SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wolowina z ryzem i warzywami.

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 8426

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 42 Napisanych postów 3680 Wiek 36 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 36374


















1.Skladniki:

-PAM lub cos pamopodobnego
-250g chudej wołowiny
-ok. 150g (3-4) cebuli ( czerwone i biale ) - posiekana w kostke ( nie musi być wybitnie drobna)
-100g ryżu brązowego
-100g warzyw na patelnie lub brokuly, kalafior, marchew
-15ml oliwy z oliwek / oleju lnianego.

--Przyprawy
-papryka slodka
-czosnek

2. Przygotowanie:

2.1 Wolowina

-Wołowinę kroimy na kształt platow, tak aby można było je roztrzaskac tłuczkiem do miesa.
-W ten sposób przygotowane Platy rozbijamy tłuczkiem namaczanym w wodzie.
-Roztluczona wołowinę sypiemy przyprawami: czosnek i slodka papryka, ewentualnie sol.
-Pryskamy patelnie pamem, po czym wrzucamy roztrzaskane placki wołowiny, maja się one smazyc na malym ogniu ok. 10-15 minut w sosie wlasnym po czym dolewamy ok. 100ml wody i wraz z tym wrzucamy na patelnie wczesniej posiekana w kostke cebule to wszystko przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu dolewając co jakis czas wody, Az do momentu kiedy wołowina będzie uduszona 1.5-2h. Po wszystkim wyciągamy wolowinke na deske i kroimy w kostke ( robilem tak bo nie chcialo mi się mocowac z surowa wolowina nozem i kroic ja w drobna Kostke ).

2.2 Ryz
Ryz jak przygotowac każdy wie wiec powiem tylko ze do przepisu uzylem ryzu brazowego - 30 minut gotowania to w sam raz, twardy, nie ‘mietki’.

2.3 Warzywa
Tutaj tez nie trzeba chyba opisywac jak gotowac warzywa ;> para/woda.

Kiedy mamy już wszystko gotowe, mieszamy wołowinę, ryz, warzywa na jednej patelni / garnku, tak aby wszystkie składniki były ladnie wymieszane.
Po wszystkim dodajemy 15ml oliwy z oliwek lub oleju lnianego wedle upodoban.

B:~50
W: ~80g
T: 15g
Kcal ~660

Zmieniony przez - zyz w dniu 2009-05-03 17:45:27

Siłownia PROGRES - Bytom.

www.pajacyk.pl

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

Wyjątkowo przepyszny zestaw!

Zgarnij 3X NUTLOVE 500 w MEGA niskiej cenie!

KUP TERAZ
...
Napisał(a)
Usunięty przez w0jt za pkt 4 regulaminu
Ekspert
Szacuny 10888 Napisanych postów 49841 Wiek 27 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 57816
...
Napisał(a)
Usunięty przez w0jt za pkt 4 regulaminu
w0jt Dana White
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 13762 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 93464

Business as usual

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 10888 Napisanych postów 49841 Wiek 27 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 57816
o f*** pomyliłem tematy co do pytania jako możesz wojt skasuj to :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 554 Wiek 36 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 15470
Platy rozbijamy tłuczkiem namaczanym w wodzie.
W jakim celu ten tłuczek moczymy ?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 17 Napisanych postów 2031 Wiek 30 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 15730
pewnie żeby się mięso nie przyklejało do niego?
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

taka sobie zapiekanka

Następny temat

babeczki by Eltoro

Shaker