tej witaminy.
pozdrawiam,
damon